Bernard Hinault – Peleton treba štrajkati ako Froome startao Tour de France 2018

Peterostruki osvajaš Tour de Francea Bernard Hinault je sugerirao pelotonu da krenu u štrajk ako se slučaj Froome ne riješi do starta Tour de Francea 2018.

Podsjetimo Froome i njegov tim Sky su pod istragom od prošlogodišnje Vuelte zbog prekomjerne razine Salbutamola koja je pronađena u Froomeovom uzorku za vrijeme utrke.

Hinault je u francuskom mediju Ouest France pozvao peloton da jasno kažu „Ako on bude na stratu mi ne krećemo“.

Prema postojećim pravilima, Froome ima pravo stratati utrke dok je istraga u tijeku jer je test bio na kontroliranu supstancu, a ne za zabranjenu. Međutim, Hinault je uspoređivao slučaj Froomea sa sada umirovljenim Alberto Contadorom, koji je bio suspendiran za klenbuterol i kasnije mu je bio oduzet 2010 Tour de France naslov i Giro d'Italia 2011.

"Za mene, Christopher Froome ne smije biti na početku utrke. Osuđujemo Contadora za istu stvar, dobije suspenziju, a on [Froome] ne dobije ništa?“ – pita se Hinault. "U nekom trenutku, morate se zaustaviti … Kao i uvijek, UCI ne zna kako i kada donijeti odluku. Ljudi iz UCI-a trebali bi reći, Uhvaćeni ste, trebate ostati kući".

Team Sky je od tada odgovorio na Hinaultove komentare koje nazivaju "neodgovornim i loše informiranim". Sky je naglasio da oni kao tim i Froome imaju pravo utrkivati se i da rade sve potrebne radnje kako bi riješili slučaj u svoju korist.

"Razočaravajuće je što je Bernard Hinault još jednom ponovio činjenično netočne komentare o slučaju koji on jasno ne razumije", izjavio je glasnogovornik. "Njegovi komentari su neodgovorni i loše informirani. Chris nije imao pozitivan test, već negativan analitički nalaz za propisane lijekove protiv astme. Kao bivši vozač, Bernard će cijeniti potrebu za poštenošću svakog sportaša. A u ovom trenutku, Chris ima pravo na utrkivanje."

Izjava je potom završila navodeći: "I Chris i tim prate proces koji je UCI postavio. Jasno je da je teška situacija koju nitko ne želi riješiti brže nego Chris i tim.

Organizator Vuelta a Espana Javier Gullen također je govorio o istrazi ovog tjedna, komentirajući: „Pobjednik Vuelta trebao se znati krajem 2017., a to nije bio slučaj.“

"Imam osjećaj da se stvari kompliciraju kako vrijeme prolazi. Ne znam što ćemo učiniti, ali znam da Vuelta mora znati tko je pobijedio 2017. prije utrke 2018."

Bilo kako bilo, start Tour de Francea je sve bliži (7.srpanj) a pritisak na UCI i na Froomea je sve veći i biti će jako zanimljivo vidjeti koji će epilog biti i kako će se to odraziti na utrke koje je Froome vozio za vrijeme trajanja istrage.

http://www.proteini.si/ba/

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More