Testirali smo: Specialized Turbo Levo Alloy

U svijetu električnih bicikala svjedočili smo iznimno brzoj evoluciji tijekom njihove kratke postojanosti. No, ako bismo morali odrediti model koji je definirao početak i razvoj jedne cijele ere, to bi svakako bio pojava i predstavljanje prvog Specialized Turbo Levo bicikla koji se na tržištu pojavio još 2015. godine. Bicikl koji je tada uveo koncepte kao što je integracija motora i baterije što nikada prije nije viđeno.

Danas je Turbo Levo u trećoj generaciji i i dalje je referentna točka po pitanju inovacija i performansi. Imali smo priliku detaljno testirati njihov osnovni model kako bismo vidjeli možemo li, po razumnoj cijeni, uživati u vrlinama jednog od najviše hvaljenih električnih bicikala.

Specialized Turbo Levo Alloy: Treća generacija Turbo Levo bicikla  nudi višestruke argumente kako bi ostao referentna točka, iako ne nudi značajne estetske promjene u odnosu na prethodnika, ali u ovom slučaju možemo reći da izgled može zavarati.

Da započnemo, ovaj eMTB usvaja tzv. “mullet” koncept, kombinirajući 27.5′ stražnji kotač s 29′ kotačem sprijeda. Sustav koji iskorištava najbolje od obje veličine kotača. Prednji 29′ kotač olakšava prolazak kroz prepreke i optimizira stabilnost i trakciju, dok 27.5′ stražnji kotač omogućuje kompaktniju stražnju vilicu okvira s kratkim lančanim cijevima, što će dati veću agilnost biciklu koji će, zbog svojih karakteristika e-bicikla, biti vrlo zahvalan na tome.

Najveće razlike u odnosu na prethodnu generaciju leže u geometriji ovog novog Turbo Levoa. Općenito, bicikl je ažuriran u skladu s trendovima, s nešto većoj posvećenosti prema enduro strani, ali kao što ćemo vidjeti, zahvaljujući prilagodljivim opcijama geometrije, imamo vrlo prilagodljiv bicikl kojeg možemo prilagoditi namjeni koju želimo.

Osim toga, usvojen je S-Sizing sustav. To znači da se donja cijev okvira jako malo razlikuje u svakoj veličini kako ne bismo bili ograničeni na određenu veličinu ovisno o dužini naše noge. Na taj način možemo odabrati veću veličinu ako preferiramo veću stabilnost, ili odabrati manju veličinu ako tražimo lakše upravljanje biciklom. Za sada, zanemarimo mogućnosti prilagodbe i vidimo što dobivamo s biciklom iz kutije.

Kut upravljanja povećan je na 64.5º (za 1.5º više nego 2.generaciji), a kut sjedala podiže se na 76.7º.

Također, duljina dosega (Reach) je porasla i u veličini S3 (što odgovara M veličini) iznosi 452mm. 27.5′ stražnji kotač omogućio je skraćivanje lančane cijevi na 442mm. Zahvaljujući tome, duljina između osovina, unatoč rastu drugih mjerenja, nije pretjerana i u veličini S3 ostaje na 1225mm.

Kao što možemo vidjeti, Turbo Levo je sada sposobniji za Enduro izazove, iako se klasificira kao Trail bicikl, jer u asortimanu Specialized-a imamo Turbo Kenevo za agresivniju uporabu.

Ali, kao što smo već spomenuli, tu ne stajemo, jer imamo dva geometrijska prilagodljiva mjesta koja rezultiraju s 6 različitih geometrija.

Specialized Turbo Levo Alloy

Prije svega, na ovom biciklu možemo promijeniti kut upravljanja za 1°. Bilo da ga postavimo više uspravno ili naginjemo još više. To postižemo zamjenom gornje krunice upravljača drugom ekscentričnom krunom koja dolazi kao dodatna oprema i ovisno o tome kako je postavimo, varirat će taj kut u željenom smjeru. Trenutno, s ovim prilagodbama, možemo birati između 3 različita kuta upravljanja.

Drugo prilagodljivo mjesto je u lančanim cijevima (zadnja vilica), gdje se nalazi “flipchip” (tzv.pločica za okretanje), pomoću kojeg možemo produžiti duljinu lančane cijevi za 6mm, istovremeno dajući niže ležište biciklu, odnosno smanjivši visinu pogonske osovine za 7 mm i omogućiti veći nagib cijevi upravljača za otprilike pola stupnja.

