Trofej Umag: Alessia Viglia i Adam Toupalik pobjednici u Istri

Sezona utrka započela je u Istri sa utrkom Trofej Umag gdje je bicikliste dočekala blago valovita staza. Bitno je kazati da je utrka organizirana i za žene i za muškarce odvojeno, tako da smo u Umagu u biti imali dvije utrke u sklopu Istarskog Proljeća. Prvo su vozile žene, a odmah nakon što je završio “Umag Trophy LADIES”, u Stella Marisu započeo je i 11. Umag Trophy (UCI 1.2) s maksimalnim brojem od 30 timova iz cijelog svijeta, među kojima su bila i 2 PRO tima. Ruta je bila duga nešto više od 135 kilometara, a vozilo se na krugu od 30 kilometara.

Nažalost, kao što je to često slučaj s drugorazrednim utrkama, informacija sa utrke bilo je malo, no ono što imamo i što smo uspijeli doznati podjeliti ćemo u narednim redovima. Znamo, međutim, da je odmah na početku utrke bio pokušaj bijega od nekoliko osoba, koji je brzo likvidiran. Kako se utrka primicala trećem krugu vremenski su se uvjeti znatno pogoršali, a bilo je dosta padova i ozljeda u pelotonu.

Kako je Team Corratec objavio putem Twittera, grupe su se spojile negdje na 30-ak kilometara do cilja. U završnom krugu, negdje 17km prije cilja tri natjecatelja su ponovo otišla u bijeg i preuzela vodstvo Jan Christen (Hagens Berman Axeon) i Darren van Bekkum (Jumbo-Visma Development Team), a pridružio im se i Adam Toupalik (Elkov-Kasper).

Dvojica Poljaka – Tomasz Budzinski (HRE Mazowsze Trzeci Polski) i Szymon Tracz (Santic-Wibatech) – pokušali su napraviti skok i spojiti se sa trojicom bjegunaca, ali je njihova akcija likvidirana. U međuvremenu je vodeća skupina stekla nekoliko desetaka sekundi prednosti i unatoč visokom tempu u pelotonu koji ih je konstantno gonjao uspjela stići na cilj ispred glavne skupine.

Adam Toupalik Trofej Umag

Najbrži na kraju dana bio je Adam Toupalik, a slijede ga Jan Christen na drugom i Darren van Bekkum koji je zatvorio postolje. Peloton je na crtu doveo BH biciklistu Karić Vedada (Kamen Team) koji je završio utrku na 56.mjestu sa 18 sekundi zaostatka, dok je najbrži Hrvatski biciklist bio  Potički Viktor (Ljubljana Gusto Santic) na 103.mjestu sa 33 sekunde zaostatka za pobjednikom.

Trofej Umag

Kad smo stigli 40 km prije cilja, pomislio sam u sebi kako se osjećam dobro i čekao sam trenutak za skok u bijeg“, rekao je Adam i opisao odlučujući bijeg: “Srećom, sva trojica smo radili zajedno i taktika je krenula tek na tri kilometra prije cilja. Na samom kraju u prvi sprint krenuli su Švicarci, a potom i Nizozemci. Držao sam ga na kotaču do zadnjih 200m i moja taktika je upalila. Jako sam sretan zbog ove pobjede jer sam ove sezone krenuo voziti u novom sastavu i cijela ekipa je odlično radila danas.”

Kompletne rezultate utrke 11. Trofej Umaga možete pogledati OVDJE.

1. UMAG TROPHY LADIES 2023.

No kako smo na početku kazali prednost su imate dame i bitno je kazati kako je Umag Trophy LADIES, prva međunarodna profesionalna biciklistička utrka za žene u Republici Hrvatskoj.

11 ženskih biciklističkih timova iz cijelog svijeta startalo je u 9 sati u kompleksu Stella Maris. Nakon više od 3 sata (110 km) vožnje po jakom vjetru i hladnoći, koje su na trenutke presijecale i kišne kapi, mlada Alessia Viglia, 23-godišnja  biciklistkinja talijanskog tima Top Girls Fassa Bortolo, ušla je u cilj sa vremenom 3:14:42 i velikom prednošću ispred ostalih. 23-godišnjakinja iz Bolzana bila je autorica solo bijega koji joj je omogućio da kroz cilj prođe 23 sekunde ispred grupe koju je predvodila Latvijska prvakinja Anastasia Carbonari (UAE Development Team) i Slovenka Urska Pintar (BTC City Ljubljana Scott). Sve su djevojke bile jako sretne zbog sudjelovanja na utrci unatoč vjetru koji je puhao između 25 i 30 km/h.

Trofej Umag Ladies

Za Alessia Vigilia, viceprvakinju svijeta u Juniorskom kronometru 2017. godine, ovo je prvi međunarodni uspjeh među Elitom. I za njezin tim to je dan za pamćenje, s obzirom da je posljednji uspjeh “Top Girls Fassa Bortolo” tima bio 29. kolovoza 2021., dan kada je Giorgia Bariani pobijedila u drugoj etapi predsvjetskog prvenstva na utrci “Giro Toscana Int. Feminine”.

Pobjednica Alesia Viglia je nakon utrke izjavila kako je njoj i njenom timu jako drago što imaju još jednu utrku za žene u kojoj mogu nastupiti: “Ova utrka je za mene bila veliko iskustvo. Vožnja je bila dobra, sve je prošlo u najboljem redu unatoč hladnoći i nervozi koja se osjećala u zraku. Dala sam sve od sebe i – pobijedila“.

Dvije “LADIES” utrke (Umag Trophy LADIES i Poreč Trophy LADIES) ovogodišnji su veliki iskorak za Istarsko Proljeće, ali i za cijelu Hrvatsku budući da je ovo prvi put kako je održana profesionalna međunarodna biciklistička utrka i za žene.

Kompletne rezultate utrke 1. Trofej Umaga Ladies možete pogledati OVDJE.

Sljedećeg vikenda u Hrvatskoj je na programu Trofej Poreč, a potom Istrian Sprong Trophy od 9. do 12. ožujka.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More