Specialized predstavio Creo 2 – bicikl za sve one nezaboravne avanture?

Specialized je predstavio potpuno novi Creo 2, električni Gravel bicikl koji izgleda robustnije nego ikad sa svojim novim pročišćenjem od 2,2 inča i pomičnom cijevi sjedala koja dolazi kao standardno uključena. Unatoč tim dodacima, Specialized tvrdi da je bicikl i dalje dizajniran da bude jednako sposoban na cesti kao i ranije. Imamo sve tehničke detalje novog bicikla ovdje, i zanima nas može li Creo 2 zaista biti tihi uništavač makadamskih cesta.

Kad je riječ o cestovnim električnim biciklima, iskreno, dosad nisam bio veliki obožavatelj. Većina se čini kao da mi ne pruža osjećaj vožnje cestovnog bicikla. Naravno, razumijem da svi ne traže isto iskustvo, kada je u pitanju struja, ostavljam prostor za Gravel bicikle, jer postoji jedan bicikl s koji, po mom mišljenju, nadmašuje sve ostale, a to je Specialized Creo. Stoga, kada sam saznao da se predstavlja novi Specialized Creo 2, jedva sam čekao vidjeti je li barem neznatno bolji ili postoje značajna poboljšanja i nadogradnje, budući da je originalni Creo već bio toliko dobar.

Da budemo jasni, vozio sam prethodni model Creo bicikla koji me toliko oduševio, dok sam novi Creo 2 samo kratko upoznao sa jednim malim krugom, ali bilo je dovoljno da me uvjeri da je ono što je predstavljeno istinito ili prilično blizu tome. Postoje značajne nadogradnje motora koje ga čine još tišim i učinkovitijim, dok koristi istu bateriju od 320 Wh.

CREO II

Ne morate puno pedalirati na Creo 2 da biste primijetili da gotovo savršeno kombinira pomoć električnog bicikla s vožnjom s cestovnim upravljačem. Za mene, najveća razlika između prvog Creo-a i nove druge generacije je cjelokupna specifikacija. Dok je originalni dolazio u verzijama za cestu i gravel, nova Creo 2 više naginje prema gravel vožnj. Međutim, na cesti, velike gume i prijenos zajedno s motornom pomoći su vrlo dobri. Sveukupno, možda izgleda više kao bicikl za Gravel, ali dodani volumen guma, kao i nova Future Shock 3.0 čine ga savršenim za neravnine na cestama, nagla prijelazna mjesta između različitih površina i zapravo sve što biste mogli susresti na asfaltiranoj ili neasfaltiranoj cesti.

CREO II

Vjerojatno najuočljivija razlika za većinu onih koji su vozili originalni Creo jest da novi Creo 2 ima znatno uži Q-faktor od 169mm. To je 12mm uži od prethodnog SL 1.1 motora. I dalje je širok, jer su većina cestovnih bicikala oko 145-150mm, dok su za brdski bicikl bliže 170mm Q-faktoru.

Novi motor

Creo 2 ima motor nazvan SL 1.2. Navodno ima 33% više snage od svog prethodnika, dok ima 43% više okretnog momenta pri 50Nm. Također se tvrdi da je nevjerojatno tiši, čak za 40%. Svi okviri su trenutačno od karbona i koriste Specialized 11r kompozit. Okvir je 120 grama lakši od prethodnog, dok motor i baterija zadržavaju istu težinu.

CREO II

I dalje je moguće proširiti doseg Creo 2 koristeći isti SL Range Extender koji je koristio i prethodni bicikl. To je baterija od 160 WH koja se montira u držač za bocu. To znači da možete voziti s 480 WH energije. Specialized tvrdi do 190 km, i iako to još ne možemo potvrditi, to je puno km na bilo kojem biciklu. Za većinu ljudi to znači da će više vremena provoditi na cesti nego na punjaču.

CREO II

Specialized Creo 2 – Mastermind TCU zaslon

Creo 2 dolazi opremljen najnovijim Mastermind TCU zaslonom, ali što se tiče unaprijed postavljenih načina, nema puno novosti: i dalje možete birati između Eco, Sport i Turbo načina. Međutim, te načine možete konfigurirati prema svojim željama putem nove Specialized aplikacije – ili možete odlučiti ne koristiti unaprijed postavljeni način i umjesto toga prilagođavati pomoć tijekom vožnje putem funkcije Microtune, gdje vozač može prilagoditi pomoć motora tijekom vožnje u koracima od 10 posto.

CREO II

Za jednostavno prilagođavanje tijekom vožnje, Creo 2 ima male “daljinske upravljače” koji se ugrađuju na cestovni upravljač i koji su već bili predstavljeni s modelom Turbo Creo SL za 2022. Ovi daljinski upravljači su žičani i mogu se postaviti bilo gdje na upravljaču, što olakšava prelazak na različite modove vožnje, a što je vidljivo na TCU zaslonu.

A što se tiče zaslona, TCU zaslon i načini rada mogu se uređivati putem Specialized aplikacije (koja suštinski zamjenjuje Turbo OS). U aplikaciji vozači također mogu pratiti svoj izlaznu snagu, puls i optimalan kadencu pedaliranja, te primati nadogradnje preko interneta.

CREO II

Aplikacija također omogućuje podešavanje bicikla za doseg (što znači da mu možete reći koliko će trajati vaša vožnja, a on će prilagoditi pomoć prema tome), zaključavanje sustava kako bi odbio potencijalne lopove i primiti trenutne informacije o zdravlju sustava.

