Specialized Chisel 2018.

Specialized je na svom "Specialized Summer Camp" organiziranom za novinare u Americi prezentirao svoj novi aluminijski hardtail bicikl, žestokog i okretnog vragolana pod imenom Chisel.

Na svjetlo dana predstavljen je bicikl koji nije preskup, a opet ima visoke preformanse. Dolazi u pet modela (tri za muškarce, dva za žene), a mi za Vas imamo sve informacije o novom biciklu iz Specialized pogona.

Na prvu, kada smo čuli riječ Chisel da se veže uz Specialized, pomislili smo da se radi o krutoj karbonskoj vilici za njihov popularni Fatboy bicikl. Zatekli smo se sa upitnikom nad glavom…pa što je tu novo? No, uskoro smo bili prosvjetljeni.
Vjerujemo da je Specialized ovim potezom želio dati do znanja da karbon nije jedini materijal koji imamo na tržištu, te da se od aluminija može napraviti jedan kvalitetan i dobar bicikl, upravo kakav je Chisel.

"Ako niste u posljednje vrijeme vozili aluminijski bicikl, niste vozili aluminijski bicikl" rekao je Senior Advanced R&D Engineer Specialized, Chuck Teixeira. I dok većina brendova uporno ostaje pri karbonu i želi gurati svoje vrhunske ponude karbona, kao najbolje od najboljih, još uvijek postoji jako velik broj nevjerovatnih okvira koji su izrađeni od titaniuma, čelika ili aluminija. A Specialized Chisel je upravo jedan od njih!

Za 2018.godinu Specialized je Chiselu poželio dobrodošlicu u obitelj brdskih hardtail bicikla. Na Chisel zapravo gledamo kao na njihovu nadograđenu verziju Stumpjumper linije, izrađen od M5 aluminija, sa težinom od 1.350grama donosi vrhunske preformanse. Po pitanju geometrije koja zaoružuje Chisel u jedan kvalitetan bicikl, rekli bismo da nam je najbliža njihovom karbonskom Epic modelu.

Kao što smo rekli Chisel dolazi sa težinom od 1.350 grama, što je za 200grama lakše od nekadašnjeg aluminijskog Stumpjumper modela. Neke od ušteda na težini dobile su se korištenjem Specializedove D’Aluzio Smartweld tehnologije. Napomenimo, Smartweld je bila tehnologija koja se 2013.godine po prvi put pojavila na Allezu, a zatim smo je mogli vidjeti na Diverge modelu, a sada je po prvi put gledamo na brdskim biciklima iz Specialzied ponude. Sada i brdski biciklisti imaju privilegiju da uživaju u ovoj tehnologiji.

 

Još uvijek niste sigurni što znači SmartWeld? Da pojasnimo, SmartWeld konstrukcija omogućuje tanke aluminijske zidove na biciklu, jer se ne trebaju izlagati tolikoj količini toplote tijekom procesa varenja, što također znači manji rizik od deformacije ili slabljenja. Kod ovako oblikovanih cijevi na spojevima, budući da se cijevi hidroformiraju imamo veću dodirnu površinu, te se time lakše spajaju i smanjuje se količina varenja. Kao rezultat ovoga imamo 280 grama lakši okvir (težina Chisela 1350grama) od njihovog prethonog Stumpjumper ili Crave Alu. modela.

Rezultat je također veoma atraktivan bicikl. Vareni spojevi na prednjoj strani su tako dobro obrađeni, da je teško na prvu primjetiti da se radi o aluminijskom biciklu. Ulazi za kabele su napravljeni pod kutom kako bi se držali čvrsto na okviru i ne dolazi do dodira sa nogom. Sa donje strane pogona imamo široki ulaz ulaze za kabele kočnice i stražnjeg mjenjača, za koji nalazimo odličnim jer omogućava lakše održavanje. Također, ovisno od modela ostavljena je opcija za prednji mjenjač i sjedišne cijevi.

Nadograđena Geometrija 

Kod Chisela kut glave i amortizera je 69.8 stupnjeva, dok je kut sjedala pod 74 stupnja, što je identično sa njihovom Epic modelom. Doseg kod Chisela ili duljina godnje cijevi je 441mm, dok lanac leži na 430mm. Ove brojke na papiru zaokružuju hardtail bicikl izvrsnih preformansi. Ostale lijepe značajke koje možemo primjetiti na biciklu su navojni ležaj pogona, potpuno unutarnje kabeliranje. Širina sjedišne cijevi je 27.2mm i kompaktibilna je sa pomičnom cijevi sjedala (Dropper Post). Iako u specifikacijama bilo kojeg modela pomična cijev nije uključena, vjerujemo da će mnogi dodati jednu na svoj bicikl, budući da su promjeri cijevi 27.2mm danas dostupnije nego ikada. Stražnji kraj osovine koristi razmak 12×148.

Bicikl se kotrlja na Specialized’s Fast Track Gripton gumama.

Ponuda                                                                                   

               

Kao što smo rekli, Chisel dolazi u 5 modela (Expert i Comp), 3 muška i 2 za žene.

Specialized Chisel Expert 1x

M5 aluminijski okvir, dolazi sa SRAM 1×11 GX grupacijom, Level TL kočnicama i RockShox Reba RL 29 vilicom sa 90mm hoda.

Specialized Chisel Expert 2x

Specifikacije su gotovo identične kao i kod Expert 1x modela, dobijete M5 aluminijski okvir i RockShox Reba RL vilicu, no dolazi sa 2x Shimano SLX grupacijom koja je zaokružena sa 11-brzinskom kazetom i mjenjačima.

Specialized Chisel Comp

Comp koristi istu aluminijsku leguru okvira kao i njegov skuplji brat, ali dolazi sa jeftinijim komponentama. Ovdje nalazimo RockShox Judy vilicu i mješavinu Shimano Deore i XT 2×10 grupacije sa Stout pogonom. Bicikl se zaustavlja pomoću Shimano MT500 kočnica, a kotrlja se na istim Specialized Fast Trak gumama.

Dojam urednika

Iako nismo imali priliku da vozimo Chisel, prvi dojam jeste da nam bicikl izgleda sjajno. Vjerujemo da je Specialized ostao dosljedan i potrudio se oko svog vrhunskog proizvoda, za koji ističu da je bicikl sa odličnim preformansama sa kojim ste u mogućnosti voziti utrke, bez da morate dignuti hipoteku.
Definitivno bicikl koji bi željeli detaljnije da testiramo.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More