Specialized Turbo Levo FSR Carbon

Specialized je bio jako zaposlen posljednjih mjeseci, najprije su predstavili novi Tarmac SL6 i svoj novi Chisel model, te redizajnirali Epic ranije ovog mjeseca.

Sada su svoj fokus usredotočili na tržište e-MTB s donose nam novi Specialized Turbo Levo Carbon FSR.
 


Novi Levo ima nadograđenu vlastitu pogonsku jedinicu, te dolazi sa manjom težinom, čvršćom konstrukcijom i boljom upravljivošću. Izgleda da je Turbo Levo Carbon FSR dizajniran da pomiče granice onoga što vozači mogu očekivati od e-brdskog bicikla. Dolazi sa motorom koji izvrsno obavlja posao, te svaku vožnju na uspon čini jednostavnim – unatoč agresivnoj geometriji, dugom hodu suspenzije i Plus-proširenim gumama koje nude izvrsno prijanjanje. Moramo reći da ovaj bicikl izgleda jako privlačan za vožnju. Donosimo neke stvari koje treba da znate.

KARBONSKA DIJETA ZA LEVO                                  

Na prvi pogled izgleda jako elegantno, potpuni karbonski okvir donosi niz  pogodnosti u odnosu na aluminijsku verziju Turbo Levo FSR, uključujući povećanu krutost i smanjenu težinu.
 


S-Works modeli su izrađeni od novog karbonskog okvira kojeg je Specialized nazvao FACT 11r, čime je donesena nevjerovatna ušteda od 650grama (500 grama na prednjem trokutu i 150 grama u stražnjem trokutu). Ostali Specialized Levo karbonski modeli ne doživljavaju takve redukcije kao S-Works, naime oni dolaze konstruirani od FACT 9r ugljičnih vlakana, te imaju aluminijski stražnji trokut.
 


No, mnogo važnije od uštede na težini je zapravo kvaliteta vožnje. Uz povećanje bočne krutosti od 40% na stražnjem kraju, te povećanjem ukupne čvrstoće od 20%, novi Levo bi trebao biti krući, te nuditi vozne kvalitete koje se podudaraju sa Specialized MTB modelima koji nemaju električno napajanje.

BOLJA UPRAVLJIVOST                                             

Kako Specialized kaže za svoj novi proizvod: “The Turbo Levo FSR nije bio za nas "samo još jedan bicikl". Bila je to kuliminacija godina inovacija i guranja granica – gomila genijalnosti i masivne količine upornosti. Naš cilj je bio protresti stablo, ne samo da uzmemo dijelove i jednostavno ih uguramo u bilo koji okvir, koji nam je bio na raspolaganju. Trebali smo izraditi e-brdski bicikl preko kojeg će iskusni vozači prebaciti nogu i cijeniti – nešto što je izgledalo i vozilo poput pravog brdskog bicikla”.
 

 


Levo ima geometriju Specialized Trail 6Fattie/29 koja je otprilike bazirana na njihovoj izuzetno popularnoj Stumpjumper platformi. Novi Turbo Levo FSR je za razliku od svoje prethodne verzije dobio povećanje hoda suspenzije na 150mm, ležište osovine pogona (BottomBracket) je bliže zemlji, a "head tube" kut sada iznosi 66.1 stupanj, dok mu je kretanje stražnje suspenzije ostalo na 135mm.

NOVA TURBO TEHNOLOGIJA ZA SVE                        

Novi Turbo 1.3 motor dolazi na SVIM 2018. Turbo Levo FSR modelima, što znači da dobivate bolju učinkovitost, bolje upravljanje toplinom i više snage. Novi motor je ograničen za 250w (zakonsko ograničenje) i dok  se podaci o okretnim momentima ne otkrivaju, Specialized tvrdi da nova jedinica nudi 15% više snage od ranijed Turbo 1.2 motora.
 


Uz povećan okretni moment, nova jedinica ima i hardverskih poboljšanja koja osiguravaju trenutni angažman motora, kao što je dizajn dvostrukog zupčanika sa slobodnim hodom koji isključuje mjenjač kada se postigne brzina od 25 km/h što je ujedno i najveća brzina. Bitno je napomenuti da bicikl pruža tihi rad bez obzira na to koliko brzo idete. Također, ažuriran je i novi softver (koji je moguće jednostavno ažurirati i na dosadašnje Levo bicikle), a njegovo glavno poboljšanje je u tome da sustav sada može bolje balansirati unos vozačeve snage za uglađeniji rad i prirodnije iskustvo vožnje na stazi.

POVEĆAN DOSEG                                                 

Pomoću Specialized aplikacije omogućeno je beskonačno prilagođavanje razine pomoći i izlazne snage motora, potpuno neovisno jedno o drugome. To omogućava vozačima da kontroliraju koliko mnogo i koliko brza im treba pomoć od motora, kako bi im se osigurala uglađenija vožnja.

