Tour de France 10.etapa: Pello Bilbao odsprintao u pobjedonosni bijeg

Španjolski biciklist nije osvojio etapu na Tour de Franceu od 2018., kada je Omar Fraile uspio pobijediti na teškom usponu na aerodrom Mende. I bio je potreban još jedan Biskajac da okonča ovu petogodišnju sušu vrijednom pobjedom u etapi obilježenoj vrućinom i ogromnim tempom utrke koja je stigla do cilja četvrt sata prije rasporeda.

Čini se nevjerojatnim da tek počinjemo drugi tjedan Tour de Francea 2023. Uz razinu intenziteta kojom se utrka natječe, mnogi od nas imaju osjećaj da Tour već završava. Ali ne, jučer je bio prvi dan odmora utrke, a danas su nam, s novom snagom, sudionici Tour de Francea ponudili još jedan naporan dan.

Tour de France 10

Istina je da je današnji jelovnik bio izuzetno atraktivan za najbolje lovce na etape u pelotonu. Srednjoplaninska ruta od 167 kilometara kroz Massif Central koja je uključivala pet prolaza za bodovanje, od kojih je posljednji bio nešto više od 20 kilometara od cilja. Zbog toga je utrka postala potpuno divlja, s neprekidnim napadima i brzim tempom koji nije dopuštao niti jedan pokušaj uspjeha.

Tour de France 10

Čak je i sam Tadej Pogačar završio u bijegu koji je uključivao i Jonasa Vingegaarda, koji je postao njegova sjena. Situacija utrke, bez sekunde odmora, koja je trajala 90 kilometara dok se malo po malo nije stvorilo nekoliko malih bijegova s kvalitetnim biciklistima koji su učvršćivali zaostatak za pelotonom i na kraju se spajali jedni s drugima.

Kao i uvijek u ovakvim slučajevima, prekid dana bio je na najvišoj razini, u ovakvim danima nije jeftino doći do toga. Naime, u vodstvu je bilo 14 biciklista: Warren Barguil, Pello Bilbao, Antonio Pedrero, Anthony Perez, Ben O’Connor, Mattias Skejlmose, Kasper Asgreen, Julian Alaphilippe, Esteban Chaves, Michal Kwiatwoski, Harold Tejada, Nick Schultz, Krists Neilands i Georg Zimmermann.

Biciklist koji se očekivano nije previše ispuštao iz pelotona zahvaljujući kvaliteti svojih članova, au generalnom plasmanu istaknuo se Pello Bilbao na jedanaestom mjestu sa 7 minuta i 37 sekundi zaostatka za Jonasom Vingegaardom.

Tour de France 10

U završnom prolazu počela su neprijateljstva između bjegunaca za ishod etape s Nickom Schultzom koji je počeo snažno stezati odozdo, odabirući grupu i pripremajući vrlo jak napad svog timskog kolege Krisstsa Neilandsa koji je brzo uspio skupiti 30 sekundi prednosti. Ubrzanje ostalih biciklista u potjeri izazvalo je još jedan novi izbor bijega, ostavljajući iza sebe samo Chavesa, Bilbaoa, Pedrera, O’Connora i Zimmermanna.

Bilo je teško početi smanjivati zaostatak, ali kada je spust završio, unatoč tome što im je vjetar bio naklonjen zbog čega su se kilometri smanjivali zastrašujućom brzinom, malo po malo petica iza se približavala sve bliže i bliže dok nisu završili s Neilandsom ‘ vožnja s 3 kilometra do cilja.

Tour de France 10

Nisu se dugo zaustavljali nakon što su ga uhvatili, jer je još jedna mala skupina s Alaphilippeom, Skjelmoseom i Kwiatkowskim bila oko 20 sekundi iza njih, loši gosti u slučaju sprinta za bilo kojeg od biciklista ispred. U svakom slučaju, na 2 kilometra do kraja, O’Connor je pokušao iznenaditi, ali ga je lako uhvatio Pello Bilbao s nevjerojatnim nogama. Nakon njega, već pod vatrenim rumenilom, Zimmermann je bio taj koji je pokušao učiniti isto, a Pello je ponovno izašao s onom lakoćom velikih dana, zbog čega se ova akcija otvorila za nekoliko desetaka metara, dovoljno da se hladnokrvno može čuti. lice sprinta.

I kao što se već vidjelo da dolazi, s 200 m do cilja, s ostatkom grupe od 5 koji ponovno dolazi za volan, Pello Bilbao je pokrenuo sprint sa samopouzdanjem znajući da je najbrži od onih koji su bili tamo. Nije zakazao u svojim računicama i jasno je pobijedio, prekinuvši vrlo dugu sušu pobjeda koju smo spomenuli na početku.

Tour de France 10

Iznimno emotivna pobjeda koja je, naravno, bila posvećena sjećanju na Gina Madera. Kao što je Pello Bilbao izjavio, mislio je samo na pobjedu i mogućnost da pobjedu posveti svom pokojnom timskom kolegi. Posveta koja se nadovezuje na inicijativu koju je Baskijski biciklist najavio na početku Tour de Francea kojom se obvezao donirati 1 euro za svakog biciklistu koji završi iza njega u svakoj etapi kako bi se nastavio s projektima pošumljavanja i zaštite okoliša koju je Gino Mader provodio.

No, osim toga, ova pobjeda Pella Bilbaa donosi i nagradu budući da 2 minute i 53 sekunde smanjenja iz pelotona znači da je do 5. mjesta u generalnom plasmanu, samo 12 sekundi iza Carlosa Rodrígueza i s relativno ugodnim sutrašnjim danom u kojem se može oporaviti od današnjeg teškog napora i razmotriti svoje šanse za generalni plasman.

Rezultati na 10.etapi Tour de France:

 1. Pello Bilbao (Bahrain-Victorious) 3h52’34’’
 2. Georg Zimmermann (Intermarché-Circus-Wanty) +00’’
 3. Ben O’Connor (AG2R Citroën) +00’’
 4. Krists Neilands (Israel-PremierTech) +00’’
 5. Esteban Chaves (EF Education-EasyPost) +00’’
 6. Antonio Pedrero (Movistar Team) +03’’
 7. Mattiass Skjelmose (Lidl-Trek) +27’’
 8. Michal Kwiatkowski (INEOS-Grenadiers) +27’’
 9. Warren Barguil (Arkéa-Samsic) +30’’
 10. Julian Alaphilippe (Soudal-QuickStep) +32’’

Generalni plasman na Tour de France 2023:

 1. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) 38h37’46’’
 2. Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) +17’’
 3. Jai Hindley (Bora-Hansgrohe) +02’40’’
 4. Carlos Rodríguez (INEOS Grenadiers) +04’22’’
 5. Pello Bilbao (Bahrain-Victorious) +04’34’’
 6. Adam Yates (UAE Team Emirates) +04’39’’
 7. Simon Yates (Jayco AlUla) +04’44’’
 8. Thomas Pidcock (INEOS Grenadiers) +05’26’’
 9. David Gaudu (Groupama-FDJ) +06’01’’
 10. Sepp Kuss (Jumbo-Visma) +06’45’’

KOMPLETNI REZULTATI 10.etape Tour de France – OVDJE.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More