Lotte Kopecky odnijela pobjedu na Omloop Het Nieuwsblad

Lotte Kopecky postala je prva domaća biciklistkinja koja je osvojila Omloop Het Nieuwsblad. Proljetni klasik prikazan je po prvi put kao dio ženskog World Tour kruga i ponudio je jednak novčani iznos za muškarce i žene.

27-godišnja Belgijska biciklistkinja tima SD Worxa dala je sve od sebe na Muuru, poznatom popločenom usponu u gradu Geraardsbergenu. Napustila je grupu snažnim bijegom i spojila se s Arlenis Sierra (Movistar). Na sljedećem usponu na Bosberg ostavila je Sierru iza sebe na 12km do cilja i završila utrku solo pobjedom što je dovelo do vrlo impresivne prve pobjede u sezoni. Desetak sekundi kasnije, Europska prvakinja Lorena Wiebes uvjerljivo je pobijedila u skupnom sprintu ispred Marte Bastianelli (UAE Team ADQ), postigavši značajan rezultat i tako osvojivši 2 prva mjesta na postolju za SD Worx tim.

Kopecky i Wiebes obje su novi članovi SD Worxa, koje su se pridružile Nizozemskoj elipi iz Liv Racinga i DSM Tima. Kopecky je osvojila Strade Bianche i Ronde van Vlaanderen i završila kao drugoplasirana i na Svjetskom prvenstvu 2022., dok se Wiebes činila nepobjedivom u grupnim sprintevima.

Bilo je nekih špekulacija o tome kako bi ove dvije vrhunske biciklistkinnje mogle surađivati. “Bilo je nekih sumnji, ali današnji dan je pokazao kakvu korist možemo napraviti za naš tim“, rekla je Kopecky. “Da moj napad i bijeg nije izdržao do cilja, tada bismo još uvijek imali velike šanse za pobjedu jer je Lorena bila u glavnoj skupini za sprint do cilja. Primijetila sam da joj ide jako dobro na usponima. Moći ćemo puno pomoći jedna drugoj ove sezone. Imam osjećaj da se ekipa dobro drži. Unutar tima to je pitanje davanja i primanja i sigurno će u budućnosti biti jako puno toga”.

Razdrmala je grupu tijekom utrke za vodeću ulogu u Omloopu. “Tijekom treninga mi je išlo dobro, a prije utrke sam izjavila da se osjećam dobro. Ako je to slučaj, onda se neću skrivati. Ima još puno utrka pred nama, ali ako postoji šansa za pobjedu u ovakvoj utrci, pokušat ću je iskoristiti. Na kraju svoje karijere želim pobjediti na što je moguće više polja”.

Sigurno je da joj ide dobro. Pobjeda u utrci klasika nije uobičajena stvar za Kopecky. Obično pobjeđuje u sprintu, kako na cesti tako i na kaldrmi; Kopecky je ranije ovog mjeseca pobijedila u eliminacijskom natjecanju na Europskom prvenstvu. Ona otkriva nove sposobnosti u svom novom timu.

Lotte Kopecky

Bilo je prilično teško“, rekla je Kopecky nakon što je završila utrku solo pobjedom. “Malo sam iznenađena, ali čini se da mogu više od samog sprinta. Osjećala sam se jakom na usponima, ali nisam imala namjeru napadati na Muur. Samo sam željela ići svojim tempom i zapravo sam željela pokušati na Bosbergu. Srećom po mene, Sierra je još bila tamo i zajedno smo vozile do Bosberga; Tada sam krenula. Nikada nisam radila solo napad pa sam morala saznati kako ću moći održati svoj trud. Neću zanemariti svoj sprint jer je to moćno oružje. Možda postajem kompletnija biciklistkinja.

Dio ove promjene je i novi pristup u njezinoj prehrani. “Nisam bila preteška, ali bilo je prostora za napredak. Nisam morala previše stvari izostaviti iz prehrane. Možda je postalo lakše jer sam malo ostarila,” objasnila je Kopecky.

Dodala je da je još uvijek sposobna voziti sa iste brojkama na powermetru. To bi joj trebala pomoći na zahtjevnijim utrkama. “Prošle godine sam naučila da mogu pobjeđivati na velikim utrkama. To mi daje samopouzdanje, ali postoji i pritisak jer se moram dokazati. Današnje preformanse svakako jačaju moje samopouzdanje uoči Strade Bianche,” kazala je Kopecky o prošlogodišnjoj pobjedi na talijanskoj utrci u sprintu protiv Annemiek van Vleuten.

Novčana nagrada na Omloop Het Nieuwsblad 2023. za žene dovedena je na istu razinu kao i za mušku utrku, 40.000 eura ukupnih nagrada s 20.000 dostupnih za pobjednicu i 10.000 za drugoplasiranu. Tijekom press konferencije nakon utrke, Kopecky je upitana o ovoj modifikaciji. “Prošle godine organizatori su to već učinili u Ronde van Vlaanderen i Nokere Koerse. Lijep je potez organizatora Flanders Classicsa što to čine u svim svojim utrkama. Ako uzmete prošlogodišnju nagradu, podijelite je sa timskim kolegicama i odbijete porez, onda ne ostaje puno. I za to se moramo jako potruditi. Za neke ljude, mi to ne zaslužujemo jer ne radimo istu distancu kao muškarci. Mislim da smo različitog spola, ali ulažemo isti napor“, kazala je Kopecky.

Sljedeći ciljevi za Kopecky su proljetni klasici gdje joj je jedna utrka najvažnija. “O tome nema sumnje: Pariz-Roubaix. To bi bilo lijepo”, rekala je Kopecky. Prošle je godine završila kao drugoplasirana, pobijedivši u grupnom sprintu iza Elise Longo-Borghini.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More