Što nam donosi BiH kalendar utrka za 2020.

Krajem prošle godine, točnije u 12. mjesecu 2019. Mostar je bio domaćinom redovne Skupštine Biciklističkog Saveza BiH, gdje je jedna od točki dnevnog reda bio i kalendar utrka. Kalendar nam donosi 15 događaja u 2020 godini, a mi donosimo više informacija o svakoj od njih.

Mnogi od nas imali su priliku iz prve ruke vidjeti što nam to donosi kalendar utrka, kao i ono što su klubovi za nas pripremili, no za sve one koji su bili spriječeni da prisustuju Skupštini i vide spisak događaja iz prve ruke, tu je BikeMagazin. Također, znamo da planiranje kalendara vaših utrka može biti naporno i želimo vam to olakšati. Donosimo, Kalendar utrka koji pruža kraći opis gotovo svih događaja koje će se održati u 2020. sezoni pa ćete imati više informacija na raspolaganju za planiranje osobnog kalendara, kao i formiranje samog trening programa.
 


Ono što smo primjetili tijekom ovih 8 godina, koliko radimo ovaj posao, jeste da pojedini klubovi konstantno iz godine u godinu strijeme ka organizacijama događaja, dok drugi pak i ne. Vjerovatno neke lokacije i zaslužuju da se na njima svake godine održavaju događaji i promoviraju njeni krajevi. Neki natjecatelji vole dosljednost i nastupaju na svojim omiljenim događajima iz godine u godinu, dok oni drugi nastupaju na događajima samo da bi svaki idući put posjetili drugu lokaciju. Mnogi pak voze svaku utrku u kalendaru s jednim ciljem, a to su bodovi Premijer lige i Državnog Prvenstva, kao i novi UCI bodovi, naravno. Bilo kako bilo, nama je to sasvim u redu. Ako ste prošle godine vozili gotovo sve utrke iz kalendara, vjerovatno će te i ove godine voziti na istim lokacijama, istim stazama, ali nadamo se i boljim plasmanom.

Jedna od novina na Skupštini BiSaBiH jeste bila točka u kojoj se razmatralo uvođenje kategorije Amateri. Mnogi će reći da to nije novost, te kako smo i ranije imali nastupe rekreativnih biciklista na utrkama, no Savez je donio i neke nove odluke po pitanju amaterskih kategorija. Naime, gotovo je primjetno kako su ove kategorije najbrojnije i privlače jako velik broj entuzijasta koji se žele okušati na stazama, pa se samim time javilo i pitanje kako privući sve te entuzijaste i povećati brojnost na utrkama. U 2020. sezoni Amaterske kategorije će se bodovati i najuspješniji u kategorijama, odnosno oni koji skupe najviše bodova u određenoj kategoriji, imat će priliku da budu i službeno proglašeni najboljim na idućoj redovnoj Skupštini BiSaBiH.
 


Naravno, ovaj kalendar podložan je promjenama, ali bi vam trebao pomoći u boljem planiranju osobnog kalendara utrka  


1. 10-th. Grand Prix Banjaluka UCI S2

 

Banja Luka je grad koji će otvoriti natjecateljski kalendar sa organizacijom etapne MTB utrke “Grand Prix Banjaluka” UCI S2 koja će se održati od 26.3. do 29.3.2020 godine. Organizator utrke je BK “Summit” zajedno sa AFS organizacijom, a utrka se kao i prethodne godine vozi po tvrđavi Kastel u centru grada, da bi se posljednji dan preselila na Banj brdo – poznato izletište iznad Banjaluke. Bitno je spomenuti da će se posljednji dan utrka bodovati za Premijer ligu BiH, stoga svi oni BiH vozači koji ne budu uzeli učešće kroz svih 5 dana, vjerovatno će na posljednji dan nastupiti zbog bodova Premijer lige, te uveličati ovaj događaj.

Više informacija možete pronaći na službenoj web stranci organizatora – OVDJE.

