Specialized predstavio S-Works Shiv Disk

Još nekoliko dana je ostalo do 40. obljetnice izvornog Ironman događaja, koji okuplja najbolje triatlonce na svijetu i koji se u jako velikom broju okupljaju na otoku Hawaii. Uz neke od najboljih sportaša, bit će predstavljeni i neki od najboljih triatlon bicikla – uključujući niz novih modela čija je prezentacija zakazana upravo za ovu prigodu.

Izgleda da je i Specialized ciljao Kona događaj kako bi predstavio svoj novi bicikl – S-Works Shiv Disk.


"Nakon što smo ih gotovo desetljećima kršili, možemo sa sigurnošću reći da nismo za pravila. Nadamo se da UCI to ne uzima za osobno, ali proteklih nekoliko godina proveli smo radeći oko njih s jednim posebnim ciljem: Da razvijemo najbrži bicikl kojeg je Kona ikad vidjela. A kad kažemo "ikada", mislimo, ikada, ikada. Ali nismo proveli pola desetljeća usredotočeni samo na tradicionalnu ideju o brzini. Željeli smo napraviti najkompletniji triatlon bicikl koji je ikad napravljen. Jedan s ogromnom količinom prostora za pohranu, savršenom prilagodbom, jednostavnim transportnim mogućnostima i naravno, sudbonosnim postavljanjem rekorda na Kona stazi. Ovo je novi oblik brzine. Ovo je S-Works Shiv Disk", poručuju iz Specializeda.
 


Daleko još u prošlosti 2008. godine pod imenom Transition predstavili su svoj prvi triatlon bicikl, nakon čega ja u 2011. uslijedila prva generacija Shiv bicikla, a danas novi Shiv Disk dostiže sasvim drugačiji profil. Godina je 2018. i projektiranje triatlon bicikla ne znači samo pronaći način izrade najbržeg bicikla, nego i integrirati više prostora za pohranu. Već smo to čuli – ako krenete s brzim biciklom, a zatim morate zagrabiti hrpu stvari sa sobom na vožnju, izgubili ste preformanse.

 

 

Kako bi se odgovorilo tim potrebama, novi Shiv uključuje dva različita Spremnika (Fuelcell), jedan za hidrataciju i jedan za suplementaciju (barove, čokoladice ili gelove). Specialized navodi da su njihovi sportaši željeli dizajn s dovoljno pohrane na biciklu kako bi proletjeli ravno pored pomoćnih postaja tijekom prve polovice biciklističke utrke. Kako bi to omogućili, Shiv ima značajke masivnog spremnika za pohranu od 1,5l/50oz hidratacije koji se montira iza cijevi sjedala. Od tamo crijevo putuje prema naprijed i izgleda da ide kroz okvir sve do aero barova za brzu, integriranu hidrataciju.
Naravno, Spremnik je oblikovan tako da poboljšava samu aerodinamiku na biciklu, tako da dobijete vodu i ujedno istovremeno imate i brži bicikl.

 

 

"Triatlonski bicikl je onoliko brz koliko i njegova integracija. Zalijepljeni gelovi, boce na okviru, setovi za punkcije – u očima otpora vjetra, oni pretvaraju brzi bicikl u krstaricu. Međutim, Shiv 2011 je bio prvi bicikl koji je integrirao pohranu bez dodavanja otpora. A pomoću Shiv Disk stvorili smo značajke koje daju veću pohranu i prilagodljivost, tako da bicikl u sebi ima veću pohranu, a istodobno vas čini bržim. Kona je UTRKA u kalendaru, zbog koje je Shiv Disk dizajniran da bude najbrži u Kona uvjetima. U usporedbi s najbržim mogućim postavkama Shiva iz 2011 godine Shiv Disk je gotovo minutu brži na Kona stazi. Dakle, bez obzira koliko pohrane na utrku trebate nositi, sigurni ste da ćete najbrže postavke na dan utrke", dodaju iz Specializeda.
 

 


Po pitanju spremanja vaše suplementacije, u donjoj cijevi okvira nalazi se Suplementacijski Spremnik (Nutrition Fuelcell) u koji će stati 4-5 barova, 5-6 čokoladica ili 10-12 gelova. Spremnik se također može izvaditi iz okvira tako da ispod njega možete pohraniti set ili alat za punkcije. Osim toga, na sjedištu cijevi i gornjoj cijevi okvira još uvijek imate dodatne mogućnosti skladištenja za nošenje dodatnih bočica za vodu itd.
 


Nadalje, Specialized tvrdi da je bicikl optimiziran za Kona utrku jer to je najveća utrka u godini, tako da je novi Shiv dizajniran da iznimno dobro preformira u vjetrovima po kojima je poznat otok. Rezultat je prilično zanimljiva vilica čije noge se protežu sve do vrha glave cijevi i osovine aerobarova koji su integrirani u vilicu.
 

 


Aerobarovi imaju prilično lijep trik u tome što nude tri različita položaja bez utjecaja na aerodinamiku. A kad ste spremni za putovanje s biciklom, dovoljno je samo da odvijete pet vijaka – dva na upravljaču, dva na tornju, jedan na sjedišnoj cijevi. Nema uklanjanja kokpita ili odspajanja kočnica, potreban je samo 5mm imbus ključ i pet minuta. Kada je vrijeme za utrku, jednostavno zategnite istih pet vijaka i ponovo imate bicikl sa istim postavkama.
 

 


Naravno, Shiv Disk će se po pitanju zaustavljanja osloniti na disk kočnice. Ono što sigurno znamo jeste da je S-Works Shiv Disk kompatibilan s Di2, a pretpostavljamo da je i kompatibilan s mehaničkim pogonskim sklopovima, iako se pojedinosti o bicikli i mogućim dogradnjama tek trebaju objaviti. Za početak Specialized će pustiti u prodaju samo 500 modela Shiv Disk koji uključuju putne torbe za bicikle. Od navedenih 500 modela, šest bicikala će imati svoj debi na Kona utrci pod Specialized profesionalnim sportašima, dok će svi ostali bicikli bit dostupni za prednarudžbu do 31. oktobra/listopada i mogu se rezervirati čim Specialized stranica bude objavila prezentaciju bicikla (to je vjerujemo učinjeno upravo u ovim trenucima dok pišemo članak). Također, još uvijek možete posjetiti Vašeg lokalnog Specialized trgovca kako biste osobno rezervirali svoj Shiv.

Specialized.com 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More