Schwalbe ima za cilj popularizaciju pneumatika s novim sustavom bez-punkcija

Sustav Schwalbe Airless odgovara unutarnjem pritisku zračnice od 50PSI i namijenjen je za urbano bicikliranje.

Njemačka tvrtka Schwalbe stvorila je Airless sustav koji isporučuje gumu bez-punkcija  i koristi BASF termoplastični poliuretana (stiropor) umjesto konvencionalnih zračnica. Za bolji uvid, to je isti materijal koji se koristi u potplatima patika Adidas Boost.
 

Bitno je napomennuti da je to sustav koji također uključuje i vanjsku gumu, a zahtijeva da montažu obavi stručno lice, odnosno bike mehaničar.

"Čvrste" gume, gume s unutrašnjim pjenastim jezgrama, pa čak i gume čija se unutrašnjost sastoji od opruga, mnogo su proučavane od vremena kad je John Boyd Dunlop izumio pneumatsku gumu krajem 1880-ih, ali takvi proizvodi nisu nikad doživjeli neki velik procvat na tržištu. Međutim, s dolaskom rental gradskih bicikla (urban bike share), prihvaćanje takvih proizvoda je u porastu. Izvješća pokazuju velik porast korištenja ove vrste pneumatika u prošloj godini.
 


Njemački BASF, Dow Chemical iz SAD-a i Kina's Sinopec razmatraju mogućnosti za opremanje treće i četvrte generacije ovih gradskih bicikala koja su preplavila sve veće kineske gradove i sada postaju gotovo uobičajeni u SAD-u i Europi.

BASF je razvio Elastopan, poliuretansku mikrocelularnu pjenu, za rent urbane bicikle i želi se proširiti izvan ovog sektora na "konvencionalne" bicikle. Dow Chemical je proizveo PU gumu za Mobike, drugu po veličini kinesku tvrtku koja se bavi rentanjem gradskih bicikla.

Sinopec je razvio gume koja koristi sličnu pjenu, ali nije bio u stanju da udovolji velikim zahtjevima tržišta. Druge kineske kemijske tvrtke također rade na gumama koje koriste termoplastični elastomer (TPE).

Tannus je 2003. godine počeo raditi na svom sustavu zračnica bez punkcija, s predstavljanjem u Europi u 2011. godini. Greentyre proizvodi svoje "čvrste" gume u Middlesbroughu od 1992. godine.
 


Schwalbe Airless sustav koristi E-TPU pjenu koja se sastoji od tisuće povezanih zračnih kuglica. Montiranje guma i pjene zahtijeva poseban alat, a ovaj zadatak mogu obaviti samo Schwalbe-obučeni biciklički mehaničari. Trening i edukacija mehaničara započet će u svibnju 2018., a u početku će se održavati samo u Nizozemskoj i Njemačkoj.

Sustav se sastoji od vanjske gume 700x32c s unutarnjom cijevi od bijelog termoplastičnog poliuretana i tvrtkinog uloška koji osigurava kompatibilnost sustava s različitim veličinama obruča. Sustav je pogodan za naplatke sa širinom obruba od 19 mm do 21 mm. Sustav će se prodavati za 84,90 eura.
 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More