Sve spremno za 12. izdanje biciklističke trke “Banjaluka – Beograd”

Pripreme za 12. biciklističku trku "Beograd – Banjaluka" ušle su u sami finiš, pa možemo konstatovati da je sve spremno za do sada najjaču trku sa čijeg će starta krenuti 175 biciklista iz 32 zemlje svijeta.

Upravo toliko majstora na dva točka startovaće sa Trga Republike u Beogradu u subotu (11 časova) i proći kroz Obrenovac, Šabac i Bijeljinu prije nego što stignu u Brčko. Prva etapa je duga 176 kilometara, a kako bi spektakl bio potpuniji, organizatori su odlučili da od ove godine pobjedniku dodijele žutu majicu, simbol u biciklizmu koji označava najboljeg vozača u generalnom plasmanu.
 


U nedjelju je start u Tesliću, nulti kilometar u Tešnju, a karavan preko Dervente, Prnjavora i Laktaša dolazi u Banjaluku, gdje će kao u Brčkom, biti voženi krugovi po širem centru grada.

– Možemo da kažemo da je ovo izdanje trke doseglo najviši nivo po kvalitetu i kvantitetu. Kako smo prije desetak mjeseci obaviješteni da smo postali članovi prve kategorije, počeli smo sa pripremama i sve je spremno za spektakl. Okupili smo vozače iz 32 zemlje svijeta, a sudija je zbog propozicija o broju učesnika, morao sa startne liste da "skine" još četiri ekipe, tako da smo imali prijave 29 profesionalnih timova – rekao je direktor trke Vladimir Kuvalja.
 


Prvi put u istoriji trke u Brčkom će žutu majicu obući vozač koji pobijedi u prvoj etapi, a tu su i majice za najboljem mladog vozača, najboljeg sprintera i brdskog vozača.

– Ukupan nagradni fond iznosi 20.000 evra, a ukupni pobjednik praktično će jednom nogom obezbijediti učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju – rekao je Kuvalja.
 


Kako biciklizam osim sportskog značaja ima i turistički, sve institucije, kao i gradovi domaćini i oni kroz koje prolazi karavan prepoznali su značaj trke čija će polovina druge etape biti prenošena na RTRS-u. Pokrovitelj ovogodišnje trke je predsjednik RS Milorad Dodik, a organizaciju je pomoglo i ministarstvo porodice, omladine i sporta u vladi RS.
 


– Ponosni smo što smo dio jednog od najboljih sportskih događaja ove godine kod nas, a samim tim što je trka ušla u red najznačajnijih za naše ministarstvo govori koliko je značajna – rekao je pomoćnik ministra Dragan Jaćimović.

Riječi hvale za trku, kao i značaj za grad Banjaluku uputio je i načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport Dragan Banjac.

– Pozivam Banjalučane da u nedjelju oko 15.30 časova izađu na Trg Krajine i podrže bicikliste – rekao je Banjac.

Osim gradova i institucija, veliku podršku pružili su i sponzori od koji su najveći Banjalučka pivara i Triglav osiguranje.
 


Od 25 ekipa, Ruska ekipa Gazprom jedan je od najvećih favorita za pobjedu, a da ništa ne prepuštaju slučaju govori da su još u ponedjeljak stigli u Banjaluku kako bi osjetili bar dio druge rute i što bolje se pripremili za iskušenja. Član ove ekipe Artjom Nih prošle sedmice zauzeo je sedmo mjesto u trci oko Hrvatske, a prošle godine član Gazproma osvojio je jednu etapu na Điro d'Italija.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More