Tri strane Kopaonika: Možeš i Ti!

Pitajte me za događaj iz 2018. koji mi je ostao urezan u sjećanje i reći ću vam "Tri Strane Kopa", i dok pišem redove ovog članka i razmišljam o ovogodišnjem nastupu, već se smješkam.

Ovaj najveći planinski masiv, dug oko 75 km se nalazi u južnom dijelu Srbije s najvišim vrhom, Pančićev vrh (2.017mnv) postaje ljetno igralište za brdske bicikliste i obitelji. Ljetna sezona je već tu, i dok neki traže rijeke i mora kako bi se rashladili, pravi zaljubljenici u outdoor sportove već su na Kopaoniku i uživaju u prirodi i svježini tog planinskog zraka. Ovaj outdoor festival na Kopaoniku je prvi veliki ljetni događaj u godini. Više od 3 dana tu je doista raznovrstan program koji već godinama privači mnoštvo posjetitelja na Kopaonik od MTB Maratona, Trail utrke, Outdoor sajma, MTB eliminatora, raznih dječjih događanja i još mnogo toga.
 


Ski centar Kopaonik opremljen je sistemom od 24 žičare – 1 šesterosjedežnicom, 7 četverosjedežnica, 3 dvosjedežnice te 10 ski liftova i 3 vezna ski lifta. Skijašima i borderima je na raspolaganju oko 50 km uređenih staza za alpsko i 12 km staza za nordijsko skijanje, jako velik broj pješačkih staza na kojim se organiziraju pješačke ture kao i utrka "Tral Race Kopaonik", brdsko biciklistička trka "Tri Strane Kopaonika" i mnoge druge atrakcije i brojne aktivnosti koje privlače turiste da provedu milijune noćenja godišnje. Najviši dio je Suvo Rudište s Pančićevim vrhom (2.017 mnv), a upravo na toj najizazovnijoj strani Kopaonika učesnici velikog maratona imati će zadatak da čekiraju kontrolni punkt "Suvo rudište" na 1.981mnv i to 3 puta prije nego što krenu ka ciljnoj ravnini u Konacima.
 


 

Dostupan je veliki izbor smještajnih opcija koje odgovaraju različitim potrebama, kao i proračunu, a to su vikendice, smještajni kapaciteti od motela sve do hotela s 5*. Ako niste na stazama Kopaonika i ne uživate u prirodi, tu su mnoge trgovine, restorani, pekarnice (omiljene biciklistima), bazeni, lječilišta i još mnogo toga u Konacima, a sve kako bi turisti bili zadovoljni.

 


Nakon moje posljednje utrke u Banjaluci koja je organizirana negdje sredinom travnja/aprila sastavio sam veliki broj dana u pauzi, a sada osvježen krećem u pripreme za Kopaonik. Iskreno, još je tu nekoliko maratona koji vrijede spomenuti, poput onog u Samoboru gdje sam i nastupio, te onog u Vodicama, kojeg sam nažalost zbog obaveza bio prisiljen propustiti, te svakako maraton "XCM Herzegovina" kojeg već tri godine imam želju voziti, ali zbog obveza u organizaciji jednostavno ne uspjevam. Ove godine trčim manje, više sam uključio teretanu i treninge i čini se da radi, moja kondicija je veća nego ikad i zadovoljan sam rezultatima sa utrka. Vidjeti ćemo kako je ova pauza utjecala na mene, ali definitivno krećem u pripreme za Kopaonik. U prethodnim godinama nastupao sam na srednjem maratonu "Tri Strane Kopaonika" i svake godine taj maraton je uzimao maksimum iz mene. Svake godine nakon utrke u glavi su rečenice: "Nikad više"", "Gdje juriš konju, vozi polako, uživaj…", no nakon zvuka starta uvijek je isto – il ideš do kraja ili ne ideš!
Ove godine idemo pametnije, planiram doći par dana ranije, uživati na Kopaoniku, voziti lagano sa drugarima, a nakon starta…Bog da te sačuva! 🙂
 

