Tour de France: utrka u 2024. završava u Nice umjesto u Parizu

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Tour de France prvi će put u svojoj 121-godišnjoj povijesti završiti izvan Pariške regije, vijest koja je odjeknula kada su organizatori objavili da će se izdanje u 2024. završiti u gradu Nice.

Do sada posljednja etapa Grand Tour utrke tradicionalno je završavala na Champs-Elysees u glavnom gradu Francuske.
 


No, zbog Olimpijskih igara koje počinju nekoliko dana kasnije u Parizu, 110. izdanje utrke završit će kronometrom. Vratit će se u Pariz 2025., 50 godina nakon prvog cilja na Champs-Elysees.

"Nice je grad koji blista, poznat je diljem svijeta", rekao je direktor Toura, Christian Prudhomme."Ovdje je ljepota okruženja i planina u blizini. Grad nudi iznimnu okolinu i odličan teren."

Nica je bila domaćin starta utrke u 1981. i 2020. i poznato je područje za biciklističku elitu budući da je domaćin cilja "Pariz-Nice" – jedne od najlegendarnijih utrka u ovom sportu – još od 1933. godine.

Bitno je kazati da Tour nije završio kronometrom od 1989 godine.

Posljednja etapa obično je bila ceremonijalna, s vodećim u poretku se nije izazivalo, ali to će se promijeniti 2024. sa kronometrom što znači da bi utrka mogla biti neodlučna do posljednjeg trenutka.

Izdanje Toura za 2023., koje se održava od 1. do 23. srpnja, završit će u Parizu kao i obično.

Prvo izdanje Toura, 1903., završilo je u Ville d'Avray, predgrađu zapadnog Pariza. Sljedeća dva Toura također su završila u okolici Pariza, ali su se pobjednici slavili u Parku Prinčeva (Parc des Princes).
 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More