Tanović i Širić pobjednici XCO Državnog prvenstva BiH

Proteklog vikenda održano je XCO Državno prvenstvo Bosne i Hercegovine za 2019. godinu na kojoj su naslove najboljih ponovno obranili Lejla Tanović i Ivan Širić.

Jedne od najznačajnijih utrka u godini su zasigurno utrke Državnog prvenstva gdje natjecatelji osim osvajanja vrijednih UCI bodova sa sobom nose i naslov Državnog prvaka, te dres posebno vizualiziran sa zastavom svoje države koju će nositi u tekućoj godini. Ovo puta, Livno je bilo domaćin i organizator utrke najvišeg ranga, a da se domaćin potrudio dokaz je odlično pripremljena staza na poznatoj lokaciji "Izletišta Crna Stina".
 


Stazu u dužini od 3.7km, koja je i ranijih godina nosila epitet jedne od boljih XCO staza, BK Livno se potrudio da je učini još zanimljivijom sa par oštrih uspona, nekolicinom skokova, vrhunskih singleova te prolaskom natjecatelja pored novoizgrađenog Doma sa kojega je pogled dosezao na veći dio staze te ciljnu ravninu i feed zonu, tako da su svi posjetioci mogli uživati u okršaju i borbi za dres Državnog prvaka.

U ženskoj kategoriji u kojoj je nastupilo 6 vozačica, očekivano naslov najbolje odnijela je Lejla Tanović (Puls-Sarajevo) i to po 11. put, koja je 4 kruga na stazi prešla u vremenu 1:00.54. Drugo mjesto pripalo je Alma Alijagić (Puls-Sarajevo), dok je treće zauzela Anesa Hidić (Puls-Sarajevo).
 


Nosim veoma lijepe uspomene s ove staze jer sam već jednom osvojila državno prvenstvu u Livnu. Sretna sam što ću još jednu godinu nositi dres državne prvakinje. Podij su upotpunile takmičarke iz mog kluba što je dokaz da smo svi vrijedno radili ove sezone. Trenutno sam 86. biciklistkinja svijeta, ali naš cilj je prvih 60 do kraja godine”, rekla je Tanović.
 


U Elite muškoj kategoriji naslov Državnog prvaka ponio je Ivan Širić (Stetts VK BEL) sa vremenom 1:18.07. Inače nakon odličnog nastupa na maratonu XCM Herzegovina, gdje je Ivan pokazao svoju odličnu formu ovaj rezlutat u Livnu se i očekivao, naručito ako uzmemo u obzir da njegovoj najbližoj konkurenciji Vedadu Kariću (Rotacija Spin-Zenica) brdski biciklizam nije primarna disciplina. Vedad je utrku završio u vremenu 1:21.44 te se popeo na drugo mjesto na podiju, dok je domaći vozač Ivan Deronja (BK Livno) sa vremenom 1:29.36 zauzeo treće mjesto te pobrao ovacije mnogobrojnih prisutnih navijača.
 


U kategoriji Juniora najbrži je bio Siniša Lukić (Kozara-Prijedor) sa vremenom 0:54.55. Drugo mjesto zauzeo je Dejan Gavrić (Summit-BanjaLuka), dok je treće mjesto pripalo Damjan Stupar (Kozara-Prijedor).
 


U Kadetima koji su vozili 3 kruga na stazi najbrži bio je Amar Muslić (Daj Krug-Bihać) sa vremenom 0:47.56, a slijedi ga Vanja Trivun (BK Mostar) na drugom mjestu, te Nikola Gradinac (BK Vlasenica) na trećem mjestu.
 


Master A kategorija je bila u znaku narančaste boje kluba Faust Vrančić, a u narančasto obojao ju je Irvin Hušić (Faust Vraničić CRO) sa vremenom 0:56.30. Na drugo mjesto popeo se Eldin Šarić (Rotacija Spin), te Dražen Akrap (Tempo Vitez) na trećem mjestu.
 


U Master B kategoriji već očekivano naslov prvaka pripao je Toni Odak (BK Široki) koji je svoju utrku završio u vremenu 0:47.05, a slijede ga Tomislav Kulić (BK Vitez) na drugom mjestu, te Kristijan Rajković (BK Vitez) na trećem mjestu.
 


Osim utrke Državnog prvenstva BiH na stazi izletišta Crna Stina održala se utrka "Nagrada Grada Livno" na kojoj su nastupile Hobby kategorije, koje su u ovisnosti od dobne skupine vozile dva, odnosno tri kruga (Hobby B kat.). Utrka se vozila na istoj stazi na kojoj su nastupili Državni prvaci, tako da su i rekreativne kategorije iz prve ruke mogle testirati svoju formu i vidjeti što je potrebno za ponijeti naslov Državnog prvaka.

Donosimo rezultete po kategorijama:

Hobby 1 – 2 kruga na stazi 3.7km
 


1. Matej Zorić – 0:37:39
2. Zlatko Fabrij – 0:42:39
3. Emanuel Zrnić – 0:46:11

Hobby 2 – 3 kruga na stazi 3.7km
 


1. Emir Gazić – 0:52:10
2. Nemanja Maksimović – 0:53:16
3. Stipe Lozančić – 1:03:17

Hobby 3 – 2 kruga na stazi 3.7km
 


1. Zdeslav Sučić – 0:37.07
2. Elvedin Jusufbašić – 0:40.00
3. Ivica Jazvo – -1 krug

Kompletne rezultate sa održane utrke XCO Državnog prvenstva u Livnu, možete skinuti dole u prilogu.

Već narednog vikenda u Vlasenici nas očekuje Državno prvenstvo u disciplini XCE (Eliminator), čime završava mjesec prvenstava Bosne i Hercegovine.

Rezultati XCO Državno Prvenstvo BiH

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More