2. 14. Beograd Banjaluka UCI 2.1

 

U svom 14. izdanju međunarodna cestovna/drumska trka Beograd Banjaluka nas ponovo kroz četiri etape vodi iz Beograda do Banjaluke. Organizatori događaja su Biciklistički Savez Srbije i “AFS” organizacija za sport iz Banjaluke. Utrka se vozi od 23.4. do 26.4.2020 godine, a poznato je da su za sad definirani Beograd, Banjaluka, Vlasenica i Teslić kao domaćini etapa, dok su i dalje u igri Bijeljina, Brčko Distrikt i Prnjavor. Nije nam poznato dal ćemo kao i prethodnih godina imati kružnu utrke Premijer lige BiH u centru Banjaluke.

Više informacija možete pronaći na službenoj web stranci organizatora – OVDJE.

3. XCO Predolac” UCI C1

Jedna utrka, dvije države, međunarodni značaj. Organizatori utrke su BK Metković i BK Mostar, a utrka se održava u nedelju 10.5.2020 godine te se osim njezine UCI C1 kategorizacije boduje kao Kup Hrvatske i Premijer liga BiH. Kao što smo kazali, XCO Predolac je utrka UCI C1 kategorije i očekuje se pored domaćih i nastup jako velikog broja stranih natjecatelja. U prethodnoj godini događaj se održavao kroz dva dana, gdje smo na prvi dan imali eliminator (XCE) utrku u centru grada, a narednog dana kružnu (XCO) utrku koja se održala u blizini Metkovića. Nemamo saznanja kako će se ove godine događaj odvijati, te hoćemo li imati dvodnevno druženje, no zasigurno je kako ćemo u nedelju uživati u XCO C1 utrci.

4. Panonika MTB Kup 2020 
 


Sedam dana nakon Metkovića selimo se sa juga države na njen sjever, točnije u Tuzlu gdje se u nedelju 17.5.2010 godine pod organizacijskom palicom BK “Tuzla” održava utrka Premijer lige BiH “Panonika MTB Kup 2020” i to u svom sedmom izdanju. Utrka je kružnog karaktera, tzv.XCO format, a vozi se na kompleksu slanih Panonskih jezera i parka Slana banja. Kao i prethodnih godina organizatori obećavaju atraktivnu utrku i pozamašan nagradni fond.

5. Međunarodna biciklistička trka TUZLA 25. maj 

I ponovo smo na cesti sa BK “Zmaj od Bosne” Tuzla koji nam subotu 23.5.2020 godine donosi 25. po redu cestovnu utrku “Tuzla 25.maj“, a koja se boduje za Premijer ligu BiH. U prethodnim godinama utrka se vozila u dužini od 80km, a prolazila je kroz mjesta Tuzla – Tojšići – Kalesija – Sapna(okretište) – Kalesija – Tojšići – D.Čaklovići. Trenutno nemamo previše informacija o propozicijama utrke, no vjerujemo kako se utrka u svom 25. izdanju neće značajnije mjenjati.

Dopuna: ITT Cestovni uspon Državno Prvenstvo BiH

Gračanica će i ove godine biti domaćinom ITT Državnog prvenstva u cestovnom usponu koji će se voziti u dužini od 7,3km. Lani je utrka bila smještena u kalendaru dan nakon cestovne utrke u Tuzli,a naslov Državnog prvaka u brdskom kronometru uzeo je Vedad Karić kada je ujedno i oborio rekord ove staze, a vjerujemo da ćemo ga i u 2020 godini gledati dok brani svoj naslov. Ovogodišnje izdanje je trebalo biti isao kao i lani, odmah poslije Tuzle, ali zbog Bajrama organizator je odlučio pomjeriti datum i uskoro će javiti novi, a mi ćemo svakako editirati ovaj članak kad dobijemo točne informacije.

6. GranFondo Banjaluka 
 


Agencija za sport iz Banjaluke nam donosi još jedan spektakularan događaj, sa radi se o cestovnoj Banjaluka GranFondo utrci koja će se održati u nedelju 31.5.2020 godine. Jednodnevna utrka je dio “UCI Gran Fondo World Series” utrka iz UCI kalendara, a poslužiti će kao uvodna utrka za GranFodno Svjetsko Prvenstvo koje će se održati već u idućoj 2021 godini. Organizatori su na svojim službenim stranicama već najavili dvije rute i to: MedioFondo u dužini od 87km i GranFondo u dužini od 135km. Utrka se iz nekog nama neznanog razloga ne nalazi u kalendaru BiH, al svakako je vrijedna za spomenuti.

