Strade Bianche Done: SD Worx tim priredio dramatičnu završnicu

Demi Vollering (Team SD Worx) pobijedila je u ženskoj utrci Strade Bianche u foto-finišnom sprintu protiv svoje timske kolegice Lotte Kopecky. Dvije biciklistkinje udružile su snage na posljednjem  makadamskom sektoru, Le Tolfe, kada je Kopecky skočila u bijeg iz skupine favorita i spojila sa Volleringovom koja je krenula nekoliko kilometara ranije.

Umjesto da odluče o pobjedniku kilometrima prije cilja, biciklistkinje tima SD Worx radile su skupa kako bi stigle Kristen Faulkner koja je vodila solo bijeg, a zatim u sprintu prije cilja napravile svojstven okršaj u kojem je Vollering uzela tijesnu pobjedu ispred braniteljice naslova.

Mnogima danas nije bilo jasno ima li SD Worx poseban plan kako bi njihove biciklistkinje trebale voziti finale ili su prepuštene same sebi, da se bore jedni protiv druge. “Lotte je ubojica. Bila sam pomalo iznenađena njezinom reakcijom, što je utrku učinilo i vrlo uzbudljivom, mislim!” rekla je Vollering u cilju.

Ipak, prije cilja, par je dobro surađivao kako bi smanjio razliku u kojoj je Faulknerova imala više od minute prednnosti.

Posljednji uspon je stvarno težak, a Lotte i meni je išlo jako dobro zajedno, tako da sam znale da možemo malo sačuvati snage za posljednji uspon. Također sam znala da smo Lotte i ja odlične na brdu, pa sam znla da je možemo uhvatiti. Ali bilo je i pomalo uzbudljivo naravno.

“Puno znači osvojiti Strade Bianche. Uvijek sam jako, jako volila ovu utrku, ali uvijek sam ovdje radila za svoje timske kolege. Naravno, tada još nisam bila tako jaka, a moja timska kolegica Chantal Broek-Blaak mi je rekla da stvarno moram vjerovati u ovu utrku, tako da sam joj stvarno zahvalna, ako i mom timu, jer su mi stvarno dali samopouzdanje da mogu ovo učiniti, i to mi je stvarno pomoglo da uđem u ovu utrku s dobrim samopouzdanjem.”

Staza

Osam od 11 sektora muške staze dijeli se sa stazom Donne, ukupno 31,4 km od 136 km. Najduža kaldrmska dionica bila je Sektor 5, u dužini od 9,5 km s usponom u dužini od 1km i 6.9 posto pred ciljem. Tri su sektora bila u posljednja 24 km, a posljednji koji je ostao bio je dug 12 km. U Sieni, na 900 metara do cilja, trasa utrke prolazila je ispod vrata Fontebranda gdje je cesta prešla u kaldrmu. Nagib staze koja je išla duž ulice Via Santa Caterina konstantno je rastao od 10 posto do 16 posto sve do 500 metara od ciljne linije.

Prvo pokušaj bijega bio je nakon prva tri sektora, glavnina je bila netaknuta, ali rastegnuta pod radom Canyon-SRAM-a. Kvartet je ubrzo ponovo pokušao pokrenuti bijeg pred Sektorom 5, ali nije preživio tamošnji makadam.

Nijedan potez nije bio jasan u Sektoru 5, ali nakon Sektora 6 usamljena biciklistkinja Jumbo-Visme krenula je okušati sreću. Na kraju je stigla Amerikanka Kristen Faulkner. Na 12km do cilja biciklistkinja tima Jayco-AlUla uskoro je otišla solo na posljednjem makadamskom sektoru.

SD Worx tim je odlučio ne prepustiti to slučaju i krenule su u jurnjavu za Amerikankom. Prvo je krenula Faulknerova, a zatim je Vollering spojila s njom na zadnjem sektoru.

Strade Bianche Done
Foto: Getty Images

Sljedeći krug World Toura za žene je 11. ožujka sa utrkom Miron Ronde van Drenthe.

Rezultati Strade Bianche Donne 2023.

  1. Demi Vollering (Ned) SD Worx, in 3-50-35
  2. Lotte Kopecky (Bel) SD Work at same time
  3. Kristen Faulkner (USA) Team Jayco-AlUla at 18s
  4. Cecilie Uttrup Ludwig (Den) FDJ-SUEZ at 2-01
  5. Annemiek van Vleuten (Ned) at same time
  6. Puck Pieterse (Ned) Fenix-Deceuninck at 2-15
  7. Kasia Niewiadoma (Pol) Canyon-SRAM Racing at 2-16
  8. Liane Lippert (Ger) Movistar at 2-27
  9. Riejanne Markus (Ned) Jumbo-Visma at 2-36
  10. Pfeiffer Georgi (GBR) DSM at 2-39

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More