Specialized predstavio Epic World Cup 2024.

Specialized je predstavio svoj novi Specialized Epic World Cup 2024. koji dolazi kako bi na tržištu donio neočekivani zaokret. To je brdski bicikl s duplom suspenzijom dizajniran sa natjecateljskim duhom i ističe se među hardtail modelima, kako u pogledu težine tako i u pogledu reaktivnosti. Ovo je novi koncept koji je dašak svježeg zraka u trenutnom XC-u. Vrijedi odvojiti vrijeme da ga upoznate i obećava da će osvojiti svakoga tko ga testira.

Specialized Epic World Cup 2024.: redizajn hardtaila u brdskom biciklizmu

Model Epic stigao je u ponudu Specializeda 2003. godine i 20 godina bio je referentan kao natjecateljski XC model. Novi Epic World Cup nastavlja to nasljeđe i razvijen je s jedinom svrhom: za pobjede. Kako bi to učinili, inženjeri Specializeda osmislili su sustav koji kombinira učinkovitost, kontrolu i lakoću, odmičući se od normi što je rezultiralo izvrsnim performansama.

Novi Epic World Cup 2024 je brdski bicikl koji stvara previše prvih dojmova i donosi previše pitanja, pa ćemo pokušati raščlaniti sve što nudi.

Specialized Epic World Cup

Ključne značajke novog Specialized Epic World Cup

  • Monopivot sustav ovjesa sa 75mm stražnjeg hoda
  • Kut glave 66,5°
  • 110 mm prednji hod suspenzije
  • Nema stražnjeg BRAINN sustava, ali filozofija ostaje ista
  • Stražnji amortizer (bez ključanja) s neovisno podesivim pozitivnim i negativnim zračnim komorama = izuzetna krutost s velikim kapacitetom upijanja neravnina
  • Težina: 1.765g (okvir+amortizer + hardver)
  • Dostupan u dva modela S-Works i Pro, plus komplet okvira
  • Cijena od 9.000€.
Specialized Epic World Cup

Je li to hardtail ili bicikl s duplom suspenzijom?

U stvarnosti, ovo je brdski bicikl s duplom ovjesom sa stražnjim monopivot sustavom i 75mm hoda. Ali istina je da je njegovo ponašanje bliže ponašanju naprednog hardtaila nego nekog bicikla koje ima dvije suspenzije. To je toliko istinnito da sam Specialized smješta ovaj novi Epic WC u svoj hardtail segment, a njegov trenutni hardtail model, Epic HT, više neće imati S-Works ili Pro verzije, ti će modeli biti dostupni samo s Epic WC okvirom.

Novi Epic World Cup ne dolazi kako bi zamijenio trenutni Specialized Epic i Epic EVO s hodom od 110 i 120mm, već nadopunio obitelj Epic HT s krutim okvirom.

Dizajn, okvir i SID WCID sustav

Epic World Cup debitira s jedinstvenim konceptom dizajna za koji se može reći da potječe iz novog amortizera RockShox SID WCID (Integrirani dizajn Svjetskog kupa), razvijenog posebno za ovaj model u suradnji s RockShoxom.

Oko ovog šoka, Specialized predstavlja minimalistički dvostruki dijamantni okvir (ne savršeni trokuti) izrađen od FACT 12m karbona za koji tvrde da je postigao nove standarde u torzijskoj krutosti i krutosti oko pogonske osovine. To se pretvara u precizniju vožnju, bolji prijenos snage i veću učinkovitost pedaliranja. Sve što možete tražiti od čistokrvnog natjecateljskog XC MTB-a.

Specialized Epic World Cup

Ovaj dvostruki dijamantni dizajn uspijeva uključiti amortizer kao strukturni dio okvira i poluintegrirati ga zajedno s kurblom u gornjoj cijevi kako bi ga izolirao od vanjskih elemenata i zajamčio njegovu dugovječnost. Bilo je čak i prototipova s potpuno zatvorenim amortizerom, ali njegov odziv i performanse nisu bili tako dobri zbog pregrijavanja.

Silueta novog Epic WC-a izgleda potpuno čisto zahvaljujući novom unutarnjem vođennjnu kabela kroz glavu okvira i potpuno novi Roval SL upravljač i lulicu.

Specialized Epic World Cup

Ova dva modela ponuđena u asortimanu dolaze s Roval SL karbonskom cijevi sjedala, kao što biste i očekivali od bicikla čiji je cilj smanjiti svaki gram s vage, ali postoji prostor u unutarnjem sustavu vodilica za montiranje pomičnnog nosača sjedala pomoću sajle.

Lakoća=brzina

Govoreći o lakoći, inženjeri Specializeda su izdvojili težinu kao jednu od ključnih značajki za najbrži mogući MTB. U tu svrhu ugledali su se na model Aethos, najlakši cestovni bicikl ikad napravljen do 2020, koji nudi iznimno lagani okvir s nevjerojatnom torzijskom krutošću na donjem nosaču.

