Tour of Slovenia: Danas starta 800 kilometara duga #FightForGreen utrka

U Novoj Gorici danas starta 28. međunarodna utrka "Tour of Slovenia", ponovno s nekima od najboljih cestovnih biciklista svijeta, među kojima je Tadej Pogačar najbolji biciklist na svijetu, kao i 6. na UCI ljestvici, Matej Mohorič .

Na utrci je 21 tim sa 144 biciklista, koji će #FightForGreen zasigurno učiniti vrlo zanimljivom.
 


"Ovo je jedna od najljepših utrka na svijetu", citat je koji je publika na jučerašnjoj press konferenciji nagradila velikim ovacijama, tim više što su ove riječi stigle od Tadeja Pogačara. On je naravno prvo ime 5-dnevne utrke koja će spojiti veći dio Slovenije (i vrlo mali dio Italije) i dati ponešto za svaku vrstu biciklista. Prve dvije etape, Nova Gorica – Postojna i Ptuj – Rogaška Slatina, vjerojatno će završiti s grupnim sprintom. Treća etapa od Laškog do Celja vrlo je brdovita s kratkim usponom pred ciljem, pa će više odgovarati brdskim vozačima; tu je i Pogačar preuzeo vodstvo na utrci u 2021 godini. Subota je dan za brdske vozače, sa startom etape u Laškom i ciljem na Velikoj planini. Ovdje će se odlučiti ukupni pobjednici. Posljednja etapa od Vrhnike do Novog Mesta bit će vrlo zanimljiva, s kratkim i teškim usponom na Tršku goru neposredno prije cilja. To je etapa na koju Matej Mohorič cilja.

Tadej Pogačar, UAE Team Emirates: "Prošla su dva mjeseca od moje posljednje utrke, drago mi je što sam sada na startu Tour of Slovenia, ovo je jedna od najljepših utrka na svijetu. Jako se veselim ovom tjednu. Došli smo ovdje sa jakom ekipom, većina nas će i utrkivati na Tour de France. Za nas je ovo skoro glavna proba, naš cilj je stvarno se povezati. Uvijek idemo na utrku sa željom da pobijedimo i mi želimo dati sve od sebe i na ovoj utrci, ali u isto vrijeme želimo i uživati. Utrka će nas odvesti kroz moj rodni grad. Naježit ću se kad prođemo Komendu sigurno, ako ne idemo prebrzo, možda i stanem na trenutak. Ovo je moja domaća utrka, prekrasna utrka. Ima pet etapa, što mi dobro odgovara, mislim da mi ne treba sedam ili devet dana natjecanja prije nego krenemo u Francusku. Dobro ću se odmoriti nakon ove utrke i slijediti svoj plan treninga. U budućnosti bih možda odlučio otići u Švicarsku ili Duaphine".
 


Matej Mohorič, Bahrain-Victorious: "Liege–Bastogne–Liege je također bila posljednja utrka za mene. Nakon te utrke morao sam se odmoriti tri tjedna, bio sam izuzetno umoran od svih utrka u prvom dijelu sezone. Zatim sam pratio svoju planirao i naporno radio, nadam se da ću sada vidjeti plodove svog rada. Ako ne ovaj tjedan, onda kasnije na Tour de France. Moj primarni cilj je etapna pobjeda. Prva etapa je po mom ukusu, pa tako i zadnja s usponom na Tršku goru samo kilometar prije cilja u Novom mestu. Ići ću i na ukupni poredak ako se budem dobro osjećao, ali mislim da nisam na istoj razini kao ovaj do mene (Tadej Pogačar). Na Tour of Slovenia smo došli s jakom ekipom, u našem sastavu su četiri Slovenca. Matevž Govekar će na ovoj utrci učiti uz ekipu, ali budući da je brz, mogao bi i sprintati u nekoj od etapa. Domen Novak je vrlo jak i ima dobre noge nakon Gira, mogao bi ići na ukupni. Uvijek smo najbolja momčad na utrkama, to je zato što imamo najbolju podršku i svi vrijedno rade za nas. Naravno da se utrkujem u Sloveniji da se spremim za Tour de France i vidjet ćemo što mogu učiniti tamo".

Borbe za dresove i etapne pobjede bit će zasigurno intenzivne, jer na utrci su i mnogi drugi izvrsni biciklisti: Pascal Ackermann, Rafal Majka, Dylan Groenewegen, Matteo Sobrero, Tim Merlier da nabrojimo samo neke. Uvijek morate uzeti u obzir domaće zvijezde poput Luke Mezgeca, Domena Novaka, Jana Tratnika i Jana Polanca, svi su osvajali etape na mnogo većim utrkama u prošlosti. Na utrci su ukupno četiri WorldTour tima, ali svoj dio slave pokušat će dobiti i Protimovi i Kontinentalni timovi, najbolji mladi biciklist u 2021. bio je primjerice Kristijan Hočevar.

Tadej Pogačar je naravno vozač koji privlači najviše pažnje, uz sebe ima i jako snažan tim. UAE Team Emirates želi obraniti pobjedu, naravno da imaju puno veće ambicije kasnije u sezoni. Utrka će imati izravan prijenos na Eurosportu i slovenskoj nacionalnoj televiziji, no mnogi će Slovenci, naravno, radije izabrati da budu uz ceste.

Službenu startnu listu "Tour of Slovenia" možete pogledati OVDJE.
 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More