Talijan Elia Viviani pobjednik prve etape CRO Racea

- Aktion/Rennszene - Querformat - quer - horizontal - Event/Veranstaltung: 8. CRO-Race - 1.Etappe / Stage 1: Primosten nach/to Sinj 181.0 km - Ort/Location: Sinj - Region: Gespanschaft Split-Dalmatien - Land/Country: Kroatien/Croatia - Datum/Date: 26.09.2023

Talijan Elia Viviani pobjednik je prve etape ovogodišnjeg izdanja biciklističke utrke “CRO Race” vožene od Primoštena do Sinja u dužini od 181 kilometra.

Nakon 4 sata i 38 minuta dinamične utrke Talijan Elia Viviani prvi je prošao kroz cilj prve etape osmog izdanja CRO Racea, vožene od Primoštena do Sinja u dužini od 181 kilometara.

Nedugo nakon izlaska iz Primoštena iz glavne skupine na čelu se izdvojilo pet vozača, Talijani  Simone Bevilacqua (Eolo-Kometa) i Edward Ravasi (Hrinkow), Španjolac Raul Garcia (Kern Pharma), Čeh Michal Schuran (ATT Investments) i Poljak Mateusz Grabis (Voster). Vodeća petorka je vrlo skladnom vožnjom uspjela ostvariti više od četiri i pol minute prednosti u odnosu na peloton. 

Kroz prvi prolazni cilj u Šibeniku prvi je prošao Grabis, ispred Bevilacque i Garcije, a na prvi brdski cilj utrke, Ljubitovicu, prvi se uspeo Schuran ispred Bevilacque i Ravasija. 

CRO Race 1
– Aktion/Rennszene – Querformat – quer – horizontal – Event/Veranstaltung: 8. CRO-Race – 1.Etappe / Stage 1: Primosten nach/to Sinj 181.0 km – Ort/Location: Sinj – Region: Gespanschaft Split-Dalmatien – Land/Country: Kroatien/Croatia – Datum/Date: 26.09.2023

Držeći ritam bjegunci su prvi stigli i na drugi brdski cilj na Lećevici, iako im je prednost smanjena na manje od tri minute. Prvi je prošao Ravasi, a drugo i treće mjesto zauzeli su Schuran i Bevilacqua. Potom je uslijedio drugi prolazni cilj u Splitu kojim je ponovno prvi prošao Grabis ispred Garcije i Ravasija.

Prilikom uspona na Klis, trći i ujedno najteži uspon danas, Grabis je otpao iz vodeće skupine, dok su Schuran i Bevilacqua ostali u međusobnoj konkurenciji za prvo mjesto na vrhu uspona. Unatoč tome što je Bevilacqua osvojio brdski cilj na Klisu, Schuranu je i drugo mjesto, odnosno bod više od Bevilacqua, bilo dovoljno da osigura pobjedničku zelenu majicu namijenjenu najboljem. Konkurirajući za jednu od pobjedničkih majicu Bevilacqua je sakupio 11 bodova, Schuran ukupno 12, ali ostaje vidjeti hoće li je zadržati i u nastavku utrke.  

CRO Race 1
– Aktion/Rennszene – Querformat – quer – horizontal – Event/Veranstaltung: 8. CRO-Race – 1.Etappe / Stage 1: Primosten nach/to Sinj 181.0 km – Ort/Location: Sinj – Region: Gespanschaft Split-Dalmatien – Land/Country: Kroatien/Croatia – Datum/Date: 26.09.2023

Do prvog prolaska kroz Sinj na čelu etape ostala su još trojica vozača iz bijega, a prolaznim ciljem na alkarskom trkalištu prvi je prošao Schuran koji od početka utrke pokazuje snažnu formu, a za sada i potencijal da ponovi uspjeh koji je u kolovozu ostvario vozeći na bugarskim cestama. Međutim, točno 20 kilometara prije cilja Schuran je izgubio vodstvo te je uslijedila borba za etapnu pobjedu.

Iskusni je 34-godišnji Elia Viviani do svoje prve ovogodišnje pobjede stigao na valu odlično sinkroniziranog rada svoje momčadi, koja je u posljednjih  nekoliko kilometra izbila na čelo pelotona i time mu praktički pripremila sprint. Etapnom pobjedom Viviani je postao i prvi nositelj crvene majice namijenjene vodećem u ukupnom poretku, usto je, po bodovima, vodeći i u redoslijedu za plavu majicu.

Tijekom cijele sezone ostvario sam jako dobre rezultate, tako da je ova etapna pobjeda veliko olakšanje. Momčad mi je u završnim kilometrima pripremila savršen lead-out. Došao sam ovdje kako bih osvojio što više etapa, a za završnu, ukupnu pobjedu momčadi borit će se Magnus Sheffield“, izjavio je Viviani koji je u Hrvatsku stigao izravno iz Nizozemske gdje je sudjelovao na Europskom prvenstvu. “Otkako smo sletjeli u Hrvatsku, s obzirom na vrijeme i vizure koje ovdje vidimo, tim i ja se osjećamo kao da smo na godišnjem odmoru“, dodao je Viviani.

CRO Race 1
– Aktion/Rennszene – Querformat – quer – horizontal – Event/Veranstaltung: 8. CRO-Race – 1.Etappe / Stage 1: Primosten nach/to Sinj 181.0 km – Ort/Location: Sinj – Region: Gespanschaft Split-Dalmatien – Land/Country: Kroatien/Croatia – Datum/Date: 26.09.2023

Tik iza Vivianija ciljem je prošao i Danac Tobias Andersen (DSM-Firmenich), dok je treći bio još jedan veteran, 36-godišnji Norvežanin Alexander Kristoff (Uno-X).

Gotovo pred samim ciljem etapu je obilježio i pad prošlogodišnjeg pobjednika Mateja Mohoriča (Bahrain Victorious), koji se zajedno s još nekoliko vozača našao na tlu otprilike sedam kilometara prije cilja. Iako mu je nedugo potom u pomoć pritekao momčadski kolega Fran Miholjević, Mohorič je kroz cilj prošao 50 sekundi iza glavne skupine.

Bicikliste su na startu prve etape ispratili župan Šibensko-kninske županije, Marko Jelić, zamjenica župana Šibensko-kninske županije Iris Ukić Kotarac, načelnik Općine Primošten Stipe Petrina te direktor Turističke zajednice Šibensko-kninske županije Krešimir Šakić.

Dolazak biciklista na cilj upriličili su gradonačelnik grada Sinja Miro Bulj, predstavnik Splitsko-dalmatinske županije Igor Stanišić, zamjenik gradonačelnika grada Sinja Denis Bobeta, predstavnik Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Rogošić te direktorica Turističke zajednice grada Sinja Monika Vrgoč

Druga etapa utrke kreće u srijedu 27. rujna iz Biograda na Moru u 14:15 sati, cilj joj je u Novalji, a dolazak biciklista u Novalju očekuje se između 16:49 i 17:02 sati.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More