Simone Consonni uzima na prvoj etapi Tour of Slovenia

"Smiraj pred oluju!" To bi mogao biti slogan prve etape 25. izdanja Tour of Slovenia, koja je danas startala u Lendavi i završila sa sprintom u Murskoj Soboti.

Tamni oblaci nadvili su se iznad biciklista, no tijekom dana, oluja se nekako odmaknula i nije uzrokovala puno problema za 151 biciklistu na utrci. Međutim, u pelotonu je bilo drugačijih vrste oluja …

 

 

Etapa se razvijala kako se i očekivalo, s ranim bijegom nakon Lendave i kratkog posjeta Lentiu u Mađarskoj, a potom je krenula igra mačke i miša sve dok momčadi s favoritima za sprint nisu odlučili preuzeti potpunu kontrolu utrke. Posljednja dva kruga na ulici Murske Sobote bila su vrlo dramatična, čak su i neki vozači rekli da je to bio kaotičan posao. Bilo je puno ekipa koje su htjele imati svog vozača na najboljem mogućem položaju za sprint do cilja. Oko 1,5 kilometra prije cilja dogodio se prvi pad, Caleb Evan (Mitchelton-Scott) našao se među nesretnim vozačima koji su sudjelovali u padu. Nešto kasnije Rafal Majka (BORA hansgrohe) – favorit za zeleni dres također je pao – ali nije izgubio vrijeme među ostalim favoritima kao što su Primož Roglič (LottoNL-Jumbo) ili Rigoberto Uran (EF Education First-Drapac p/b Cannondale), svi su dobili isto vrijeme.

U međuvremenu je mala skupina koja je ostala na prednjoj strani, počela borbu. Talijan Simone Consonni (UAE Team Emirates) bio je onaj koji je napravio najbolje iz svog položaja i uspio da uzme etapnu pobijedu (njegova prva profesionalna pobjeda) i zeleni dres vođe utrke.
 


Simone Consonni: "Timovi Mitchelton-Scott i LottoNL-Jumbo radili su vrlo dobro i postavili su vrlo dobre vlakove, ali sam ja bio taj koji je uspio iskoristiti dobru poziciju u kaotičnom završetku i tako osvojio etapu. Bio sam iza Groenewegen i skoro sam se srušio, ali sam srećom uspio to izbjeći. Nisam očekivao pobjedu, ali sam jako sretan što je ona tu. Osjećam se kao da ću izvojevati dvostruku pobijedu".

Bila je to potpuna talijanska pobjeda u Murskoj Soboti, sa Matome Pelucchi (BORA Hansgrohe) i Nicolo Bonifazio (Bahrain Merida) koji su se pridružili Simoneu na podiju. Najbolji slovenski vozač bio je Luka Mezgec (Mitchelton – Scott) na četvrtom mjestu.

Luka Mezgec: "Ekipe su krenulo snažno na posljednjim kilometrima, iznenadile su nas i brzo su se našle iza nas. Krenule su borbe za pozicije, a zatim je Caleb pao iza mene … Nisam to znao u tom trenutku, nisam bio svjestan pada. Čak smo Roger Kluge i ja pogledom zapitali jedan drugog gdje je on. Nakon toga samo smo tražili najbolju poziciju za posljednjih 200 metara. Možda sam krenuo rano, ali sretan sam što sam stvarno mogao dati sve od sebe kad sam trebao i to me čini sretnim".
 


U ranom dijelu utrke mogli smo vidjeti bijeg od pet vozača: Nik Čemažar (Slo, Slovenian National Team), Benjamin Hill (Aus, Ljubljana Gusto Xaurum), Jon Božič (Slo/Adria Mobil), Juraj Bellan (Slk/Dukla Banska Bystrica) i Martin Haring (Slk/Dukla Banska Bystrica). Božič i Hill bili su najjači u toj skupini i uzeli su sve bonuse na srednjim sprintevima i jedinoj brdskoj završnici. Jon Božič je sada u bijelom dresu najboljeg mladog vozača, Benjamin Hill vodi KOM klasifikaciju.

Druga etapa utrke počinje u Mariboru i završava u Rogaškoj Slatini, ruta nije ravna kao danas, ali opet očekujemo sprint završnicu.

Kompletne rezultate sa prve etape Tpur of Slovenia možete pogledati OVDJE.

Fotografije: Vid Ponikvar / Sportida
#TourOfSlovenia #FightForGreen

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More