Tanović i Hribovšek pobjednici XCM Uvati Vitar

Ovaj vikend posjetili smo Brač kako bi ispratili utrku XCM Uvati vitar. Start i završetak je u Sutivanu, a biciklisti su propedalirali više od 100 kilometara kroz Supetar, Postire, Nerežišća i Milnu.

Riječ je o vrhunskom turističko-sportskom događaju za Dalmaciju i razvoj cikloturizma, jednog od vidova selektivnog turizma koji bilježi najveći rast u posljednjih nekoliko godina kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj.

Prošlogodišnja, prva utrka, bila je svrstana u kategoriju Kupa Hrvatske. Nakon uspješno odrađenog posla, ove godine utrka ˝Uvati vitar 2017.˝, spada i u kategoriju Svjetskog kupa. Samim time jedina je takve kategorije koja se održava u našoj županiji. Kruna je to višegodišnjih ulaganja u razvoj cikloturizma na području srednje Dalmacije.

Na drugom izdanju najjačeg i najzahtjevnijeg cross country maratona u Dalmaciji nastupilo je više od 200 brdskih biciklistica i biciklista iz desetak europskih zemalja. Trasa Epic staze duža od 100 kilometara, odlična organizacija i pravo mediteransko vrijeme oduševili su sve koji su
odlučili provjeriti koliko je Brač zaista bike friendly destinacija. Najduža trasa bila je pravi izazov, start i cilj bili su na rivi u Sutivanu, a išla je kroz srce otoka Brača, sve do najviše točke otoka Vidove gore iznad Bola.

Ljepote otoka najmanje su, pretpostavljamo, gledali najbrži. Pobjednik velike Epic utrke od 103 km je Slovenac Boštjan Hribovšek, član Calcit tima. Filip Turk (BBK Šišmiš) nešto je usporio u posljednja tri kilometra zaostavši za Hribovšekom svega nekoliko sekundi. Podij je zaokružio Gregor Dimic (Energijateam.com)

.„Konkurencija je bila iznimno jaka, svi koji nisu danas vozili Svjetski kup u Češkoj bili su na Braču, puno jakih Hrvata i Slovenaca. Bilo je teško, tek u posljednja tri kilometra uspio sam se odvojiti od Turka i ostalih!“ još zadihan govorio je pobjednik Hribovšek.

„Prvi dojam o stazi je velika kilometraža za koju baš i ne treniram no, dobro sam odvozio. Zadovoljan sam nastupom iako je bilo dosta vruće i teško, a uzevši u obzir da ne treniram za maratone još sam sretniji postignutim rezultatom,“ rekao je za BikeMagazin Turk. „Sada slijedi mala pauza 2-3 tjedna, a onda vozim utrke u Sloveniji i Samoboru te tako nastavljamo s natjecanjem.“

Kod djevojaka u elite kategoriji najbrža je bila prvakinja Bosne i Hercegovine Lejla Tanović, članica grčkog SMF Team. Lejla je stazu u dužini 103km prešla za 5 sati i 21 minutu.

„Utrka je bila odlično organizirana, ali jako teška. Teren je bio teži nego što sam
očekivala s jako malo nizbrdice za odmor, ali u prekrasnom okolišu!“
 izjavila je nakon
utrke pobjednica Lejla Tanović.

Epic utrka bodovala se za svjetske UCI bodove, no vozilo se još nekoliko kraćih utrka
od 37 i 21 kilometra. Najbrži na 21km bio je Sebastian Bauman, a na pobjedničko postolje popeli su se još Ivan Lalić te Krešimir Palinić. Također valja spomenuti i odličan nastup Ivana Širića, člana BK Mostar koji je završio četvrtoplasirani.

Još uvijek čekamo službene rezultate utrke od 37km, te ćemo ih uskoro objaviti. Brač se još jednom pokazao kao odličan domaćin i dao pravi primjer organizacije jedne velike biciklističke manifestacije cijeloj regiji. Što drugo reći nego, vidimo se i naredne godine!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More