Specialized Creo 2 – okvir i geometrija

Creo je predstavljen u Specialized ponudi 2019. godine i uvijek je bio nešto “između disciplina”. Uvijek je imao sposobnost vožnje po makadamu s prostorom guma od 42mm, dok je geometrija također pogodovala bržoj cestovnoj vožnji. Iz nadogradnje koju donosi Creo 2, jasno je da bicikl sada teži biti sve više prikladan za vožnju izvan ceste i avanturističke vožnje, ali istovremeno želi biti “zabavan, okretan bicikl za cestovne vožnje”.

Prošle godine je model S-Works Turbo Creo SL Evo već uveo dropper sjedalo na biciklu, a to je sada standard za sve modele Creo 2.

Creo 2 sada ima proširenje za gume od 55mm (2,2 inča) ili 47mm kada dolazi s blatobranima. Osim montažnih mjesta za blatobrane, Specialized je opremio Creo s pričvrsnicama na vilici, tri pričvrsnice za bočice i mogućnošću montiranja prednjeg i stražnjeg nosača tereta, tako da možete prevoziti prilično velike terete (unutar maksimalnog ograničenja od 125 kg), odnosno koristiti ga kao bicikl za duge relacije.

CREO II

Specialized tvrdi da kompletan bicikl Creo 2 teži manje od 13 kg, uključujući dropper sjedalo i Future Shock sustav treće generacije, koji dolaze kao standardna oprema na sva tri modela. Težina je lagana, ali Specialized nije sasvim usamljen u proizvodnji tako lagano električnog bicikla. Međutim, nijedan drugi bicikl nije opremljen suspenzijskim sustavom ovjesa, tako da Specialized tu pobijeđuje.

Što se još promijenilo? Specialized tvrdi da je Creo 2 učinio “pouzdanijim”. To znači da je bicikl sada ima dulji doseg i niže pogonsko ležište, te opušteni kut upravljača. Sve te promjene trebale bi rezultirati “stabilnijim, kontroliranim upravljanjem”.

CREO II

To znači da Creo 2 veličine 54 sada ima doseg od 595mm i visinu od 383mm. Kut cijevi upravljača iznosi 71 stupnjeva u cijelom rasponu veličina (49 do 61), a kut cijevi sjedala varira od 73 stupnja do 74 stupnja.

Još jedna stvar koju smo već ranije u tekstu spomenuli u vezi geometrije je vezana uz motor. Q-faktor (širina pogonske grupe) Creo 2 smanjen je za 12mm, što je djelomično rezultat suradnje Specializeda sa SRAM-om. Svi Creo modeli dolaze s grupama SRAM i SRAM DUB pogonskim sklopovima.

Specialized Creo 2  – Future Shock 3.0 

Creo 2 ima najnoviji Future Shock 3.0, koji je prvi predstavljen s novim Specialized Roubaix cestovnim biciklom. Ovaj nadograđeni sustav i dalje nudi 20mm hoda, ali s nešto više tvrdnji o trajnosti i opcijama prilagodbe na vrhunskoj razini.

Sustav sada dolazi u tri razine; 3.3, 3.2 i 3.1. Dvije najviše razine – one dostupne na modelima Creo 2 – nude veću prilagodljivost u obliku opruga za pretprijenos i prostora, a 3.3 također omogućuje prilagodbe tijekom vožnje pomoću okretnog gumba.

CREO II

Svi modeli Creo 2 izrađeni su s okvirom od 11r karbonskih vlakana, kompatibilnim s okruglom cijevi sjedala promjera 27,2mm, stražnjim osovinama 142x12mm i prednjim osovinama 100x12mm te SRAM DUB pogonskim sklopovima. Montaža kočnica slijedi tradicionalni standard montiranja, s rotorima od 160/180mm umjesto češće korištenih od 140/160mm.

Novi Creo 2 dolazi u tri konfiguracije, sve opremljene dropper sjedalima i novim Future Shock 3.0 sustavom za ublažavanje neravnina na glavi vilice. Pune specifikacije u tekstu dalje kako slijedi:

Specialized Creo 2 Comp

 • Okvir od FACT 11r karbonskih vlakana
 • Future Shock 3.2
 • Specialized Adventure Gear Hover upravljač
 • 12-brzinska SRAM Apex eTAP AXS grupa s SRAM aluminijskim DUB pogonom
 • SRAM NX Eagle kazeta i lanac
 • Trans-X pomična cijev sjedala s 50mm hoda
 • DT Swiss G540 kotači
 • Tracer Pro, gume veličine 700x47c
 • Težina: 14,47 kg u veličini 56

Specialized Creo 2 Expert

 • Okvir od FACT 11r karbonskih vlakana
 • Future Shock 3.3
 • Specialized Adventure Gear Hover upravljač
 • 12-brzinska SRAM Rival eTAP AXS grupa s SRAM aluminijskim DUB pogonom
 • SRAM GX Eagle kazeta i lanac
 • Trans-X pomična cijev sjedala s 50mm hoda
 • Roval Terra C kotači
 • Tracer Pro, gume veličine 700x47c
 • Težina: 13,96 kg u veličini 56

Specialized S-Works Creo 2

 • Okvir od FACT 11r karbonskih vlakana
 • Future Shock 3.3
 • Roval Terra karbonski upravljač s S-Works Future lulicom
 • 12-brzinska SRAM Red eTAP AXS grupa s SRAM aluminijskim DUB pogonom
 • SRAM XG kazeta, SRAM XX1 Eagle stražnji mjenjač
 • SRAM Reverb AXS XPLR pomičan cijev sjedala
 • Roval Terra CLX II kotači
 • Tracer Pro, gume veličine 700x47c
 • Težina: 12,96 kg u veličini 56

Za više detalja, posjetite: www.specialized.com; za više informacija o dostupnosti i cijenama kontaktirajte naše partnere M-Bike Shop i/ili ExtremeShop Split.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More