Tour de France 16.etapa: Vingegaard pokazao svu svoju snagu na kronometru

1 minuta i 48 sekundi sada je razlika između Jonasa Vingegaarda i Tadeja Pogačara u generalnom plasmanu Tour de Francea nakon jedne kronometarske utrke, u kojoj je Danski vozač Jumbo-Visme postavio stratosfersko vrijeme koje, s obzirom na male razlike koje su se dogodile u planinama, ostavile konačnu pobjedu na dohvat ruke sada već neupitnog Jonasa Vingegaarda.

Staza

Nakon starta u Passyju brzo je stiglo brdo. Nakon ravnog dijela na sredini rute, posljednji izazov bio je Cote de Domancy, sa 2,8 km na 8,4% uspona. Sljedeći uspon do cilja bio je 6,3 km od 6,6% uspona. Neki su biciklisti mijenjali svoje bicikle na dnu Domancyja.

Vingegaard zadaje težak udarac Tadeju Pogačaru

Prije svega, moramo pojesti svoje riječi, iako smo već predvidjeli da bi se moglo dogoditi ono što smo vidjeli na 16.etapi kronometra Tour de Francea 2023., iako ne na ovoj visini zadatka. Moramo povući ono što smo rekli kada je predstavljen Tour de France gdje smo svi kritizirali kratku duljinu, samo 22,4 km kronometra.

Međutim, to nije bio običan kronometar, uglavnom zato što je došao u trećem tjednu i odmah nakon dana odmora, situacija u kojoj se umor iz prethodna dva tjedna kombiniraju s padom mišićnog tonusa nakon dana odmora. S druge strane, zbog vrlo teške rute, s malim brežuljkom u prvoj trećini i 6 zadnjih kilometara u stalnom usponu s prva dva obilježena ogromnim rampama, iznad 10% nan Cote de Domancy.

Tour de France 16

Posebnost završnog dijela stavila je na stol mogućnost mijenjanja bicikla ili ne, iako je na kraju većina vozača odlučila to ne učiniti s obzirom na kratku dužinu uspona i da je unatoč nastavku uzbrdice bilo nekoliko rampi na kojima mogli biste se voziti spojeni koristeći prednosti aerodinamike.

Kronometarska utrka u kojoj se većina pelotona, osim onih koji su vozili po uputama svojih vođa timova, nije vozila natjecateljski, s mislima usmjerenima na sutrašnju kraljicu etape. Tek nakon nastupa Remija Cavagne konačno smo vidjeli referentno vrijeme s njegovim vremenom od 35 minuta i 42 sekunde.

Morali smo dugo čekati, do sudjelovanja Wout van Aerta, čije vrijeme neće biti oboreno. Belgijac je vozio kronometar kao simulakrum za ono što je vodeći u utrci mogao učiniti kasnije, vrlo taktički, odmjeravajući u prvom poluvremenu da bi dao sve od sebe u zadnjih 6 kilometara. Izvrsno vrijeme, 15 sekundi bolje od Cavagninog, što je omogućilo Van Aertu da sanja o etapnoj pobjedi koja mu je izmakla tijekom ovog Tour de Francea 2023.

Tour de France 16

Radost za Belgijca neće dugo potrajati jer su veliki favoriti, od prvih referenca, brisali sve rekorde. Pogačar i Vingegaard izašli su u punoj brzini, a očekivano, s obzirom na njihov način vožnje, Slovenac je postavio najbolje vrijeme u prvom dijelu. No, bez vremena za uživanje, Jonas Vingegaard, koji je vizualno ispao suzdržaniji, od prvih je kilometara zadao udarac na tablici za čak 16 sekundi vozaču UAE Team Emiratesa.

Razlika koja je pucala do 48 sekundi s Carlosom Rodriguezom, koji je jedva sekundu prepustio Adamu Yatesu u borbi za treće mjesto. Bile su to ogromne razlike od samog početka.

Tour de France 16

Ti su se razmaci povećali u sljedećim vremenskim točkama, gdje je Vingegaard već bio 31 sekundu ispred, s otežavajućim faktorom što je Pogačar odlučio promijeniti bicikl za uspon, zbog čega je, pretpostavlja se, izgubio oko 14 sekundi više. Na vrhu uspona promjena stroja nije imala nikakvog učinka i ne samo da nije povratio vrijeme, već je razlika bila veća od minute, dapače, u zadnjim kilometrima Vingegaard je u pozadini mogao vidjeti automobile koji prate Tadeja.

I nije da je Pogačar loše odradio kronometar. Naprotiv, budući da je u svakoj točki nastavio postavljati najbolje rekorde i čak uspio prijeći cilj iza Carlosa Rodrigueza, koji je smanjio dvije minute razlike koje označavaju start između vozača, označavajući naravno najbolje vrijeme na cilju.

Tour de France 16

Međutim, bilo je potrebno samo 22 sekunde da se nadljudski Jonas Vingegaard pojavi na ciljnoj crti, zaustavivši krvarenje vremena na 1 minuti i 38 sekundi. Sa svoje strane, Carlos Rodriguez je pao na 13. mjesto u etapi, izgubivši 3 minute 36, vrijeme koje je značilo da je izgubio treće mjesto u ukupnom poretku za samo 5 sekundi od Adama Yatesa. Razlike od nekog drugog doba, od kada su kronometri bili dugi 60 kilometara i da, slušamo li glavu, iz utrke izađemo osuđeni iako će Tadej Pogačar sigurno već lizati rane i smišljati taktiku za alpsku etapu koja nas čeka, zapravo koja njih očekuje na 17.etapi.

Rezultati na 16.etapi Tour de France:

 1. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) 32’36’’
 2. Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) +1’38’’
 3. Wout van Aert (Jumbo-Visma) +2’51’’
 4. Pello Bilbao (Bahrain-Victorious) +2’55’’
 5. Simon Yates (Jayco-AlUla) +2’58’’
 6. Remi Cavagna (Soudal-QuickStep) +3’06’’
 7. Adam Yates (UAE Team Emirates) +3’12’’
 8. Mattias Skjelmose (Lidl-Trek) +3’21’’
 9. Mads Pedersen (Lidl-Trek) +3’31’’
 10. David Gaudu (Groupama-FDJ) +3’31’’

Generalni plasman na Tour de France 2023:

 1. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) 63h06’53’’
 2. Tadej Pocagar (UAE Team Emirates) +01’48’’
 3. Adam Yates (UAE Team Emirates) +08’52’’
 4. Carlos Rodríguez (INEOS Grenadiers) +08’57’’
 5. Jai Hindley (Bora-Hansgrohe) +11’15’’
 6. Sepp Kuss (Jumbo-Visma) +12’56’’
 7. Pello Bilbao (Bahrain-Victorious) +13’06’’
 8. Simon Yates (Jayco-AlUla) +13’46’’
 9. David Gaudu (Groupama-FDJ) +17’38’’
 10. Felix Gall (AG2R Citroën) +18’19’’

KOMPLETNI REZULTATI 16.etape Tour de France – OVDJE.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More