Sve ovo znanje uloženo je u Epic WC kako bi dobio okvir težak samo 1.765 grama (u veličini M, lakiran, s amortizerom i svim hardverom).

Uz manju težinu, isti će biciklisti imati mogućnost da brže ubrzavaju, te lakše promijeniti smjer i penjati se uz manje energije.

Optimizirana geometrija

Na prvi pogled Specialized Epic World Cup izgleda poput kompaktnog bicikla i već odaje odziv i agilnost koju biste očekivali od hardtaila.

Njegova geometrija to potvrđuje, ali ističu se detalji poput vrlo strmog kuta glave od 66,5º, jednako kao na Epic EVO, koji će omogućiti bolje performanse vilice od 110mm na teškom terenu.

RockShox SID WCID amortizer (Integrirani dizajn Svjetskog kupa)

Kao što smo rekli, amortizer Specialized Epic World Cupa je jedinstven jer je razvijen posebno za ovaj model s RockShoxom, ali osim toga, njegove karakteristike ga čine vrlo ekskluzivnom komponentom unutar trenutne ponude ove vrste komponenti za XC natjecanje .

Za razliku od trenutnog trenda, RockShox SID WCID (Integrirani dizajn Svjetskog prvenstva) ne nudi ključanje suspenzije ili daljinske upravljače za promjenu postavki u hodu. Ali nudi agilan odgovor na pedaliranje hardtaila dok upija sile udaraca s ravnotežom kako bi se povećao zamah i smanjio umor vozača.

Specialized Epic World Cup

Osim toga, način na koji radi znači da se 75mm hoda može učinkovito uskladiti sa biciklom koji ima hod od 100mm. Kako su to postigli?

Jedan od ključeva ovih jedinstvenih performansi je da stražnji amortizer ima neovisno podesive pozitivne i negativne zračne komore. Ovaj sustav u kombinaciji s optimiziranim volumenom zraka i karakteristikama prigušivanja, Epic World Cup postiže taj osjećaj krutosti dok ima veliku sposobnost apsorbiranja neravnina na terenu.

Kao što je gore spomenuto, amortizer se može konfigurirati i ima tri položaja (čvrsti, srednji i meki) koji se moraju podesiti prije polaska. Zapravo, bitno je obratiti pozornost na ovu operaciju kako biste izvukli maksimum iz Specialized Epic World Cupa 2024.

U svom (FIRM) čvrstom položaju, onom koji bismo odabrali za brzu vožnju po ravnim stazama, amortizer radi bez SAG-a, tako da će nam trebati velika početna sila za početak vožnje, od tog trenutka nadalje osjećaj prigušenja bit će isti kao što bismo mogli imati na drugi bicikl s hodom od 100mm s 25% SAG-a.

Srednji (MEDIUM) položaj nudi osjećaje i performanse na pola puta između hardtaila i bicikla s duplom suspenzijom. S 2,5 mm SAG-a (5%) povećava osjetljivost na svjetlosne udarce i nudi manje agresivan osjećaj vožnje.

Ako odaberemo mekan (SOFT) položaj imat ćemo puni SAG (10% – 4mm), vožnja postaje uglađenija i to će biti idealna postavka za teške terene.

Kako konfigurirati amortizer

Već smo vam rekli da je postavka amortizera nešto na što ćete morati obratiti pozornost ako želite iskoristiti sve što ovaj bicikl nudi, a to zahtijeva osnovnu prilagodbu koja neće biti tako laka kao guranje gumba, ali to svatko može učiniti jednostavno sa zračnom pumpom, imbus ključem od 4 mm i tablicama pritiska koje nudi Specialized. Te su tablice opći vodič, ali prilagodba je neograničena i svaki će vozač moći isprobati i odabrati postavku koja mu najviše odgovara.

Nema stražnjeg BRAIN sustava, ali njegova se filozofija nastavlja

Kao što možete vidjeti, dobro poznati i ekskluzivni BRAIN sustav kao takav nestaje sa stražnjeg amortizera u ovom Epic World Cupu, ali njegova filozofija ostaje ista. Ponovno imamo amortizer s kojim biciklist ne treba i ne može komunicirati tijekom vožnje. Bicikl je razvijen tako da stražnji amortizer radi dobro bez potrebe da ga stalno mijenjate tijekom pedaliranja.

Osim toga, u slučaju modela S-Works, sustav BRAIN je zadržan na Epic World Cup vilici.

Epic World Cup 2024.: modeli, postavke i cijene

Specialized Epic World Cup bit će dostupan od travnja 2023. i dolazit će u dvije vrhunske postavke plus opcija okvira.

S-Works Epic World Cup 2024 – 12,500€

Specialized Epic World Cup

Specialized Epic World Cup PRO 2024. – 9.000 €

Specialized Epic World Cup

Dodatne informacije dostupne su na službenim Specialized stranicama.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More