Znanstvenici pozivaju WADA-u da zabrani špinat zbog učinaka sličnih steroidima

Znanstvenici s "Freie" Sveučilišta u Berlinu preporučili su da se ekdisteron, kemikalija slična steroidu a koju pronalazimo u špinatu, doda na popis zabranjenih doping tvari. Tijekom 10-tjedne studije, koju je vodio sveučilišni Institut za farmaciju, sudionici su bili podijeljeni u četiri skupine.

Jedna je bila kontrolna skupina, druga je primala placebo, dok su treći i četvrti primili svaki dan dvije i osam kapsula koje su sadržavale 100 mg ekdisterona iz ekstrakta špinata.

"Značajno veće povećanje mišićne mase zabilježeno je kod onih sudionika koji su dozirani ekdisteronom", navodi se u studiji objavljenoj u medicinskim bilješkama.

"Još važnije u odnosu na sportske rezultate, primijećeno je znatno izraženije povećanje performansi na bench klupi u jednom ponavljanju", dodaje se.
 


Maria Parr, jedna od znanstvenica koja je vodila ove studije, rekla je ARD-u i ARTE-u da je njihova "hipoteza bila jasna da će vidjeti povećanje performansi, ali ono što nisu očekivali jeste da će biti tako veliko."

Preporučili smo WADA-i (Svjetska antidoping agencija) u našem izvješću da se ova tvar doda na popis dopinga. Smatramo da ako ona povećava učinak performansi kod sportaša, onda se ta nepravedna prednost mora eliminirati “, dodala je.

Odluka bi bila prepuštena stručnom tijelu u agenciji, ali to će se vjerojatno dogoditi tek nakon daljnje istrage o tome koliko sportaša koristi ovaj dodatak.

Stručnjak za borbu protiv dopinga iz Nürnberga, Fritz Sörgel izjavio je za Deutschlandfunk radio da očekuje da će biti još istraživanja o svojstvima drugih biljnih ekstrakata.

"U prošlosti nismo bili u mogućnosti odrediti takve tvari s istom razinom točnosti", rekao je. “Danas imamo analitičke metode koje nam omogućuju izlučivanje tvari iz biljaka koje također mogu imati potencijalni utjecaj. Tako je [ovo istraživanje] zapravo samo početak. ”
 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More