Specialized predstavio nove S-Works Ares cestovne cipele

Foto: Specialized
Foto: Specialized

Specialized kaže da su novoobjavljene S-Works Ares cestovne cipele jedan posto brži od bilo koje druge cipele koju je tvrtka ikad napravila.

Dizajnirana s novim načinom zatvaranja, gdje je Specialized podnio prijavu za zaštitu patenta, cipela triangulira zadržavanje preko područja srednjeg dijela stopala i širi pritisak na veću površinu. Tvrtka kaže da ovaj dizajn eliminira kotrljanje stopala unutar cipele i drži stopalo na jednom mjestu.
 


S-Works Ares je cipela ergonomski dizajnirana za poravnanje bokova, koljena i stopala kako bi se smanjile ozljede i pružila veća snaga i udobnost. Imaju nagib prema vanjskoj strani potplata od 1,5mm, značajka koju nazivaju "Varus Wedge", a dolazi za stabilizaciju prednjeg dijela stopala i pomoć u poravnanju gležnja, koljena i kuka. Također se isporučuju s tri uloška različite visine luka, kako bi se dodatno prilagodile različitim podnožjima stopala. Specialized-ova značajka "Metatarsal Button" podiže i odvaja kosti u prednjem dijelu stopala kako bi stopalo doživljavalo manji pritisak na obližnje živce i arterije, tako reducirajući onaj poznati osjećaj žarišta i utrnulost stopala.
 


 Karta tlaka novog sustava zatvaranja na S-Works Ares
 

Ares također ima novu dizajn cipele bez jezika, što joj daje moderan izgled nogometnih cipela i smanjuje pritisak na tetive. Specialized FACT Powerline karbonski potplat ove cipele ima indeks krutosti 15, isti kao i S-Works 7 modela cipela, odnosno najkrutiju opciju koju nudi ova tvrtka.

Iz Specializeda kažu da cipele rezultiraju povećanjem snage od sedam vati i da će vozače učiniti bržim za 14 sekundi na 10 kilometara.
 


 Justin Williams sa novim S-Works Ares cipelama 
 

Partnerstvo sa Samom Bennettom

S-Works Ares dizajnirane su u uskom partnerstvu sa Samom Bennettom. Tvrtka se trudila napraviti cipelu za vozače poput njega. "Pokušavali smo prilagoditi postojeće cipele tako da odgovaraju njihovim potrebama, ali s ograničenim uspjehom", kazao je Rob Cook, direktor dizajna za obuću u Specialized. “Znali smo da moramo izgraditi nešto određeno. Jednom kad smo pošli u tom smjeru, oslobodili smo se da se stvarno usredotočimo na zadovoljenje ključnih potreba za takvu vrstu vozača".
 


 Sam Bennett i S-Works Ares 
 

Specialized kaže da je upravo Bennettova "klinička pažnja" prema detaljima i predanost razvojnom procesu dovela do novih pristupa dizajnu. "Moje cipele su mi vjerojatno najvažniji dio opreme", kazao je Bennett. "Super sam osjetljiv na promjene i trebaju mi sati da kopče postavim precizno do milimetra".

Radio je s dizajnerima kroz nekoliko rundi prototipova, dijeleći upute i dajući povratne informacije. "Sam je bio nevjerojatno usredotočen na davanje povratnih informacija", kazao je Cook. “Na našem prvom sastanku očekivao sam da ću s njim provesti 30 minuta. Proveli smo sat i pol, samo smo razgovarali o sprintanju, cipelama i njegovim razmišljanjima o njima. Informacije koje je podijelio inžinjerima bile su nevjerojatne".

Bennettov doprinos pronalaženju ravnoteže između sigurne forme i dugotrajne udobnosti pomogao je Specializedu da se više usredotoči na ono što vozač osjeća u odnosu na nogu. Taj je fokus u konačnici doveo do ojačanog dizajna čarapa i premještenog sustava zatvaranja. "Imam tako osjetljiva stopala, tako da sam stvarno svjestan tlačnih točaka", kazao je Bennett. "Da bih se mogao vezati i isporučiti svu potrebnu snagu, u udobnosti – da bih dobio i krutost i udobnost – to je jedinstveno."

Bennett kaže da, iako je cipela u početku bila razvijena za sprintere i snažne bicikliste poput njega i Juliana Alaphilippea, "Kako se cipela razvijala tijekom procesa, postalo je jasno da bi bila tako prirodna i ugodna za svakoga".
 


Cipele se isporučuju u četiri boje: bijela, crna, crvena i timsko izdanje.
 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More