Tour de France 18.etapa: Kasper Asgreen nakon cjelodnevnog bijega osvaja etapu

Tipična etapa trećeg tjedna u kojoj se ističe bijeg koji nam se ispočetka činio kontroliranim od strane timova sve do završnog dijela, kada smo uvidjeli da se razlika ne smanjuje, te bjegunci uspješno dovršavaju svoju avanturu koja se rijetko završava uspješno. Na ovaj način, Kasper Asgreen donosi prvu pobjedu na Touru u 2023. za Soudal-QuickStep koji je prije nekoliko etapa izgubio svog glavnog aduta, Fabia Jakobsena.

Staza

Bila je to dan stvoren za sprintere, s samo dva uspona 4.kategorije koji su pređeni do sredine rute.

Sreća se smiješi hrabrima

Dan mamurluka na Tour de Franceu nakon drame koja se dogodila jučer na usponima Col de la Loze. Jutro je započelo s objavom Jumbo-Visma o odlasku Wouta van Aerta kako bi prisustvovao rođenju svoje kćeri, kao što je već unaprijed najavio da će učiniti ako se ta situacija pojavi. Van Aert je ovaj slučaj najavio prije početka utrke i u potpunom dogovoru s timom.

Unatoč tome što nije toliko sjajio kao što smo navikli, neosporno je da je Belgijanac ponovno ispunio svoju ulogu člana tima, vodeći glavnu grupu kad god mu to bilo potrebno. Neprocjenjiva uloga koju timovi cijene kao dobrog vođu.

Nakon jučerašnje etape na društvenim mrežama smo pratili intenzivne rasprave o pripremama koje je Tadej Pogačar imao kako bi se pripremio i suočio s Tour de Franceom. Posebno su bili glasni oni koji su se referirali na njegov intenzivan proljetni kalendar, gdje je odvozio klasike u punom intenzitetu, a u kojima mnogi traže razloge za njegove performannse u posljednje dvije etape, ne uzimajući u obzir da je Slovenac imao lom zgloba na ruci samo dva mjeseca prije početka Toura, što je utjecalo na cijelu njegovu pripremu.

Ove rasprave nisu utihnule ni nakon nezanimljive 18 etape, 185 kilometara praktički ravnog terena, s samo dvije male uzbrdice četvrte kategorije, u kojoj, kao što smo već vidjeli nakon prethodnih planinskih etapa, možemo pretpostaviti da će peloton voziti mirno.

Međutim, u trećem tjednu Tour de Francea obično imamo etape koje završavaju sa bjegom zbog nedostatka snage među sprinterima u ovoj fazi utrke, ali danas čak ni to nije bilo slučaj.

Etapa je startala, i već nakon početka, prvi napad je odveo trojicu biciklista u vodstvo. Samo trojica biciklista, od kojih su dvojica izvrsni vozači: Kasper Asgreen i Victor Campenaerts, pridružili su se biciklisti Uno-X tima, Jonasu Abraahamsenu. Usput, primjetna je uloga ovog tima u ovom izdanju Tour de Francea, tima koji iz godine u godinu raste, i ne isključujemo mogućnost da za par godina, kad završi svoj ciklus, pokuca na vrata Svjetske serije.

Tour de France 18

Samo dolazak na drugi uspon, 79km prije cilja, nas je trgnula iz mrtvila. Glavna grupa bila je samo 30 sekundi iza bjegunaca, a bilo je nekoliko pokušaja da se uhvate, ali ni jedan nije uspio, te se mir vratio nakon što su prešli vrh. Tada smo vidjeli zanimljivu situaciju, s Pascalom Eenkhoornom koji je naglo skočio kako bi se povezao s njima i povećao vrijeme za Lotto-Dstny koji su bili u bjegu, ali unatoč maloj razlici, nije uspio povezati se s njima, nakon čega je Campenaerts odlučio napustiti bjeg kako bi mu pomogao da im se pridruži. Uspjeli su se spojiti, ali uz velike napore.

Tour de France 18

Sa četiri člana, bjegunski tim je stekao novu snagu i povećao prednost na minutu u teškoj borbi protiv Alpecin-Deceuninck tima koji je pokušavao držati ih na dohvat ruke, tražeći pomoć Jaspera Philipsena. Međutim, kao što smo već spomenuli, obično se ovo događa u trećem tjednu, umor je primjetan i unatoč tome što su ih držali u vidnom polju do samog kraja, bjegunci su nastavili održavati prednost, koristeći posljednje kilometre na polu-urbanoj stazi koja im je davala nadu da će prekinuti scenarij etape.

Na 5 kilometara do cilja, držali su se s samo 13 sekundi prednosti pred glavnom grupom koja je vozila brzinom od 60 km/h uz blagi vjetar u prsa. Na 3.000 metara do kraja imali su samo 8 sekundi prednosti, ali nisu odustajali, prolazili su kroz intenzivnu i uzbudljivu agoniju, a u posljednjem kilometru bilo je samo 6 sekundi prednosti, kada je Campenaerts dao sve od sebe u posljednjem napadu, radeći za Eenkhorna koji je bio spreman za posljednji napad,a tada se odjednom Kasper Asgreen snažno odvojio. Vozač Lotto-Dstny tima lako ga je uhvatio, ali platio je cijenu napora iz posljednjih kilometara i nije uspio sustići biciklistu Soudal-QuickStep tima, koji je timu skinuo veliki teret s leđa jer su, nakon Jakobsenovog odustajanja i neuspjelih pokušaja Alaphilippea, već se vidjeli kako odlaze iz ovog Tour de Francea praznih ruku.

Rezultati na 18.etapi Tour de France:

 1. Kasper Asgreen (Soudal-QuickStep) 4h06’48’’
 2. Pascal Eenkhorn (Lotto-Dstny) +00’’
 3. Jonas Abrahamsen (Uno-X) +00’’
 4. Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) +00’’
 5. Mads Pedersen (Lidl-Trek) +00’’
 6. Cees Bol (Astana) +00’’
 7. Jordi Meeus (Bora-Hansgrohe) +00’’
 8. Matteo Trentin (UAE Team Emirates) +00’’
 9. Chistophe Laporte (Jumbo-Visma) +00’’
 10. Luca Mozzato (Arkéa-Samsic) +00’’

Generalni plasman na Tour de France 2023:

 1. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) 72h04’39’’
 2. Tadej Pocagar (UAE Team Emirates) +07’35’’
 3. Adam Yates (UAE Team Emirates) +10’45’’
 4. Carlos Rodríguez (INEOS Grenadiers) +12’01’’
 5. Simon Yates (Jayco-AlUla) +12’19’’
 6. Pello Bilbao (Bahrain-Victorious) +12’50’’
 7. Jai Hindley (Bora-Hansgrohe) +13’50’’
 8. Felix Gall (AG2R Citroën) +16’11’’
 9. Sepp Kuss (Jumbo-Visma) +15’49’’
 10. David Gaudu (Groupama-FDJ) +17’57’’

KOMPLETNI REZULTATI 18.etape Tour de France – OVDJE.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More