Kao što vidimo, Specialized je osigurao da se Turbo Levo može prilagoditi širokom rasponu namjena, od najradikalnijeg Enduro bicikla do uživanja u Trail stazama bez agresivnih ambicija.

Što se tiče konstrukcije okvira i glavnih linija, nalazimo sličnosti s prethodnom verzijom. Turbo Levo je po našem mišljenju jedan od najatraktivnijih e-bicikala na tržištu. Njegova suspenzija pruža 160mm hoda sprijeda i 150mm straga, pri čemu stražnji ovjes koristi 4-Bar suspenziju temeljenu na kinematici njihovog snažnog modela Stumpjumper EVO, ali prilagođen karakteristikama e-bicikla poput Turbo Levoa.

Specialized Turbo Levo Alloy
Specialized Turbo Levo Alloy

Estetski, zapažaju se neki elementi na Turbo Levou. Posebno je uočljiv tzv. Side Bar, bočni dio okvira koji predstavlja ojačanje pored stražnje suspenzije. Također, donja cijev nije izrazito debela, kao što je slučaj s drugim e-biciklima koji mogu primiti veće baterije (u slučaju Turbo Levo do 700Wh, iako naš model ima 500Wh). Međutim, područje motora izgleda vrlo masivno, što je iz razloga što donji dio baterije i motor dijele ovaj prostor. To ne samo da čini ostatak okvira vitkijim, već i značajno snižava težište, što će znatno poboljšati agilnost i upravljivost bicikla.

Naposljetku, nekoliko detalja koje smo zaista zavoljeli na ovom Turbo Levou je, s jedne strane, spoj motora na bateriju (koji istovremeno služi kao priključak za punjenje). To je vrlo dobro izrađeno i zatvoreno kako bi se spriječio prodor vode i prljavštine, a istovremeno je vrlo jednostavno za upotrebu.

Specialized Turbo Levo Alloy

Drugi detalj, koji možda izgleda neznatan, je da su redizajnirali unutarnje vođenje kabela sjedala, te sada je lako podizati ili spuštati sjedalo, a poklopac klizi unutar bez ikakvih problema.

Što se tiče motora, imamo posla s najmoćnijim i prilagodljivim motorom na tržištu. S maksimalnim okretnim momentom od 90Nm i asistencijom koja može utrostručiti snagu koju ulažemo u pedale, ovaj motor je, barem na papiru, najjači koji smo ikad susreli.

U ovoj novoj verziji, Turbo Full Power System 2.2 motor ima robustniji i trajniji remen te novi firmware koji teži pružiti prirodnije iskustvo pedaliranja. Međutim, prepoznajući da pojedini korisnici mogu imati različite preferencije i ukuse, aplikacija Specialized Mission Control omogućuje nam prilagodbu niza parametara koji će motor ponašati upravo onako kako želimo, a čak možemo mijenjati postavke tijekom vožnje jednostavnim pristupom aplikaciji čak i usred vožnje.

Specialized Turbo Levo Alloy

Putem aplikacije Mission Control možemo varirati razinu pomoći za svaki način rada (Eco, Trail i Turbo) u koracima od 10%. Također, vršna snaga (Peak Power) motora može se prilagoditi za svaki način rada.

Za one koji nisu upoznati s ovim postavkama, reći ćemo da pomoć uvijek varira prema sili koju primjenjujemo na pedale. Ako imamo visoku pomoć, ona će višestruko povećati našu snagu, dok će kod niske pomoći uvijek povećati snagu sa povećavanjem našeg napora. Granica ovog povećanja je maksimalna snaga koju motor može pružiti, i u načelu, možemo doseći tu maksimalnu snagu bez obzira na razinu pomoći koju koristimo, jedina će razlika biti napor koji moramo uložiti da je postignemo.

Pomoću postavke vršne snage možemo ograničiti maksimalnu snagu motora u bilo kojem načinu rada, tako da ćemo doseći točku gdje, čak i ako nastavimo primjenjivati više sile, motor će doseći postavljeni limit. Korištenjem ove postavke, ovisno o vrsti rute koju ćemo voziti, omogućit će nam štednju baterije.

Specialized Turbo Levo Alloy

Još jedna vrlo važna postavka koju Turbo Levo omogućuje je postavka ubrzanja (Acceleration Response). Pomoću ove postavke biramo hoćemo li vrlo glatko isporučivanje snage pri svakom startu ili, naprotiv, želimo da motor gotovo odmah pruži svoju snagu. To može potpuno promijeniti ponašanje bicikla, čineći ga mirnijim i upravljivijim ili pretvarajući ga u trkaćeg konja.

