Test: Specialized S-Works 7

Specialized je nedavno predstavio svoje nove Swork 7 cestovne cipele o kojim smo i mi pisali, te dali svoj prvi uvid u nadograđenu verziju ovih popularnih cipela.

Lakše, kruće i brže – glasilo je predstavljanje ovih cipela od strane Specializeda, tako da smo se zapitali za što je sposobna ova nove cestovna cipela od Specializeda. I naravno, testirali smo ih za vas.

Biciklističke cipele su jedan od dijelova opreme kojem često ne pridodajemo puno pozornosti. Mnogi biciklisti godinama nose iste cipele, dok ujedno troše hrpe novca na nadogradnje dijelova na biciklu, poput novih komponenti, kotača, okvira itd. I mi se nalazimo u toj skupini, no Specialized nam je kroz S-Works 7 cestovne cipele ukazao zašto ne trebamo zanemariti ono što stavljamo na svoje noge.

 

 

S-Works 7 su vjerovatno jedne od tehnički najvećih postignuća Specializeda. Redizajnirane od temelja, cipele ne samo da vrlo učinkovito prenose snagu na pedale, nego ih nalazimo i jako udobnih. Obično, biciklisti su se morali zadovoljiti jednom od ove dvije stvari, no Specialized je očito pronašao formulu, koja donosi obje.
 


S-Works 7 je top model iz Specialized linije i dolazi sa mnogo noviteta za 2018. godinu. Potplat cipele je nešto lakši od prethodne verzije, no dolazi sa mnogo većom krutosti, što je postignuto sa dodatnim karbonskim oblaganjima. Unatoč tome, ukupna težina cipele ostaje nepromjenjena za razliku od njihove prethodne verzije. Naša testna cipela u veličini 46 težila je samo 269 grama.
 


S-Works 7 cipele imaju novi Powerline potplat koji je pri izradi nadahnuće potražio u Formule 1, pri čemu se misli na karbonska vlakna koja su sada kruća i lakša nego ikad. Kombinirajte to s poboljšanom značajkom Specialized PadLock pete i dobivate cipelu koja ne samo da drži nogu na jednom mjestu i ne dozvoljava joj da klizi, nego također daje dodatnu udobnost.
 


Specialized je na novoj verziji zamijenio godnji sloj od sintetičke kože s tkaninom od Dyneema materijala. Ovo čini cipelu čak i glađom i nježnijoj, bez ugrožavanja njene učinkovitosti jer se Dyneema tkanina ne rasteže. Sve šavove na cipeli nalazimo termički obrađenim, nisu ušivene kao u prethodnim verzijama, a sve kako bi se izbjegle točke pritiska.
 


Termički obrađeni šavovi i Dyneema materijal na gornjem dijelu eliminiraju pritisne točke i osiguravaju optimalnu prilagodbu


Mali otvori na gornjem dijelu potiču prozračnost cipele, a dobiveni su metodom laserske obrade, koja je također korištena za klitne oznake na potplatu cipele. Dizajn dva aluminijska okrugla gumba koja su razvijena u suradnji s Boom je također jedan od glavnih vrhunaca u pogledu dizajna na novoj S-Works 7 cestovnoj cipeli.Elegantni aluminijski kotačići potpuno su preoblikovani u suradnji s BOA

 


RIJEČ UREDNIKA

Odmah na prvi pogled vidi se da je Specialized uložio velike napore u dizajn S-Works 7 cestovnih cipela, koje su doista elegantne i lijepo izrađene. Dyneema tkanina na gornjem dijelu izuzetno je ravna i savršeno se proteže oko nogu. Posebna pohvala ide na Boa aluminijske brojčanike koji ne samo da izgledaju i osjećaju se izvrsno, već također nude vrlo precizan sustav pričvršćivanja. Kalup pete koji je izravno zalijepljen na potplat radi savršenog prijenosa snage, omogućava peti da se pozicionira čvrsto unutar cipele. Karbonski potplat je vrlo krut i učinkovit, dok široki prednji dio nudi dovoljno prostora čak i za široke noge bez utjecaja na povezivanje s pedalama. No, imajte na umu jednu stvar: cipele su vrlo subjektivna stvar, tako da prava udobnost uvijek ovisi o čimbenicima veličine i dimenzije stopala. Uvijek preporučujemo testiranje ili barem isprobavanje cipele na cestovnom biciklima prije kupnje. Ventilacija je prvorazredna, ali ne previše praktična kod niskih temperatura.
 

 


Osjećaj na vožnji – BUM! Osjećao sam se kao da je netko stavio motor na noge. Iskreno. Ranije sam vozio Specialized Audax sa Indexom krutosti 10, ali razlika je golema. To sam zapravo rekao nekome na vožnji. Svakako sam primijetio porast krutosti, pogotovo kad ideš jako na brdu i ustaneš sa sjedala.
Tu je i tona protoka zraka kroz cipele, najvjerojatnije zahvaljujući većim rupicama na jeziku. Nema vrućih i mokrih stopala ovog ljeta!
 


S cijenom od 360,00 €, S-Works 7 nisu baš jeftine, no sa druge strane i ne trebaju da budu. To su cipele iz Specializedove TOP ponude koje gledamo na malim ekranima, na našim biciklističkim uzorima, poput Sagana.
Ukoliko za sebe tražite cipele odličnog dizajna i izvrsnih performansi, S-Works 7 cipela je savršen izbor čak i ako niste na malim ekranima i vozite rekreativno sa ekipom. Vjerujte, osjećati ćete se izvrsno dok vozite i što je najbolje, ove cipele će vas služiti dugo vremena.

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More