Test: CUBE Access WS Pro

Da, još jedan Cube na testu, a ovaj put se radi o ženskom Access modelu namjenjenom za žene. Zapravo mislim da je ovo prvi put da testiramo i pišemo o jednom biciklu koji je namjenjen damama.

Bicikl ste mogli već ranije primjetiti u našem najavnom video snimku, a na testiranje nam ga je ustupio naš partner M-Bike Shop.

 

 

Jedna od stvari po kojoj je Cube definitivno poznat jest da ima jako veliku ponudu bicikla i može se razonoditi na svim uglovima tržišta. Ponuda ima oku upadljiv dizajn i ako imate potrebu za biciklom, vrlo je vjerovatno da će vas upravo "taj Cube" u trgovini zaintigrirati. A danas, nama je za oko zapao Access WS Pro model za 2018 godinu. Oznaka WS na CUBE bicikla jeste oznaka za ženske modele bicikla, odnosno "Woman Specific".
 


Zapravo, sigurni smo da svaka žena neće htjeti bicikl koji je specifičan za žene, ali ako mislite da je to najbolja opcija za vas, industija vam zasigurno ima što i za ponuditi. Ženski biciklizam je u porastu, a sami porast zahtjeva od industrije da u svojoj ponudi ima sve više i više bicikla dizajniranih za žene. Dok neki proizvođači vjeruju da žene trebaju za sebe posebno dizajnirane okvire bicikla, drugi smatraju da su podešene kontaktne točke (sjedalo, upravljač i pogon) pravi odgovor na to pitanje.
 

 
 

No, to je sasvim druga tema, mi ovdje imamo Access Pro bicikl koji je specifično dizajniran i namjenjen ženama i ne žrtvuje ništa na performansama. Sa svojom oznakom 3.kategorije koju nalazimo na ramu pada u sredinu Cube kategorija. Iako je izdržljiv i ima dobre performanse, još uvijek je najbolje da se ovaj bicikl koristi za laganije/rekreativne vožnje. Kao takav, vjerojatno je bolje prilagođen početnim biciklistima ili svim onima koji žele dobar, kvalitetan bicikl za svoje vikend off-road avanture.
 


Pitate se što znači oznaka 3.kategorije?

Cube je zapravo klasificirao sve svoje bicikla u kategorije, po svojoj namjeni korištenja. Tako da oznaka 0. kategorije označava sva dječija bicikla koja se koriste na popločanim cestama, pa i laganim makadamima. Ova kategorizacija ide sve do 6.kategorije gdje su smještena adrenalinska DH bicikla, odnosno svi bicikli koji imaju do 215mm hoda vilice i koji voze po veoma teškim terenima i Dh stazama.
 


Testni model Access Pro kojeg nalazimo u 3.kategoriji, označava bicikle sa prednjom suspenzijom koji su namjenjeni za vožnje pa asvatlnim stazama, biciklističkim stazama, makadamskim i brdskim terenima. Dakle, bilo da želite skoknuti sa njim do trgovine ili obići lokalnu planinu na vikend vožnji, Access Pro vas drži pokrivenim.
 


Cube je za svoj Access Pro model izgradio okvir koji prihvata dvije vrste kotača, tako da ga možete savršeno prilagoditi vašim off-road avanturama. Okviri od 13.5 i 16 inča dolaze sa 27.5 kotačima, dok veličine 17 i 19 inča dolaze opremljene sa 29-inčnim kotačima. Aluminium Lite okvir drži težinu niskom, dok masivna donja cijev okvira povećava čvrstoću i krutost. Kompatna WS (ženama specifična) geometrija ima kraću gornju cijev okvira i duži "head tube" nego na ekvivalentnom muškom modelu, zbog čega dobivamo relativno uspravan i opušten položaj u vožnji.
 

Na stazi, udobnost je definitivno na strani Access Pro bicikla. Prednja Gabel Suntour XCM vilica dolazi sa 100mm hoda i daje udobni i dobro kontroliran rad, dok je upravljivost pouzdana, položaj pri vožnji daje opušten i daje dobro uravnotežen osjećaj. Gume koje nalazimo na ovom biciklu su dovoljno velike i dodaju na upijanju sitnih neravnina sa terena, a Schwalbe dolazi sa dobrom zaštitom od probijanja, tako da ste bezbrižni na vožnji.

Gume se također jako dobro kotrljaju i nalazimo ih brzim, a po silasku sa asvaltnih površina na makadamske ceste zbog svog rasporeda ripni, jako dobro grupuju i daju osjećaj sigurnosti u krivinama. Ukupna težina bicikla je oko 13.8kg, što je prosječno za bicikl po ovoj cijeni, zapravo nešto što vas ne bi trebalo zamarati kada idete na rekreativne vožnje, za što je ovaj bicikl i namjenjen.
 


Druga ugodna stvar koju sam primjetila na ovom Access modelu je udobnost, zapravo bicikl je poprilično udoban.. Tu svakako pridodaje i dizajn bicikla koji nježno potiče na uspravnu poziciju, pomažući vam da se opustite u više ugodnoj poziciji.

Oprema: Jako lijepo upakovan komplet 

Udobnost je naglašena Cubeovim vlastitim ergonomskim gripovima, širokim Schwalbe Smart Sam gumama i lijepo oblikovanim sjedalom. No, smatramo da će neke žene voljeti šire i mekše sjedalo, nego što je ponuđeni Scape model koji je više "race" orijentiran.
 


Kompletna grupacija koji nalazimo na biciklu je pouzdana Shimano u kombinaciji sa Altus, Alivio i Deore. Trobrzinski (40x30x22T) Shimano pogon dolazi u kombinaciji sa Altus šifterima, Alivio prednjim mjenjačem i devetobrzinskim Deore mjenjačem na stražnjem kraju. Za zaustavljanje bicikla nalazimo pouzdane Shimano BR-M315 hidraulične kočnice sa 160mm rotorima.
 

 


Gabel Suntour XCM 100mm vilica lako se prilagođava težini vozača i odlično perferira na terenu: upijanje vibracija je vrlo učinkovito, a prekidač za ključanje vilice na upravljaču bit će dobrodošlo od strane većina vozača. Po pitanju kotača CUBE ostaje vjeran pouzdanom Alexrimsu, tako da imamo kombinaciju CUBE ZX20 obruča sa 32 rupe i Shimano naba. Kotači su zaokruženi sa Schwalbe Smart Sam 2.25' gumama koje imaju značajke brzog središnjeg gaznog sloja i široko razmaknutih ripni na stranama gume za bolji grip u krivinama.
 

 


Ukoliko ulazite u svijet biciklima ili se premišljate o tome, CUBE Access je izvrstan bicikl za vaš ulazak u biciklizam. Nakon samo jedne vožnje, nećete trebati dodatna uvjeravanja, biti ćete obuzeti biciklizmom.
 


Cijena:
Sad ono najvažnije pitanje, koliko će Vas ovaj bicikl koštati? Bicikl u M-Bike Shop trgovinama možete dobiti po cijeni od 1.169,00KM.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More