Što je FTP i zašto je bitan?

S obzirom da mjerači snage (eng. power meter) postaju cjenovno sve dostupniji mnogi od nas počinju trenirati na osnovu mjerenja snage a ne na osnovu mjerenja otkucaja srca ili čak brzine.

Možda i najvažnija stavka kod treniranja uz pomoć mjerača snage je FTP (eng. Functional Treshold Power). Mnogi od nas su čuli za ovaj pojam ali što je točno FTP i zašto je toliko bitan?

Functional Treshold Power se mjeri u „wattima“ (W) i definira se kao maksimalna prosječna snaga koju vozač može održati tokom jednog sata. Do ove brojke možemo doći radeći FTP test. Najpoznatija vrsta FTP testa je da izmjerimo maksimalnu prosječnu snagu tokom vožnje od 20 minuta. 95% od te brojke je naš FTP. Najlakši način da ovo napravimo je na trenažeru i uz neku aplikaciju kao što je Zwift.

Poznavanje svog FTP-a je jako korisno jer nam daje trenažne zone snage uz pomoć kojih možemo organizirati svoje treninge a izražene su u FTP postotcima. Ove zone nekada variraju ali generalno izgledaju ovako:

Zone snage koristimo kako bismo što bolje planirali svoje treninge, gdje vožnjom u određenim zonama možemo ciljati specifične komponente svoje spreme. Npr. ako želimo poboljšati svoje kronometarske sposobnosti želimo voziti duge intervale u tzv. „Sweet spot“ zoni koja je 90% našeg FTP a sve to kako bi tijelo izdržalo duže trajne napore. Ideja je da FTP test radimo svakih 4-6 tjedana kako bismo provjerili da li napredujemo.

Kada smo saznali što je FTP vjerojatno sljedeće što nas zanima jeste da li nam je dobar FTP?

Uspoređivanje vlastitog FTP-a sa FTP-om nekoga drugog je generalno besmisleno jer viši FTP ne znači i da ste bolji vozač. Težina, veličina tijela i način vožnje također igraju ulogu. Zato je najbolje FTP izraziti u wattima po kilogramu (W/kg) ili poznatije pod pojmom „omjer snage i težine“. To je naša snaga podijeljena na kilograme. Npr. vozač koji je težak 70kg i ima FTP od 250W imao bi omjer snage i težine od 3,6 dok bi vozač koji ima isti FTP ali je težak 80kg imao omjer snage i težine od 3.1. To je zato što imate veću težinu da pokrenete sa istom snagom. Od većeg omjera snage i težine bi se očekivalo da napravi veću razliku na usponu dok bi dva vozača po ravnom bila izjednačenija.

Naravno zanimati će nas kako stojimo u usporedbi sa drugima. Najpoznatija ljestvica koja se koristi za uspoređivanje je razvijena od strane dr. Andrew Coggana. Njegova ljestvica prosječnih W/kg sadrži  brojke svjetskih pro tour vozača pa sve do početnika koji tek ulaze u svijet biciklizma. Cogganovu ljestvicu možete pogledati na LINKU.

Kako bismo brojke stavili u neki kontekst, profesionalci su miljama ispred. Andrew Wiggins je 2011.g na utrci Paris-Nice na kronometru imao prosjek od 456W kroz 55min. Wiggins je tada težio 69kg što nam donosi brojku omjera snage i težine od 6.6 W/kg. Za Alberto Contadora se u biciklističkim krugovima pričalo da ima FTP od 420W što mu je donosilo 6.7 W/kg. Prema testnim podacima koje je pustio u javnost 2015.g Chris Froome je imao omjer snage i težine od 6,5 W/kg.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More