Tour de France 9.etapa: Michael Woods pobjeđuje u 9.etapi na vrhu Puy de Dôme, Matej Mohorič uzima 3.mjesto

Pomalo bezkofeinski dvoboj favorita u dolasku 9. etape Tour de France 2023. u mitski Puy de Dôme. Etapa koja je pala na stranu bijega dana u korist Michaela Woodsa i koja nam ostavlja još jedan veliki napad Tadeja Pogačara koji je, iako je imao Jonasa Vingegaarda u šaci, jedva osvojio šaku sekundi.

Simpatična 9. etapa Tour de Francea 2023., s ciljem 35 godina kasnije, na jednom od najpoznatijih vrhova francuske utrke, Puy de Dome, jednom od ugašenih vulkana u regiji Auvergne i nekoć zahtjevnom cilju gdje ispisane su neke od najepskih stranica Grande Bouclea.

Michael Woods čekao je svoje vrijeme kako bi dao svoj maksimum, te je tako uspio pobijediti na nedjeljnoj etapi Tour de Francea i osvojiti Puy de Dome, strmi vulkanski čep u obliku kupole u Centralnom masivu koji se vratio u utrku nakon 35 godina. Woods je ostvario svoj treći trijumf na Grand Tour etapi nakon što je izašao iz bijega u kojem je također bio Guillaume Boivin. U borbi za Generalni plasman Tadej Pogačar uzeo je malo vremena sa žute majice Jonasa Vingegaarda.

Tour de France 9

Staza

Na 182 km dugoj ruti od Saint-Leonard-de-Noblata do Puy de Domea održana su četiri kategorizirana uspona, no samo je posljednji bio presudan. Pozorište legendarne borbe rame uz rame 1964. između Raymonda Poulidora i Jacquesa Anquetila, ovaj uspon ocijenjen HC-om iznosio je 12,6 km od 7,8 posto, njegova posljednja 4 km preko 11 posto dok je uska cesta zaobilazila kupolu lave. Navijači nisu bili dopušteni na kupoli.

Ova etapa također je vrlo posebna jer počinje u Saint Leonard de Noblat, grad u kojem je veliki Raymond Poulidor živio cijeli svoj život i dobio posthumno priznanje od Tour de Francea, kao i od biciklističke tvrtke Canyon, koja opskrbljuje Alpecin- Deceuninck, na kojem vozi njegov unuk Mathieu van der Poel, a koji je prije starta predstavio posebno izdanje svog aerodinamičnog stroja.

Danas 182 kilometra kroz Massif Central, bez većih uspona do konačnog uspona na Puy de Dome, ali bez ravnog metra. Dan koji se mogao predvidjeti kao označen crvenom bojom za bicikliste u generalnom plasmanu s obzirom na ambiciju pokazanu tijekom prolaska kroz Pireneje i koji je, međutim, pustio veliki prekid gotovo od samog starta koji je, kako su kilometri prolazili, prelazio četvrt sata razmaka.

Tour de France 9

Serija od 15 biciklista koju su formirali Matteo Jorgenson i Gorka Izagirre za Movistar Team; David de la Cruz i Alexey Lutsenko koji predstavljaju Astanu; Michael Woods, Victor Campenaerts, Matej Mohoric, Pierre Latour, kao najistaknutiji biciklisti.

Zadržali bi svoje razumijevanje sve dok, nakon 62 kilometra do cilja, ne bi počela neprijateljstva. Od tada nadalje, vrtuljak napada i protunapada nije vodio nikamo sve dok se Matteo Jorgenson nije teško probio i uspio sam otvoriti prazninu. Kako to obično biva u ovakvim slučajevima, napadi su se nastavljali s leđa, zaustavljanja, startanja, što je vozača Jorgensonove snage natjeralo da postupno otvara zaostatak sve dok nije došao do više od 1 minute prednosti.

Iza, grupa je odabrana, u potjeri za američkim timom Movistar, Neilson Powless, Matej Mohoric, Mathieu Burgaudeau i David de la Cruz u potjeri, iako je potonji prekršio izmjenu i bio prisiljen promijeniti bicikle izgubivši tako privilegiran položaj.

Tour de France 9

Zaboravili smo na glavni dio koji je, kako se približavao početak Puy de Dômea, počeo ubrzavati tempo zahvaljujući naporima timova favorita da svoje vođe dovedu u savršeno pozicionirane položaje. U svakom slučaju, etapna pobjeda bila je očito u rukama bijega koji je vodio 15 i pol minuta prednosti.

Odmah na početku uspona, još uvijek na ulicama Clermont-Ferranda, Jumbo-Visma je preuzeo vodstvo u jasnoj namjeri da ponovno krene u ofenzivu.

