Red Bull i Crankworx odgovorili UCI-u

Red Bull će biti zadužen za prijenos ovogodišnjeg Crankworx DH događaja. Na ovaj način brend energetskih pića čini pomak nakon što je Discovery preuzeo MTB Svjetsko prvenstvo. Uz to, organizator je najavio i značajnije novčane nagrade za pobjednike te osnivanje Nagrade 1199.

Prošle godine UCI je najavio da Red Bull prestaje prenositi utrke MTB Svjetskog kupa, a prije nekoliko dana stigao je odgovor Austrijanaca. Brend Red Bull, koji sponzorira mnoštvo sportova i sportaša diljem svijeta, nije ostao po strani te će preuzeti prijenose Crankworx DH događaja u 2023 godini.

Red Bull Crankworx

Crankworx je putem priopćenja za javnost objavio detalje o oudruživanju s tako moćnom tvrtkom kao što je Red Bull, koja ima novac i iskustvo potrebno da pokuša prvenstvo učiniti atraktivnijim.

Paket vijesti počinje potpisivanjem ugovora s Robom Warnerom, legendarnim komentatorom i mnogima prepoznatljivim licem MTB-a. Uz njega, pozornicu će dijeliti Eliot Jackson, standardni i stalni igrač za Red Bull.

Utrke će se prenositi putem Red Bull TV-a, iste platforme na kojoj su se do sada prenosile utrke MTB Svjetskog kupa. Uvjeravaju da će imati više kamera nego što je Crankworx DH imao do sada kako bi pokrivenost bila još spektakularnija.

Stoga je izvršni direktor Crankworxa Darren Kinnaird rekao da namjeravaju “stvoriti najbolje iskustvo brdskog biciklizma” i dodao da su “nadogradili” natjecanje za 2023. godinu.

Osim toga, Kinnaird je dodatno kazao “nadamo da će se navijači zabaviti jednako kao i sportaši koji dolaze na utrku u Crankworxu. Uzbuđeni smo zbog svega onoga što smo isplanirali za DH u 2023.”

Red Bull Crankworx

Prvenstvo i nagrada 1199

Ako je ovo što smo spomenuli imalo za cilj privući što više ljudi, velike nagrade imaju za cilj motivirati najbolje vozače.

Događaj se zove Crankworx World Tour Downhill Championship i sastoji se od četiri utrke. U svakom od njih novac će biti uručen pobjedniku, iako iznosi još nisu poznati. S druge strane, ukupni pobjednik će u džep strpati oko 3500 eura.

Osim toga, Crankworx je uveo nagradu 1199, jasnu aluziju na broj bodova koje je Stevie Smith zaradio kada je osvojio Svjetsko prvenstvo 2013. U ovoj osebujnoj klasifikaciji, ukupni bodovi će se zbrajati dok bilo koji vozač ne prijeđe 1199 bodova. Uz 100 bodova po pobjedi trebat će nekoliko sezona da se dostigne ta brojka.

Nagrada za ovo prvenstvo, koje se paralelno igra, također iznosi 3500 eura. No, zanimljivo je da ako na kraju sezone nitko ne skupi 1199 bodova, nagrada će se sljedeće sezone povećati za 3500 eura. I tako sve dok ga netko ne ostvari, pa će konačni jackpot sigurno biti puno veći od početnog iznosa.

Ukupno, Crankworx ima 90.345 eura tijekom godine za raspodjelu među sudionicima, broj prilično sličan onom koji se nudi na Svjetskom prvenstvu.

Red Bull Crankworx

Kalendar Crankworx DH 2023

  • 18.-26. ožujka – Rotorua (Novi Zeland)
  • 17.-21. svibnja – Cairns (Australija)
  • 21.-25. lipnja – Innsbruck (Austrija)
  • 21.-30. srpnja – Whistler (Kanada)

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More