Testirali smo: S-Works Recon cipele

Izuzetan prijenos snage? Provjereno. Ušteda na težini? Provjereno. Neosporni stil? Imate ga uz S-Works Recon.

Sa S-Works Recon cipelama dobivate MTB cipele koje su spremne za bilo kakvu avanturu, bez obzira da li se radi o ciklokrosu ili XC utrci, poručuju iz Specializeda. Posljednjih mjeseci smo i testirali ove cipele te utvrđivali točnost ovih izjava od Specializeda i evo što smo otkrili.
 


Nove Recon cipele temelje se na cestovnim cipelama S-Works 7 (ranije smo pisali o njima), ali s gazištim potplatom koji omogućuje hodanje i dodatna 2 vijka za bolju trakciju u blatnjavim uvjetima. Samo saznanje da je izrada ovih cipela temeljena na cestovnim S-Works 7, koje su jako dobre cestovne cipele s visokom razinom krutosti i udobnosti, tako da kada sve ovo gore navedeno dobijete sa potplatom od brdske cipele je vrlo dobra stvar.
 


Ključno za Recon je potpuno redizajnirani gornji dio koji je izrađen od lagane i ne-rastezljive Dyneema tkanine, prošiven između četvero-strano rastezljive mreže i termoplastičnog poliuretana kako bi se osigurala dugotrajnost, zajedno sa rastezljivim materijalom koji se koristi oko prednjeg dijela cipele i oblikovanom plastičnom zdjelom za petu.
 


Na bokovima cipela  se nalaze najupadljivija i najbolja obilježja ovih cipela, aluminijski Boa brojčanici. Nalazimo ih izvrsnim za koristiti s jednostavnim mikro podešavanjem. Ne možete ih povući prema gore kako biste ih opustili kao kod nekih drugih BOA kotačića, ali okretanje u pravcu suprotnom od zatezanja je jednostavno i brzo za opuštanje i možete vrlo lako skinuti vezicu s držača da se brzo izujete ako vam se žuri. Podstavljeni jezik i podešeno otvaranje cipele pomaže ravnomjernom raspoređivanju pritiska po vrhu stopala.
 

 


Gornji dio cipele čini izvrstan posao kako bi nogu držao čvrsto uz uložak cipele, a peta bila usidrena na mjestu. Nigdje nema nagovještaja o užarenim mjestima na peti i nema pritiska s gornje ili bočnih strana cipele. Prednji dio cipele kod nožnih prstiju pruža velikodušniji prostor za razliku od prethodne S-Works MTB cipele, a može se i prilagoditi kratkom čičak trakom.
 


Karbonski potplat ima indeks krutosti od 13.0, što je manje od cestovnih cipela koje dolaze sa indexom od 15.0, ali po osobnom iskustvu dovoljno su kruto. Nisam najmoćniji vozač na svijetu tako da možda Kulhavy može izbaciti dovoljno vati snage kako bi učinio da se ovaj potplat malo savije, ali za većinu ljudi ove cipele uspostavljaju odličan balans. Nisam mogao otkriti nagovještaj fleksije bez obzira na to koliko sam snažno pritisnuo na pedalu, jednostavno dobivate trenutni i efikasan prijenos snage, a opet cipele nisu ludo tvrdoglave i krute da u trenucima kad morate hodati bivate osakaćeni bolom.
 

 


Veliki dio karbonskog potplata prekriven je gumenim slojem koji je napravljen od tvrtke SlipNot i dizajniran tako da osigura dobro prianjanje na tlu. Razumno agresivna gazišta pružaju odlinu zaštitu, kao i peta koja se proteže do sredine stopala u svrsi zaštite karbonskog potplata. Par opcijskih vijaka na prednjoj strani cipele će se dopasti ciklokros vozačima.
 


Testirane cipele u veličine 46 dolaze po težini od 667 g na vagi, dok Specialized tvrdi težinu od 270grama po cipeli u veličini 42.
 