 Više informacija možete pronaći na službenoj web stranci organizatora – OVDJE.

7. Kozara MTB Cup 2020 
 


Trenutno, kao jedina utrka koja se održava u šestom mjesecu u kalendaru BiSaBiH je dobro nam poznata MTB utrka “Kozara MTB Cup“. Utrka i ove godine nosi kategoriju UCI C2, ali se također boduje i za Premijer ligu BiH, te se održava na krajiškoj ljepotici Kozari. Organizator događaja je BK “Kozara” iz Prijedora, a utrka je po kalendaru BiSaBiH zakazana za nedelju 7.6.2020 godine. Nemamo više informacija o utrci, no vjerujemo kako u 2020 godini nećemo imati previše izmjena po pitanju formata utrke i njene staze.

Dopuna: MTB XCU Busovačka planina 

Nova utrka u šestom mjesecu i još jedan uspon nas očekuje u Busovači i to ovog puta MTB uspon “MTB XCU Busovačka planina“. Domaćin utrke je BK Tempo Vitez, a utrka će se održati u Nedelju, 21.6.2020 godine. Očito je da Vitez ima neke od vozača koji su jaki u brdskim usponima, pa stoga i organiziraju utrke ovog tipa, odnosno kako bi pokupili što više naslova pobjednika. Bilo kako bilo mi im želimo puno sreće u organizaciji.

8. TrebaDH 

 

Selimo se na Trebević gdje nas očekuje događaj koji donosi ekstremni brdski biciklizam, točnije “Treba DH” utrku koja se održava u nedelju 5.7.2020. pod organizacijom kluba “Savages Crew” iz Sarajeva. Utrka koja svake godine diže ljestvicu u organizaciji vozi se na poznatoj DH stazi na Trebeviću, a i ove godine, nosi UCI C1 kategoriju. Kao i prethodnih godina subota 4.7.2020. je zakazana za trening utrku i druženje, dok nas u nedelju 5.7.2020. očekuje pravi MTB spektal na Trebeviću. Trenutno nemamo previše informacija o utrci, no svakako pratite službene stranice organizatora, kao i stranice portala BikeMagazin, budući da smo medijski pokrovitelji utrke već dulji niz godina.

Više informacija možete pronaći na službenoj web stranci organizatora – OVDJE.

9. Uphill Galica 
 


Na isti dan, točnije u nedelju 5.7.2020 godine kada Sarajevo bude okupljalo ekstremne DHI bicikliste, Vitez će biti domaćin cestovne utrke u usponu “Uphill Galica” koja se održava pod organizacijom kluba “Tempo Vitez” iz Viteza. Nova utrka u kalendaru o kojoj nemamo previše informacija osim da donosi jako lijepu i izazovnu stazu, vozeći nas starom Vlašićkom cestom prema vrhu Galica, te se boduje za Premijer ligu BiH.

Više informacija možete pronaći na Facebook događaju organizatora – OVDJE.

10. Državno prvenstvo MTB 

Još jedna nova utrka i staza u kalendaru BiSaBiH. Točnije radi se o Državnom MTB prvenstvu, kao što sam i naziv utrke govori, a koja se vozi u svom XCO formatu. Organizator utrke je klub “MTBA Mostar”, a utrka će se održati na Fortici iznad Mostara u nedelju 12.7.2020 godine. Svi oni koji su prije par godina vozili MTB utrku Škoda lige u Mostaru, poznavati će stazu na kojoj se vozi ova utrka. Premda su organizatori nedavno vršili neke dorade na stazi, ne vjerujemo da je bilo značajnijih promjena po pitanju njenog formata. Svakako staza je već otvorena za treninge, a budući da posljednjih dana lijepo vrijeme prati Hercegovinu, svakako se možete zaputiti na trening, što smatramo i bitnim ako vam je u osobnom kalendaru fokus na utrci Državnog prvenstva i ciljate ka novim UCI bodovima.