Kod vožnje uzbrdo, ovo je vitalna prilagodba, jer ako je odgovor pre spor, možda nećete imati dovoljno vremena da biciklu osigurate dovoljno inercije za savladavanje prvih prepreka. Ako pak idemo u suprotnu krajnost, može biti teško kontrolirati bicikl s ovom snagom pri svakom startu i stražnji kotač se lako može proklizati.

Specialized Turbo Levo Alloy

S Turbo Levom imamo prednost što možemo prilagoditi ovaj parametar u koracima od 10% i postići da bicikl odgovara našim preferencijama.

Pomoću aplikacije Mission Control možemo prilagoditi još jedan parametar, a to je Shuttle način rada, koji je prema zadanim postavkama deaktiviran, ali ga možemo povećati prema vlastitim željama. Prema tvrdnjama tvrtke Specialized, to je neka vrsta dodatne pomoći koju možemo aktivirati kada smo vrlo umorni nakon zahtjevne rute, a služi kako bismo mogli završiti rutu s manje napora. Ova značajka pruža dodatnu fleksibilnost i praktičnost vozačima koji možda trebaju dodatnu pomoć u određenim situacijama.

Specialized Turbo Levo Alloy: vrlo uspješan set-up za početnike

Ovo je najekonomičniji model u obitelji Turbo Levo, ali to ne znači da komponente neće biti prikladne za agresivnu uporabu koju se od ovog bicikla očekuje.

Specialized Turbo Levo Alloy

Po pitanju suspenzije korišteni su ulazni modeli od Rock Shox-a. Na prednjem dijelu dolazi Rock Shox 35 Silver vilica s 35mm cijevima što osigurava dobru čvrstoću, iako njena osjetljivost nije na razini najboljih modela. Štražnji amortizer Rock Shox Deluxe Select R nema ručicu za varijaciju kompresije, ali također pruža dobro ponašanje na stazi.

Pogonski sustav kombinira svoje Sram NX Eagle  komponente s SX Eagle mjenjačem i šifterom. Ova kombinacija je najpristupačnija za ugradnju Sram-ovih 12 brzina. Rad ove grupe, u što smo se mogli uvijeriti, više je nego korektan, iako nemaju završnu obradu superiornijih grupa.

Specialized Turbo Levo Alloy

Po pitanju kočionog sustava, bicikl koristi Sram G2 RE kočnice, s njihovih 4 klipova i 200mm diskove, koji jamče sigurno kočenje u svim uvjetima.

Kotači su od vlastitog branda i kombiniraju nabe sa industrijskim ležajevima s aluminijskim felgom koji izgleda dosta čvrsto sa unutarnjom širinom oboda od 30mm. Oba kotača dolaze sa 28 DT Swiss žbicama.

Kao što je već spomenuto, prednji kotač je 29′, a stražnji 27.5′. Na njih su ugrađene Specialized gume. Model Butcher na prednjem kotaču i Eliminator na stražnjem, obje s Grid Trail kućištem i širinom od 2.6′.

Specialized Turbo Levo Alloy
Specialized Turbo Levo Alloy

Dropper ili pomična sjedišna cijev je Tranz X s promjerom od 34,9mm, a duljina pomicanja varira ovisno o veličini, pri čemu je 150mm bila duljina na jedinici koju smo testirali. Već smo ranije isprobali ovu cijev sjedišta i njegove performanse su izvrsne.

Od ostalih Specialized komponenti, ističu se upravljač i cijev volana s promjerom od 35mm sa dobrom završnom obradom, te Bridge sjedalo koje, budući da je od Specializeda i koristi Body Geometry značajke, pruža pravo jamstvo udobnosti.

Kako se na testu pokazao Specialized Turbo Levo Alloy

Kada smo od M-Bike Shop preuzeli naš testni bicikl, na prvi pogled nije se puno razlikovao od prethodne verzije. No, tek kad smo ga pažljivije pregledali, primijetili smo razlike, posebno onu vezanu uz 27.5′ stražnji kotač, što je nešto što je vrlo primjetno.

To je nešto što nam se svidjelo, jer je Specialized Turbo Levo jedan od najestetičnijih e-bicikala koje smo vozili. A završna obrada, čak i kod aluminijske verzije, je pažljivo osmišljena do najsitnijih detalja.

Kao i uvijek, prvo smo ga stavili na vagu prije nego smo stavili pedale, i težina koju smo dobili je bila 23.68kg, što za verziju početnog nivoa u ovoj liniji mislimo da je vrlo dobra težina, imajući na umu da je ovo jedan od najmoćnijih e-bicikala na tržištu.