Na čelu, činilo se da je pobjedu odnio Matteo Jorgenson, koji je imao gotovo minutu i pol razlike prije zadnjih 5 kilometara, vrlo teško, s postocima oko 12% održanih na uskoj cesti, danas zatvorenoj za javnost, i to obilazeći planinu. Nemamo dokaza, ali nema sumnje da su dizajneri kruga Zwift Volcano bili inspirirani ovim prolazom da osmisle ovu rutu svog virtualnog otoka Watopia.

Tour de France 9

Međutim, Jorgensonova će veličina početi uzimati danak. Iza njega je u potjeru krenuo Matej Mohoric, još jedan vozač za kojeg je ovaj uspon bio izazov u antipodu njegovih karakteristika, a dalje je dolazio Michael Woods, mnogo bolji penjač od obojice koji će pretjecati bicikliste sve do 400m do cilja, kada je uspio uhvatiti vozača Movistar Teama i, ne dajući mu vremena da reagira, promijenio je tempo i postigao još jednu veliku pobjedu u vrhu kategorije.

Vraćajući se u peloton, bili smo na ulazu u tešku dionicu s timom UAE Emirates i Jumbo-Visma koji su odmjeravali snage i izmjenjivali čelo grupe dok ulazak Seppa Kussa definitivno ne selektira grupu, ostavivši je u početku u 8 jedinica, iako će uskoro Jai Hindley i Adam Yates popustiti, držeći ispred Carlosa Rodrigueza, Thomasa Pidcocka, Simona Yatesa, Tadeja Pogacara, Jonasa Vingegaarda i samog Seppa Kussa.

Posljednji kilometri protekli su u promatranju favorita, koji su bili puno oprezniji i sumnjičaviji nego prethodnih dana, čak i kada je Kuss završio posao. Na kraju, na 1.5 kilometar zaostatka, Tadej Pogačar odlučio je prekinuti neprijateljstva. Jonas Vingegaard je brzo izašao na njegov kotač, no Slovenac je dugo nastavio s napadom, zbog čega je Danac izgubio nekoliko metara.

Međutim, napad ga je iscrpio i prednost se nije ni povećavala ni smanjivala, sve dok je održavao ogroman tempo sve dok mu Tadejev pogled nije dopustio da postane svjestan razlike što mu je dalo dovoljno snage da ponovno udvostruči tempo i, sada, zaostatak se brzo povećavao: 10, 20, 30 metara… ali, zahvaljujući hrabrosti i konkurentnosti Vingegaarda, prednost nije išla preko toga. Jako teška borba u finalu na 200 m, s ogromnom rampom od 14% i konačno razlikom u cilju od samo 8 sekundi.

Iza, Pidcock, Carlos Rodriguez i Simon Yates napadali su jedni druge da bi na kraju Carlos u cilju prepustio Britanskom biciklisti nekoliko metara, 9 sekundi. U svakom slučaju, oba vozača su sada jasno u borbi za preostalo mjesto na postolju s obzirom na Hindleyjevu slabost i pod pretpostavkom da su i Tadej i Jonas nedvojbeno na drugoj razini daleko iznad.

Rezultati na 9.etapi Tour de France:

 1. Michael Woods (Israel-PremierTech) 4h19’41’’
 2. Pierre Latour (TotalEnergies) +28’’
 3. Matej Mohoric (Bahrain-Victorious) +35’’
 4. Matteo Jorgenson (Movistar Team) +35’’
 5. Clément Berthet (AG2R Citröen) +55’’
 6. Neilson Powless (EF Education-EasyPost) +01’23’’
 7. Alexey Lutsenko (Astana) +01’39’’
 8. Jonas Gregaard (Uno-X) +01’58’’
 9. Mathieu Burgaudeau (TotalEnergies) +02’16’’
 10. David de la Cruz (Astana) +02’34’’

Generalni plasman na Tour de France 2023:

 1. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) 38h37’46’’
 2. Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) +17’’
 3. Jai Hindley (Bora-Hansgrohe) +02’40’’
 4. Carlos Rodríguez (INEOS Grenadiers) +04’22’’
 5. Adam Yates (UAE Team Emirates) +04’39’’
 6. Simon Yates (Jayco AlUla) +04’44’’
 7. Thomas Pidcock (INEOS Grenadiers) +05’26’’
 8. David Gaudu (Groupama-FDJ) +06’01’’
 9. Sepp Kuss (Jumbo-Visma) +06’45’’
 10. Romain Bardet (Team DSM) +06’58’’

KOMPLETNI REZULTATI 9.etape Tour de France – OVDJE.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More