Treninzi van sezone – šta i kako?

Nakon završetka sezone, neki triatlonci, cestovni i brdski biciklisti uživaju u drugim sportovima.

Oni nastavljaju s treninzima punom parom i ne odustaju od ljetne sportske rutine i intenziteta. Strah od gubitka kondicije u svom primarnom sportu, strah od ozljeda i ne znanja kako druge sportove uklopiti u svoj plan treninga mnoge sportaše košta zabave – a u nekim slučajevima i poboljšanja u svom primarnom sportu.

Predlažemo četiri sporta o kojima bi ste trebali razmisliti u vremenu van sezone, kako vam ti sportovi mogu pomoći da budete bolji u idućoj sezone i kako da ih prilagodite u svoj plan treninga.

ROCK CLIMBING (sportsko penjanje)

Prema NPD grupi, koja mjeri maloprodajne trendove, industrija sportskog penjanja povećala se za 13 posto u razdoblju od godinu dana. Prodaja je porasla za 59.2 milijuna dolara od 2014. godine, dosegnuvši tako četverogodišnji plan od 175.5 milijuna dolara. To znači da je ovo vjerovatno najbolja prilika u slučaju da se u blizini nalazi klub ili prostorije za sportsko penjanje.

Zašto odabrati ovaj sport?

Sportsko penjanje je sport u kojem je na pravom mjestu snaga, fleksibilnost, koordinacija i rješavanje problema. Sve te prednosti korisne su za sportaše. Osim toga, penjanje jača mišiće koji nisu u primarnom planu treninga za triatllonce i bicikliste.

Tijekom penjanja na stijenama se krećete lateralno, gore i dolje u okomitoj ravnini. Noge biciklista i triatlonca kreću se u naprijed, ograničenom smjeru. Za triatlonce, prijedlog da se počmete baciti penjanjem na zidu je izvanredana aktivnost za plivanje. Vaš donji dio tijela će da ojača i dobije snagu i fleksibilnost od kretanja s jedne strane u drugu, kao i kretanja gore i dolje.

Kako ga uokviriti u Vaš plan treninga?

Odlična je opcija zamijeniti penjanje za jedan ili dva tjedna treninga snage. Mnoge tretane nude opremu za sportsko penjanje tako da se vrlo lako možete uključiti u ovaj sport.

CIKLOKROS

Prema web stranici Cyclova, vjeruje se da je ciklocross nastao u jesen, u jednom francuskom selu. Biciklisti koji su vozili iz jednog grada u drugi vozili bi preko poljoprivrednih polja, skočući preko ograda s ciljem da što prije dođu u sljedeći grad. Tijekom tog vremena, ovaj sport se zvao "steeple chasing.”

Zašto ciklokross?

Dugoročno gledano to je način da natjectelji ostanu na stazi i u formi van sezone. Ciklokros nije dođe kao kros trening vježbe u teretani za cestovne bicikliste. U posljednje vrijeme i bicikliste i triatlonce možemo vidjeti na startnoj liniji na ciklokros utrkama.

Ovo je sport koji nudi izazov vožnje biciklom u blatu, pijesku i travi. Kombinirajte to s preprekama i strmim uzbrdicama koje zahtijevaju nošenje bicikla, ovaj sport je zabavan za natjecatelje i gledatelje.

Većina utrka traje oko 30 do 60 minuta, s intenzitetom nogu u kojem mnogi natjecatelji uživaju. Zabava, raznolikost, izazov i loši vremenski uvjeti privlače žrtve izdržljivosti koji ne žele odustati od intenziteta u razdoblju van sezone.

Kako ga uokviriti u Vaš plan treninga?

Kada sudjelujete na ciklokros utrkama, najbolje je da ostavite bilo teške treninge snage do završetka sezone. Smanjite dugačke vožnje koje ste radili tijekom cijele sezone i umjesto njih uključite te kratke, brzu utrke.

SKIJANJE

Sportaši koji žive u blizini planina mogu iskoristiti prednosti skijaškog područja jer im je ovaj sport pristupačniji. Za one koji putuju na tjedni dulji godišnji odmor (ili dva) svake sezone, ovaj se sport može obaviti s članovima obitelji.

Zašto skijanje?

Skijanje je odličan način za uživanje u zimi s članovima obitelji. Igranje i treninzi na snijegu je potpuno preusmjeravanje sa ljetnih sportova. Odabir najbolje staze niz planinu sličan je odabiru najbolje linije na brdskom biciklu ili optimalnom putu kroz peloton.

Skijanje gradi snagu, ravnotežu, koordinaciju i djeluje na mišiće koji podržavaju bočna kretanja. Jačanje ovih potpornih mišića može pomoći vašem primarnom sportu.

Kako ga uokviriti u Vaš plan treninga?

Ako uzmete tjedan dana skijanja i planirate skijati četiri do šest sati svaki dan, ne brinite se pokušavajući kako u to ugraditi u plivanje, vožnju biciklom i trčanje. Odmorite se od svog primarnog sporta i uživajte u skijanju. Ako živite blizu planina i planirate skijati često, zamijenite dužinsko trčanje ili vožnju sa danom skijanja.

KOŠARKA

Ovaj timski sport uključuje eksplozivne brzine, koordinaciju ruka i očiju, izdržljivost i timski rad.

Zašto košarka?

Loše vrijeme i tamni dani neće utjecati na vaš trening košarke ako igrate u zatvorenom prostoru. Eksplozivni intervali na košarkaškom igralištu zabavniji su od samostalnog treninga u teretani i jako je sličan ciklokrosu, u igri postoji dosta intenziteta koji će zapaliti vaše endorfine.

Kako ga uokviriti u Vaš plan treninga?

Igranje košarke jednom ili dva puta tjedno može se obaviti umjesto treninga snage. Zbog jačine košarke, računajte ga kao jedan od vaša dva dana intenziteta i ne radite više od četiri dana tjedno.

Druge aktivnosti

Postoji mnogo drugih sportova koje možete uključiti u svoje treninge u danima van sezone. U svakom slučaju, svakako započnite sa laganim treninzima jer se kondicija u vašem primarnom sportu ne može uvijek lako prenijeti na drugi sport.

Najbolji primjer su biciklisti koji se okrenu trčanju. Samo zato što možete voziti bicikl dva sata, ne znači da možete trčati za dva sata u roku od tjedan dana nakon što ste završili vaše biciklističku sezonu.

Potražite ove karakteristike u svom van-sezonskom sportu:

  • Zabava
  • Obiteljska ili timska orijentiranost
  • Manje tjednih intenziteta nego tijekom sezone utrka
  • Pokreti tijela koji grade snagu u mišićima i smjerovima razlikuju se od primarnog sporta
  • Ravnoteža
  • Koordinacija
  • Eksplozivni pokreti za jačinu snage i kostiju

Uzmite si slobodno i uživajte u treninzima van sezone, isprobavajući novi sporteve, ili se usredotočite se na jedan od gore navedenih primjera. Izgraditi ćete nove vještine, poboljšati svoju snagu, i biti ćete svježi kada dođe vrijeme za početak jakih treninga koji nas čekaju u proljeće.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More