Šest načina kako poboljšati svoje aero sposobnosti

Prije nekoliko godina sve što je bilo kojeg biciklistu zabrinjavalo bila je težina.

Bilo da je to bila težina vašeg bicikla ili težina vas samih, „skidanje“ nekoliko grama ili kilograma činilo se kao najbolje rješenje. Međutim, danas je aerodinamika više od težine čak i na nekim prilično strmim brdima.  Smanjenje otpora vjetra naspram vašeg bicikla i vas samih pomoći će vam da povećate prosječnu brzinu, i općenito „bez muke“ budete brži.
 


Primamljivo je trošiti novac na aero stvarčice, ali ima mnogo stvari koje možete učiniti kako biste bili brži, pa čak s malim ili nikakvim ulaganjem.

 

1. Spustite prednji kraj

Mjesto za početak u potrazi za slobodnom brzinom, i malim otporom je upravo vaša pozicija na biciklu. Ipak, iako mnogo novaca potrošite na biciklo i aero opremu, velika većina aerodinamičkih grešaka biti će uzrokovana otporom vašeg tijela. Riješenje za još aerodinamičniji položaj je spuštanje volana niže tlu. Pokušajte skinuti distancere, tzv „spacere“ da bi volan išao niže. Za početak krenite s jednim spacerom, jer iznenadna velika odstupanja često dovode do raznih nelagoda, posebno ako ste naviknuti na trenutnu poziciju.

 

2. Poboljšajte svoju fleksibilnost i snagu trupa

Održavanje nižeg položaja s ravnim leđima na dužim vožnjama može se činiti dosta zamorno, no s pravilnim vježbama i jačanjem trupa takva vožnja biti će i više nego udobna. Prva stvar koju biste trebali uraditi je raditi na fleksibilnosti usredotočujući se na istezanje laktova, gluteusa i donjeg dijela leđa. Također biste trebali pokušati poboljšati svoju snagu trupa koja će vam ne samo pomoći da ostanete u niskom aerodinamičnom položaju, već će i poboljšati učinkovitost vašeg pedaliranja.

 

3. Promijenite položaj ruku na upravljaču

Promjena položaja ruku na upravljaču može značajno promijeniti vašu aerodinamiku.
Ispitivanje je pokazalo prilično značajne razlike među različitim pozicijama. Vožnja s rukama na donjem dijelu upravljača čini uštedu od 30 wata u usporedbi s vožnjom s ravnim rukama i rukama na vrhu ručice mjenjača.

4. Zakopčajte jaknu

Pazite, raskopčana jakna mnogo utječe na vaše performanse i samu brzinu. Tada ste poput jedra koji se bori s vjetrom. To vam oduzima željene watte, i čini da umor stigne prijevremeno.

5. Bužire stegnite vezicama zajedno

Ako se osjećate posebno zabrinuto zbog gubitka tih nekoliko sitnih watta onda sve bužire spojite skupa dodatnim vezicama. Pobrinute se da ne povučete kabele previše čvrsto, te da isti ne utječu na kočenje ili zakretanje volana.

6. Oblijepite kacigu

Aero kacige štede također dodatne sekunde, ali ako ne želite rasipati ogromne količine novca za istu, inovativnost i kućna radinost vam mogu poslužiti u specijalnim prilikama poput utrka. Jednostavno oblijepite tankim slojem folije otvore na kacigi. Možda ćete ipak dobiti nekoliko čudnih pogleda od svakoga tko bude pozorno gledao u vas, no uvijek se možete pretvarati da ste Mark Cavendish koji je osvojio Svjetsko prvenstvo 2011. i da ćete ipak biti u redu.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More