Nakon što smo prilagodili položaj i tlakove u suspenzijama i gumama, krenuli smo u naše prve pedaliranje. Osjećali smo se udobno već od samog početka. Doseg se povećao, ali i dalje imamo prilično uspravan položaj zahvaljujući kratkoj cijevi volana.

Prvi dojam koji smo stekli od motora je iznimna glatkoća rada, bez oštrih potisaka kakve drugi motori pružaju. To je zato što je odziv gasa postavljen na minimum, ali možemo ga prilagoditi prema našim željama, naravno. Na kraju smo ga ostavili na 40%, gdje smo pronašli dobar kompromis između agilnog startanja i lakoće upravljanja.

Nakon što smo krenuli, igrali smo se s razinama pomoći i mogli smo vidjeti izvanrednu snagu koju motor ima za ponuditi. U ECO načinu rada motor je vrlo tih, a kako smo povećavali pomoć, počeo se čuti zujanje, ali unutar ove kategorije motora čini nam se da je jedan od najtiših.

Željeli smo provjeriti što znači korištenje Shuttle načina rada, budući da je objašnjenje za tu postavku nešto oskudno. Da bismo to učinili, povezali smo Turbo Levo s našim Garmin uređajem i na zaslonu prikazali podatke o snazi koju ulažemo. Zatim smo izveli različite testove na istom usponu i u različitim načinima pomoći s i bez aktiviranog Shuttle načina.

Od samog početka primijetili smo da je s aktiviranim Shuttle načinom na 100% znatno manje teško ubrzati iz mirovanja, a zatim tijekom uspona vidjeli smo kako je snaga koju ulažemo manja za istu brzinu u svakom načinu rada.

Zaključak koji smo izvukli je da Shuttle način daje dodatnu pomoć na svim razinama u usporedbi s tim kako su postavke inače podešene, i može biti koristan, kao što kaže Specialized, za onaj dan kad smo umorni i želimo dodatnu pomoć na posljednjem usponu (ako naravno ima dovoljno baterije za to…).

Turbo Levo 3. generacija: potpuni eMTB

Sada je vrijeme da stavimo Turbo Levo na test na svim vrstama terena i vidimo koliko se poboljšala njegova geometrija i što možemo postići s prilagodbama koje nudi. Dolazi standardno s neutralnom cijevi volana koja ostavlja kut volana na 64.5° i postavljanjem stražnjeg flipchipa na High (kraće stražnje vilice).

S ovim postavkama nalazimo vrlo uravnotežen bicikl. Upravljanje pri usponima ili pedaliranju je prilično dobro, a kada teren pada prema dolje, osjećamo veliku sigurnost, što nam daje povjerenje da pustimo bicikl da ide u kompromitiranim dijelovima. Ulazak u zavoje također je iznenađujuće dobar za bicikl težine ovoga. Činjenica da je Mullet model ima puno veze s tim.

Na brzim, neujednačenim dijelovima geometrija pomaže i, iako ovjes radi prilično dobro, može se primijetiti da nemamo premium postavku u tom pogledu. Unatoč tome, Turbo Levo nam je pružio potpuno povjerenje u brzim spustevima.

Nakon što smo se navikli na bicikl, isprobali smo geometrijske prilagodbe. Zamijenili smo neutralnu cijev volana s ekscentričnom. Ta operacija je zaista jednostavna, potrebno je samo olabaviti cijev volana i ukloniti lulicu za promjenu geometrije. Jednostavno, za razliku od drugih bicikala gdje morate također zamijeniti donju cijev i ukloniti vilicu. Osim toga, cijev je izrađena od aluminija i daje dojam pouzdanog i izdržljivog dizajna. Kada smo postavili ekscentričnu cijev, za promjenu smjera i promjenu od -1º do +1º čak nismo morali potpuno ukloniti volan, samo ga malo olabaviti i podići nekoliko milimetara.

Prvo smo isprobali postavku +1°, ostavljajući kut volana na 65.5°. Ovdje smo primijetili jasnu prednost u određenim situacijama, poput pedaliranja i vožnje po laganijim stazama. Bicikl se bolje kreće i osjeća se puno agilnije.

Također smo primijetili značajno poboljšanje na tehničkoj stazi s stalnim usponima i spustievima, gdje smo ranije stavljali na test sve e-bicikle koje su prolazili kroz naše ruke. Ovdje je okretnost Turbo Leva s kutom od 65.5° omogućila da se uhvatimo u koštac s svakim dijelom staze s iznenađujućom lakoćom. Općenito, ova postavka nam se čini vrlo pogodnom za one koji ne namjeravaju voziti vrlo opasne i strme spusteve ili postizati vrhunske brzine u spustovima.

