Strava otkrila položaje američkih tajnih baza diljem svijeta

Američka kompanija Strava stoji iza istoimene aplikacije za pametne telefone koja prati fitnes rute onih koji kao dodatak za fizičko praćenje koriste svoje mobitele ili pak imaju digitalne narukvice – aplikacija nudi korisniku pregled kretanja na karti.

No, najnovija komponenta ove usluge rezultirala je velikim sigurnosnim propustima – primarno za američku vojsku.

Naime, iako je aplikacija anonimna, ona prati kumulativno kretanje svih svojih korisnika te ta kretanja od sada prikazuje na interaktivnoj karti svijeta. No, dok se kretanja na prostoru SAD-a i Europe ne mogu individualno razaznati, jer ih je tako puno, stvar je posve drugačija kada se radi o udaljenim područjima.

Tako u konačnici imamo vrlo "zanimljive" tragove kretanja na prostoru Iraka, Afganistana i Sirije – ono što ti tragovi predstavljaju su kretanja američkih vojnika koji očito koriste aplikaciju za održavanje kondicije. Ovo je poprilično neugodna situacija za američku vojsku jer su sada prikazane njihove lokacije na terenu.

Stravinu globalnu mapu kretanja možete pogledati ovdje.

Izvor: advance.hr

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More