Tour de France 19.etapa: Mohorič nadmašuje Asgreena u sprintu do cilja

Uzbudljiva etapa, posljednja prilika za srednji dio glavne grupe da ostvari pobjedu u ovom izdanju Tour de Francea koja i kao što obično biva u ovakvim situacijama, završila je sporazumno između članova tima koji su bili u bijegu. Matej Mohorič bio je treći bicikist iz tima Bahrain-Victorious koji je osvojio etapu na ovogodišnjem Touru. Mohorič je spriječio Kaspera Asgreena da osvoji dvostruku pobjedu u vrlo tijesnom sprintu između njih.

Staza

Staza koji su timovi imali u petak bila je malo lošija od one u četvrtak, iako su obje imale dva uspona. Završni uspon, Cote d’Ivory 3.kategorije, dosegla je vrhunac na 28km od cilja u Polignyju.

Tur de France nam pruža užitak utrke klasika pred završnu etapu Tour de Francea

Znali smo da će 19. etapa biti teška, 170 kilometara dugačka, fizička izazovna, između gradova Moiran en Montagne i Poligny, u regiji Franche-Comte koja graniči s susjednom Švicarskom. Međutim, kada se ovakva etapa dogodi u trećem tjednu, posebno ako uzmemo u obzir jako težak dan koji bicikliste čeka sutra u Vogezima, nismo očekivali ništa drugačiji scenario od onoga što smo vidjeli u četvrtak.

Međutim, još uvijek je bilo mnogo momčadi i biciklista s ambicijama koji nisu uspjeli ostvariti toliko željenu etapnu pobjedu, pa je utrka krenula brzim tempom bez ikakvog pokušaja za bijegom. Bilo je potrebno više od 100 kilometara vožnje s prosječnom brzinom od 48 km/h kako bi se konsolidirala konačna grupa u kojoj su se spojile vodeća grupa predvođena Victorom Campenaertsom te druga vrlo velika grupa u kojoj su bili nbiciklisti poput Mathieua van der Poela, Jaspera Philipsena, Madsa Pedersena, Tiesja Benoota, Toma Pidcocka, Juliana Alaphilippea ili Kaspera Asgreena. Ukupno 34 vozača, uključujući četiri člana Uno-X tima, ponovno su pokazali izniman nastup na ovom Tour de Franceu.

Gotovo u isto vrijeme kad je došlo do spajanja, Victor Campenaerts je odlučio krenuti naprijed, a za sobom je poveo i Simona Clarkea. Međutim, Australac je platio danak naporu ove teške etape u obliku grčeva i već na usponu prema drugom i posljednjem usponu dana, Kasper Asgreen, koji je bio u pratnji Mateja Mohoriča i Bena O’Connora, krenuo je snažno od pozadi. Lako su sustigli Campenaertsa koji nije uspio ostati u njihovom tempu.

Tour de France 19

Unatoč brojnim napadima iz pozadine, s Madsom Pedersenom koji je pokušavao neutralizirati trojac, na kraju je to bila grupa u bijegu koja bi se borila za pobjedu na etapi. Već u posljednjem kilometru, Ben O’Connor je krenuo u pokušaju iznenađenja, znajući da je najsporiji u sprintu. Međutim, nije uspio, a brzo je izleteo Kasper Asgreen, spreman ponoviti jučerašnju izvedbu. Skoro je uspio, ali izvanredni Matej Mohorič uspio se vratiti te je posljednjim napadom uspio ukrasti pobjedu, i to za samo nekoliko centimetara. Toliko malo da se čak morao koristiti foto finiš kako bi se odredio pobjednik.

Tour de France 19

Rezultati na 19.etapi Tour de France:

 1. Matej Mohorič (Bahrain-Victorious) 03h31’02’’
 2. Kasper Asgreen (Soudal-QuickStep) +00’’
 3. Ben O’Connor (AG2R Citroën) +04’’
 4. Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninc) +39’’
 5. Mads Pedersen (Lidl-Trek) +39’’
 6. Christophe Laporte (Jumbo-Visma) +39’’
 7. Luka Mezgec (Jayco-AlUla) +39’’
 8. Alberto Bettiol (EF Education-EasyPost) +39’’
 9. Matteo Trentin (UAE Team Emirates) +39’’
 10. Tom Pidcock (INEOS Grenadiers) +39’’

Generalni plasman na Tour de France 2023:

 1. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) 75h49’24’’
 2. Tadej Pocagar (UAE Team Emirates) +07’35’’
 3. Adam Yates (UAE Team Emirates) +10’45’’
 4. Carlos Rodríguez (INEOS Grenadiers) +12’01’’
 5. Simon Yates (Jayco-AlUla) +12’19’’
 6. Pello Bilbao (Bahrain-Victorious) +12’50’’
 7. Jai Hindley (Bora-Hansgrohe) +13’50’’
 8. Felix Gall (AG2R Citroën) +16’11’’
 9. Sepp Kuss (Jumbo-Visma) +15’49’’
 10. David Gaudu (Groupama-FDJ) +17’57’’

KOMPLETNI REZULTATI 19.etape Tour de France – OVDJE.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More