Biciklistička staza u Sarajevu tanja za 2 cm nego što je ugovoreno i plaćeno

Biciklistička staza na području sarajevske općine Novi Grad, od Nedžarića do Otoke, umjesto ugovorenih i plaćenih sedam centimetara debljine asfalta ima dva centimetra manje, a razlika u cijeni je, prema internoj informaciji nadležnih službi, blizu 100 hiljada KM, doznaje Klix.ba.

Na osnovu Sporazuma o zajedničkom finansiranju izgradnje biciklističke staze, Direkcija za puteve Kantona Sarajevo zaključila je Ugovor o izvođenju radova s KJKP Rad d.o.o. Sarajevo u iznosu od 959.301,31 KM. (oko pola milijuna eura) Od toga je za dionicu od Nedžarića do Otoke, prema ugovoru, plaćen iznos 784.332,95 KM s PDV-om (oko 400.000 eura).

Nakon što su radovi završeni Grad Sarajevo je podnio Općini Novi Grad zahtjev za tehnički pregled i izdavanje odobrenja za upotrebu biciklističke staze od Nedžarića do Mosta kongresmena McCloskeyja, od X do VI transverzale.

Međutim, Komisija za tehnički pregled dostavila je nakon toga Općini Novi Grad stav da se za navedenu biciklističku stazu ne može dati upotrebna dozvola dok se ne otklone utvrđeni nedostaci iz izvještaja koji su im priložili.

Klix.ba je došao u posjed screenshota maila upućenog na e-mail adresu gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake, uoči sastanka sa svim sudionicima procesa, a u mailu mu je uposlenik Gradske uprave Grada Sarajeva Amir Pandžo obrazložio da je glavni problem debljina asfalta.

"Glavni problem je debljina asfalta, ugovoreno je i plaćeno sedam centimetara, ugrađeno pet centimetara. Razlika u cijeni je cirka 100 tisuća konvertibilnih maraka", napisao je 28. prosinca 2017. godine uposlenik Pandžo gradonačelniku Skaki.

Osim toga, gradonačelniku je u istom mailu obrazloženo da je neslužbeno prijedlog da se razlika od blizu 100 hiljada KM naplati od KJKP Rad kroz investicijsko održavanje biciklističke staze, kao što su farbanje i popravke staze.

Dan poslije je održan sastanak, a što su predstavnici KJKP Rad, Direkcije za puteve, Zavoda za izgradnju KS, Ministarstva prometa KS, Komisije za tehnički prijem i Općine Novi Grad dogovorili sastanku trebalo istražiti Tužiteljstvo Kantona Sarajevo. Naravno, kao i to što se dogodilo s novcem u iznosu od blizu 100 tisuća KM.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More