 


I opet će biti sjajno vidjeti dosta prijatelja na startnoj liniji, nekoliko bliskih lica kroz more fokusiranih suparnika. U 10.00 sati profesionalci i amateri, muškarci i žene postrojiti će su se za maraton koji će slijediti jednu od tri prijavljene rute. Konkretno, čeka me okršaj na 52km sa 1.370mnv. Lani mi je kiša totalno uništila utrku, možemo li ove godine imati suhu i prašnjavu utrku, molim vas!!? U prethodnim godinama imao sam manje vremena za odmor od puta prije utrke, što nadam se ove godine neće biti slučaj. Svo to putovanje, pakiranje, stres od utrke je zamoran i na kraju je to uvijek borba za održavanje motivacije. Ove godine sam svježiji, dolazim odmorniji i super motiviran. Mogu li napokon napraviti dobar rezultat na ovom maratonu?
 


Tijekom oba moja nastupa osjećao sam se super i samopouzdano na prvim dijelovima staze, odlično sam vozio na usponima i držao sam se prve grupe koja je vozila veliki maraton i imao sam dobru poziciju skoro do kraja utkre, a onda debakl. Prve godine me ubio onaj posljednji uspon, koji je imao sam osjećaj bilo nemoguće pješačiti, a ne voziti. Druge godine sa greškom volontera na stazi odvozio krug više 🙂
 


Dobro, ne mogu ga previše kriviti, da nisam odvozio extra krug završio bih na osmom mjestu, negdje odmah iza Gorana Stijaka koji me prestigao u posljednjim kilometrima. Prošle godine kiša mi je potpuno ubila volju za jakom vožnjom i čekao sam samo da prođem ciljnu liniju i skinem sa sebe mokru odjeću i zamotam se u nešto toplo.
 


Neke od tih staza bile su super tehnički zahtjevne i drago mi je što na tom maratonu vozim Epic FSR  koji mi toliko mnogo znači na tim teškim spustevima. Moj Epic s laganim karbonskim Roval 29-inčnim kotačima i Maxis Ikon gumama pokazao se kao prava planinska koza. Zapravo gume su me tako iznenadile, cijelo vrijeme sam se mučio sa mišlju da sam odabrao pogrešne gume, da sam trebao veći grip zbog kiše koja je uništila stazu i donijela blato i skliske dionice, no gume su jednostavno savršeno obavljale posao i niti u jednom trenutku se nisam osjećao ugroženo niti obeshrabreno na nekoj od tehničkih dionica. I danas vozim na istim gumama koje i dalje odlično rade svoj posao. Dobro ne mogu se pohvaliti nekim velikim kilometražama na MTB biciklu, no ove gume su tu više od godinu dana i dalje jednako dobro rade. Palac gore za Maxis Ikon.
 


Upravo dok pišem ovaj članak gledam listu prijavljenih takmičara i tu je već 146 prijavljenih vozača iz 9 zemalja svijeta. Ne sumnjam da će se ova brojka popeti preko 300 vozača, što je slučaj svake godine na Kopu. Moje ime je već na Startnoj listi pod rednim brojem 93. Kotizacija za srednji maraton je uplaćena i pripreme za Kopaonik su počele. Doista se nadam lijepom vremenu i još ljepšem plasmanu ove godine. No, bez obzira na rezultat, svakako će biti lijepo još jednom posjetiti Kopaonik i disati punim plućima na toj prelijepoj planini. Ove godine svakako idem par dana prije utrke, kako bih što više uživao na Kopaoniku i trenirao na stazi srednjeg maratona.

Držite mi fige i pratite moj daljnja izvješća sa Kopaonika!
 


P.S. Moja preporuka: Svakako se prijavite na trku "Tri Strane Kopaonika", to je nešto što ne želite propustiti. MOŽEŠ I TI! 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More