11. XCM Herzegovina UCI C3 

 

Još jedan vrhunski događaj koji imamo u Hercegovini, točnije MTB maraton “XCM Herzegovina” koji se u svom petom izdanju održava u Parku prirode Blidinje i to u nedelju 26.7.2020 godine. XCM Herzegovina trenutno je najljepši MTB Maraton koji se organizira u BiH i ove godine nosi UCI C3 kategoriju, a po BiSaBiH kalendaru vidimo da se boduje i za Državno prvenstvo BiH. Maraton koji osim stranih i domaćih profesionalaca privlači jako velik broj rekreativnih biciklista, te ispunjava sve iz ta dva svijeta. XCM Herzegovina se i ove godine održava u sklopu trodnevnog događaja “Blidinje BIKE Festival” gdje u petak 24.7.2020. imamo edukativne radionice za djecu, kao i prezentaciju događaja koju su organizatori namjenili svojim VIP gostima i prijateljima događaja. Subota 25.7.2020.  je rezervirana za rekreativnu biciklijadu, dok je nedelja 26.7.2020. tu za sve one profesionalne bicikliste koji teže ka novim UCI bodovima, ali i za one amaterske bicikliste koji se žele okušati u vožnji kroz neke od najljepših i najizazovnijih dijelova Parka prirode Blidinje.

Više informacija možete pronaći na službenoj web stranci organizatora – OVDJE.

12. MTB Uphill Plješevica XCU DP 
 


Osmi mjesec otvaramo sa već tradicionalnom MTB utrkom u usponu “MTB Uphill Plješevica” koja se u svom osmom izdnanju održava u nedelju 9.8.2020 godine pod organizacijom BBK “Daj Krug” iz Bihaća. Utrka se vozi na usponu u dužini od 16km, a vjerujemo kao i prethodnih godina vozači će startati iz Bihaća 227mnv. (plato ispred Sportske Dvorane LUKE) te okušati snage do cilja na 922mnv – Pršine Uvale. Kao što vidimo po kalendaru BiSaBiH utrka se osim Državnog prvenstva boduje i za Premijer ligu BiH. Nemamo više informacija o događaju, no vjerujemo kako su mnogi od vas barem jednom nastupili na ovoj utrci i poznaju stazu utrke.

13. XCU Uphill 

Vitez nam donosi još jednu utrku u usponu “XCU Uphill“, no ovog puta utrka je za brdske bicikliste i pod organizacijom BK “Vitez”. Datum događaja je nedelja 23.8.2020 godine, a utrka se boduje za Premijer ligu BiH. Utrka je nova u kalendaru i nemamo previše informacija o ovom događaju. Ostaje nam nejasno zašto se Vitežani pored onako lijepih staza odlučuju na uphill utrke, naručito kada znamo kako lijepu stazu imaju pored nedavno otvorenog BikeParka u Vitezu. Bilo kako bilo, mi ćemo kako budemo dobili više informacija svakako iste objaviti na našim stranicama.
 


14. XCO VN Bihaća Premier liga 

Ponovo Bihać i ponovo MTB utrka, no ovog puta u XCO formatu. Organizator BBK “Daj Krug” iz Bihaća nam u nedelju 20.9.2020 godine donosi utrku “Velika Nagrada Bihaća” koja se boduje za Premijer ligu BiH. Prethodne godine utrka je bila otkazana zbog tehničkh detalja, no vjerujemo kako će ove godine ugledati svjetlo dana, te privući što veći broj vozača u ovaj prelijepi grad na rijeci Uni.

15. Hercegovina Classic 
 


Posljednja utrka u kalendaru BiSaBiH jeste cestovna utrka u usponu “Hercegovina Classic“, koja nas još jednom odvodi u Hercegovinu, točnije u Mostar, gdje se događaj održava pod organizacijskom palicom BK “Mostar.” Utrka se održava u nedelju 27.9.2020 godine, a boduje se za Državno prvenstvo BiH u cestovnom usponu. Vozači će vjerujemo i ove godine kao i prethodne okušati snage u usponu na Gorance u dužini od 13km, nakon čega će se proglasiti Državni prvaci BiH.

Više informacija možete pronaći na službenoj web stranci organizatora – OVDJE.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More