Naravno, isprobali smo i suprotnu postavku. Okrenuli smo cijev volana da ostavimo kut na 63.5º. Promjena se osjeti trenutačno i nije potrebno puno vremena da primijetimo razliku u ponašanju. Sada je Turbo Levo malo nespretan pri niskim brzinama. Na područjima pedaliranja malo je teže dovesti bicikl na točno željenu liniju, ali čim se brzina poveća, stvari se mijenjaju.

Tek kada smo krenuli niz najagresivnije staze primijetili smo nevjerojatno povjerenje. Svojim ponašanjem, kako na strminama i tehničkim dijelovima, tako i na vrlo brzim stazama, Turbo Levo se osjeća kao pravi Enduro bicikl.

Ovu postavku će preferirati oni koji traže više Enduro postavke od bicikla i uspone doživljavaju kao poveznicu s idućim spustom.

Naravno, važno spomenuti i prilagodbu flipchipa koja, ako je postavimo na Low i produžimo stražnju vilicu, zajedno s strmijim kutem volana, omogućuje da stabilnost Turbo Leva dosegne višu razinu. Ovu postavku smatramo izvedivom za spustove na tipu bike parka gdje možemo bezbrižno savladati zavoje i skokove. U svim ostalim situacijama i prirodnijim spustovima, logičnije je koristiti standardni položaj flipchipa.

Konačni zaključak

Specialized Turbo Levo Alloy u svojoj 3. generaciji pokazuje se kao vrlo uspješan eMTB koji nudi svestranu upotrebu na različitim terenima. Njegova geometrija i prilagodbe omogućuju korisnicima da prilagode bicikl svojim preferencijama i stilu vožnje.

Na terenu, Turbo Levo pruža izvrsnu vožnju i sigurnost. Motor nudi snažnu pomoć, a prilagodbe u Mission Control aplikaciji omogućuju fino podešavanje razine asistencije i odgovora na unos snage na pedale.

Dizajn bicikla je vrlo atraktivan i dobre završne obrade, a konstrukcija okvira pruža čvrstoću i izdržljivost. Suspenzija dobro obavlja svoj posao, iako postoje bolje opcije za one koji traže vrhunske modele.

Turbo Levo se pokazao sposobnim na raznim stazama i terenima, omogućujući uživanje u vožnji bez obzira na zahtjevnost rute.

Uz pristupačniju cijenu u odnosu na vrhunske modele u svojoj klasi, Turbo Levo Alloy nudi izvrsnu vrijednost za novac, čineći ga odličnim izborom za one koji žele moćan eMTB s prilagodljivim performansama i udobnom vožnjom.

Specifikacije za Specialized Turbo Levo Alloy:

 • Okvir: Specialized M5 Premium Alloy, S-Sizing, 150mm hoda
 • Vilica: RockShox 35 Silver, S1: 150mm, S2-S6: 160mm
 • Stražnji amortizer: RockShox Deluxe Select R
 • Stražnji mjenjač: Sram SX Eagle
 • Kazeta: Sram NX Eagle, 11-50
 • Lanac: Sram NX Eagle
 • Mjenjač: Sram SL SX Eagle
 • Pogon: Praxis forged M30, 160mm
 • Prednji lančanik: Sram X-Sync Eagle, 32T
 • Osovine: Alloy sa zatvorenim ležajevima, 12×148 / 15×110
 • Obruči: Specialized hookless alloy, 30mm unutarnja širina, tubeless spremni
 • Prednja guma: Specialized Butcher, Grid Trail, T9, 29×2,6′
 • Stražnja guma: Specialized Eliminator, Grid Trail, T7, 27,5×2,6′
 • Kočnice: Sram G2
 • Upravljač: Alloy Trail, promjer 35mm, širina 780mm
 • Sjedište: Specialized Body Geometry Bridge
 • Sjedišna cijev: TranzX dropper. S1: 100mm, S2: 125mm, S3: 150mm, S4-S5: 170mm, S6: 200mm
 • Motor: Specialized Turbo Full Power System 2.2
 • Baterija: Specialized M3 500Wh
 • Težina: 23,68 kg
 • Cijena: 9.779,00 KM (u M-Bike Shop trgovinama)

Dostupnost i cijene prvojesite kod našeg partnera M-Bike Shop (link) koji su nam i povjerili bicikl na testiranje.

Kompletan album sa fotografijama našeg Turbo Levo testa možete pogledati OVDJE.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More