Tu je i značajka "Smart Control" koja nadgleda i prilagođava bateriju i motor svakih 10 sekundi na temelju vozača i ulaznih parametara vožnje kako bi bili sigurni da je prazna baterija na stazi stvar prošlosti.

UPRAVLJANJE TOPLINOM                                       

Specialized je otvoreno priznao da je postojeći 1.2 Turbo sustav koji je ugrađen u prethodnu generaciju Levo bicikla imao tendenciju da proizvodi toplinu. Tijekom redizajnog procesa nove jedinice, naglasak je stavljen na smanjenje te pojave, posebice kad se uzme u obzir da ugljična vlakna isu tako učinkovita u rješavanju topline kao što je to bio u mogućnosti prethodni aluminijski okvir.
 

 


Da bi se postiglo to smanjenje topline, načinjen je novi softver koji funkcionira s termalnim pločama smještenim unutar motora čime je osigurana ravnomjerna raspodjela topline kroz sustav. Osim toga, između motora i okvira postavljen je vanjski jastučić za uklanjanje nastalog viška topline.

VIŠE SNAGE                                                               

Pa kako je Specialized postigao taj porast snage od 15% u usporedbi sa Turbo 1.2 motorom? Povećanje je načinjeno zahvaljujući novim neodimijskim magnetima, novoj elektronici i novoj dinamičnoj kontrolnoj jedinici, što sve skupa povećava dosadašnju snagu.

Novi softver je također odigrao veliki udio u isporuci električne energije, tako što je izdvojio nejednaku raspodjelu snage dobivenu putem pedaliranja, a sve kako bi se postigla glatka isporuka snage.

ZA SVE OVO IMAMO I APLIKACIJU                        

Specializedova "Mission Control" aplikacija nudi širok raspon značajki koji omogućuju potpunu kontrolu i podešavanje pogonske Turbo 1.3 jedinice i baterije. Ključna značajka aplikacije je da omogućuje prilagodbu, odnosno omogućuje vozačima odabir određenih izlaznih snaga koji se prilagođavaju vlastitom izlazu snage. Vozači također mogu prilagoditi koliko brzo da im se snaga uključuje kako bi se lakše prilagodilo za svaki stil vožnje.

Osim prilagođavanja, aplikacija također ima funkciju Dijagnostike koja pokazuje zdravlje sustava prilikom pokretanja i te se bavi dijagnosticiranjem problema u sustavu sa servisne točke gledišta.

KONTROLA NA UPRAVLJAČU I OPCIJE PRIKAZA    

Kokpit Turbo Levo Carbon je u potpunosti prilagodljiv i može se prilagoditi svakom individualnom vozaču, kao i za sve one koji rade na postojećem biciklističkom računalu. Kompijuter bicikla se može koristiti za prikaz mjernih podataka kao što su načini vožnje, snaga, brzina, udaljenost, vrijeme, itd…
 


Pozitivna strana ovoga jeste da svi oni koji žele da imaju tradicionalni kokpit brdskog bicikla, mogu voziti bez kompijutera. Turbo Levo Carbon se može pokrenuti bez zaslona kompijutera, jednostavno se oslanjajući na upravljačku kontrolu koja se nalazi na upravljaču bicikla. Putem kontrole na upravljaču možemo tijekom vožnje kontrolirati modove vožnje, kao i omogućiti pomoć prilikom pješačenja (motor pomaže u guranju bicikla).

S-WORKS VERZIJA                                                          

Po prvi put, Specialized je predstavio S-Works verziju ovog električnog bicikla. Njihov vrhunski S-Works model ima najvišu razinu karbona i novi niz besprijekornih komponenti koji doista pružaju vrhunski ugođaj na vožnji. I da naravno, to zadovoljstvo nije jeftino. 😉
 

CIJENE I PONUDA                                                     

Trenutno, datum isporuke novih Turbo Levo FSR modela još nije potvrđen. Više informacija potražite kod ovlaštenog Specialized distributera i trgovca.

Cijene Turbo Levo Carbon modela:                            

S-Works LEVO FSR MEN CARBON 6FATTIE: $13,000
LEVO FSR MEN EXPERT CARBON 6FATTIE: $10,500
LEVO FSR MEN COMP CARBON 6FATTIE: $8,500  
LEVO FSR MEN 6FATTIE: $6,000                        
LEVO FSR WMN ST 6FATTIE: $6,000                   

Foto: Specialized / BikeRumor                                

[iframe allowfullscreen=”” frameborder=”0″ src=”https://www.youtube.com/embed/mddyGDw617g” ]

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More