I ne zaboravimo sve pozitivne strane Body Geometry zanačajki koje izdvajaju Specialized cipele od ostalih, a viđali smo da su ovi ulošci popularni i među onim vozačima koji ne vole ukrštati ili mjenjati brendove. Prvi put razvijene prije više od deset godina, dobivate posebno oblikovane uloške koji pružaju uzdužnu potporu dužinom cijelog stopala, s različitim stupnjevima potpore, ovisno o vašim osobnim potrebama. Daleko uvećavaju udobnost na vožnjama ujedno pružajući i vrhunsku podršku.
 


Kakve su u vožnji u stvarnim uvijetima

Nekoliko mjeseci ih testiram, gotovo svakodnevno ih koristim za brdske treninge i rekreativne vožnje, više puta sam ih natopio kišom i prekrivao blatom, a oni i dalje rade tako glatko kao kad sam ih prvi put izvukao iz kutije. Dugo vremena sam koristio Comp MTB model Specialized cipela i bio sam prezadovoljan sa njima, no kada sam econ po prvi put obukao na nogu i krenu na vožnju odmah sam osjetio tu razliku, krutost, udobnost i izvrstan prijenos snage.
 


Za mene ove cipele su doista udobne. Povećana zapremina prednjeg dijela pruža velikodušni prostor za prstiće, a gornji se lijepo preklapa preko stopala s podstavljenim jezikom koji širi pritisak iz BOA brojčanika. Obloga za peta učvršćuje cipelu i drži je čvrsto uz nogu, bez osjećaja pretjerane zategnutosti i vrućih mjesta na peti.

Izdržljivost cipela nakon višemjesečne uporabe, uključujući sve od MTB utrka po različitim terenima i predjelima do avanturističkih rekreativnih vožnji, i nekih pješačenja na nepristupačnim stjenovitim planinama vrlo je dobra.
 


Da bi preživjele sve ogrebotine i udarce od žestokih i kamenitih predjela, prednja strana cipele omotana je zaštitnim materijalom i pruža odgovarajuću zaštitu nožnim prstima ukoliko udarite stopalom u stijenu. Ovo ujedno pomaže i da se osigura trajnost cipela što je dovoljno da se cipele mogu koristiti i zlostavljati po teškim terenima bez zabrinutosti da će se raspasti.

Brojčanici BOA i dalje glatko rade i ne zahtijevaju nikakvo održavanje, a mnogo puta su isprani su mlazom na wap mašinama i ponovo uranjani u blato i prljavštinu.

Jedini znakovi oštećenja su izloženi dijelovi potplata od karbonskih vlakana, ali sve su to površinske ogrebotine i potplat ovih cipela je izrađen sa umom na ova oštećenja. No, ako vas to zabrinjava, vjerojatno biste trebali izbjegavati upotrebu bilo kakvih cipela s karbonskim potplatom za vožnju po brdskim terenima.
 

 


Udobnost cipela je njihov najbolji adut, u kombinaciji s tvrdim karbonskim potplatom i sigurnim gornjim dijelom. Na najdužim vožnjama, a ovdje se ističu vožnje na brdskom biciklu u dužinama od 100 km, vožnjama šljunkom i blatnjavim terenima u dužinama od 50-60km kilometara, cipele su se izvrsno pokazale. Udobnost je bila tamo od prvog do posljednjeg kilometra, nikad nije bilo prostora za vruća mjesta niti je postojala bol i nelagodnost kao što se može dogoditi kod vrhunskih super krutih karbonskih cipela nakon nekoliko sati. Doista ih nosim cijeli dan bez ikakvih pritužbi.
 


Cipele su, svakako, osobna stvar i ove Recon cipele očito meni odgovaraju, ali razumijem da možda neće odgovarati svima kao meni. Ipak, Body Geometry ulošci daju određeni stupanj prilagodbe.

Dakle, bilo da se radi o kratkim brdskim utrkama ili duljim avanturističkim i rekreativnim vožnjama, te pod uvjetom da si ih možete priuštiti, novi Specialized S-Works Recon cipele su impresivne i ozbiljno spremne za posao. Vrijeme je za početak štednje, nove cipele čekaju na vas.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More