U Požarevcu zvanično najavljena serija trka Serbia Epic

U prelijepom zdanju Gradske kuće u Požarevcu koja datira još iz 1889. godine predstavljena je serija biciklističkih utrka “Serbia Epic”. U organizaciji Serbia Epic-a i Biciklističkog kluba Novi Sad spektakularne utrke, na veoma atraktivnim lokacijama, donijeti će sudionicima bodove za predstojeće Olimpijske igre u Parizu.

Prisutnima su se obratili Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca, Nemanja Vajs, direktor Serbia Epic-a, Umit Oktam, glavni savetnik Turske ambasade, Mirko Koković ispred Agencije za bezbednost saobraćaja, Marija Hajdarević Nikolić, direktorica službe za odnose sa javnošću i upravljanje kvalitetom ispred  Halk banke ad Beograd, Maša Kuprešanin, osnivačica sportskog udruženja Survajzveri.

Serbia Epic

Poslije jedine međunarodne UCI biciklističke utrke održane prošle godine u Srbiji, Serbia Epic serija, koju ujedno čine i kvalifikacijske utrke za OI u Parizu počinje na olimpijskoj stazi na Adrevlju oko hotela Ceptor i to uz tri utrke – 24. ožujka/marta Yason C3, zatim 25. ožujka/martaĐak sport Andrevlje XCO i 26. ožujka/martaAndrevlje XCO C1. Serija se nastavlja na najatraktivnijoj europskoj lokaciji, na Petrovaradinskoj tvrđavi, na Pošta Srbije Petrovaradin Fortress bike festivalu od 15. do 16. travnja/aprila, zatim se seli u Požarevac od 21. do 22. travnnja/aprila, gdje će ekskluzivno, prvi put biti održana UCI međunarodna MTB utrka, dok je završnica Serbia Epic-a zakazana za 23. travnja/aprila uz Salcano Tursko-Srpski kup prijateljstva na Košutnjaku u Beogradu.

Imam veliko zadovoljstvo da najavim značajan sportski događaj koji će biti održan u našem gradu narednog meseca. U pitanju je biciklizam i to planinski, jedna od atraktivnih varijanti ovog sporta. Biće to prilika i da požarevački ljubitelji sporta vide prvi put na delu vrhunske takmičare u ovom sportu na stazi koja će biti posebno uređena za tu svrhu. Sama staza biće smeštena pored Čačalice, odnosno okolo nje. Organizator ovog jedinstvenog sportskog događaja koji se nalazi u zvaničnom kalendaru Svetske biciklističke unije poklonio je poverenje Požarevcu da, uz još dva grada u Srbiji, budemo domaćini ovog takmičenja. Biće to još jedna prilika da se kao grad predstavimo u najboljem svetlu i prikažemo gostima iz drugih zemalja lepote i znamenitosti Požarevca i okoline.” izjavio je gradonačelnik Požarevca, Saša Pavlović.

Pre svega, zahvaljujem se gradonačelniku Požarevca, Saši Pavloviću na gostoprimstvu i interesovanju za naš događaj koji će atrakciju međunarodnog planinskog biciklizma prvi put dovesti u ovaj grad. Organizacija UCI trka koje su kvalifikacione za Olimpijske igre veoma su privlačne stranim biciklistima. Pored trka za profesionalne bicikliste, organizuju se i one za Kup Srbije a posebnu pažnju poklanjamo najmlađima koji će imati priliku da se oprobaju u GurGur trci sa animatorima. Serbia Epic obeležiće i dodatni sadržaji, te će kvalifikacione trke, biti začinjene “Ukusima Vojvodine”, već svima poznatom organizacijom koja će upriličiti štandove sa domaćim proizvodima i ukusnim poslasticama, muzičkim sadržajima, ali i specijalnim takmičenjima za decu koje je osmislila Maša Kuprešanin, osnivačica sportskog udruženja Survajvzveri.” izjavio je Nemanja Vajs, direktor Serbia Epic serije.

Serbia Epic
Serbia Epic

Serbia Epic seriju otvara utrka na Andrevlju koja pobjedniku donosi 60 bodova. Poslije Andrevlja serija se nastavlja na Pošta Srbije Petrovaradin Fortress bike festivalu koji će biti održan na jednoj od najatraktivnijih lokacija za brdski biciklizam u Europi, na Petrovaradinskoj tvrđavi na kojoj je 2021. godine održano Europsko prvenstvo. Ovaj svojevrsni festival predstavlja dvije C1 utrke za olimpijske bodove, kao i utrku za Kup Srbije. U Novom Sadu natjecati će se 20 ekipa iz inozemstva i 200 biciklista iz Srbije. Pored utrke biti će upriličeni brojni dodatni sadržaji predvođeni velikim koncertom, Ukusima Vojvodine i tradicionalnom utrkom guralica za najmlađe,  te će ovo biti prilika za pravi obiteljski aktivni izlet. Za natjecatelje, ali i posetitelje, Pošta Srbije Petrovaradin fortress bike festival će biti sportska poslastica jer će biciklisti voziti po stazi koja se prostire od bedema, preko tunela do mostova. 

Za kraj Pošta Srbije Petrovaradin Fortress bike festivala organiziran je koncert Tijane Bogićević, jedne od najpoznatijih pop pjevačica u Srbiji i nekadašnje predstavnice Srbije na Evuoviziji. Nakon niza veoma uspješnih koncerata, radujemo se što će posetioci imati priliku da uživaju u raskošnim muzičkim aranžmanima, neodoljivoj interpretaciji i vokalu po kojem se Tijana izdvaja i pamti i zapevaju sa njom u glas dobro poznate hitove “Hajde onda ništa”, “Tražim”, “Čudo”, “Blizu”, “Bezuslovno”, “U redu”, “Širina”, “Gotovo” i druge. Muzički program upotpuniti će i poznati novosadski duo “Braća Krstić”, kao i DJWD 87-Darko Vajs.

Prva međunarodna UCI utrka u Požarevcu biti će održana 21. i 22. travnnja/aprila na veoma atraktivnoj lokaciji – prelijepom parku Čačalica. Cijeli događaj počinje u centru Požarevca gdje će uživati obitelji, ljubitelji sporta, hrane, umjetnosti, ali i najmlađi. Pored uzbudljive utrke i Požarevčani će biti u prilici da probaju specijalitete koje donose “Ukusi Vojvodine” uz lokalne proizvođače, a najmlađi će u revijalnom dijelu programa imati priliku da se zabave i takmiče na GurGur utrci.

23. travanj/april rezerviran je za utrku humanirarnog karaktera na Košutnjaku u Beogradu. Salcano Tursko – Srpski kup prijateljstva ove godine, pored izvrsne utrke u kojoj će sudjelovati više od 250 biciklista, ima za cilj da pomogne žrtvama zemljotresa koji je pogodio Tursku 6. veljače/februara ove godine. Članovi Biciklističkog kluba iz Mardina, grada koji je pretrpio veliku štetu od zemljotresa biti će gosti Kupa u Srbiji uz osiguran smeštaj, prevoz i hranu.

Serbia Epic

Biciklistički klub Novi Sad ističe da je Serbia EPIC nov sportsko turistički proizvod koji za cilj ima razvoj novih destinacija pogodnih za sportski turizam i slanje afirmativne slike o Srbiji zemljama širom svijeta. Do sada je potvrđeno sudjelovanje natjecatelja iz mnogih europskih i zemalja iz regiona kao što su Irska, Austrija, Mađarska, Kazahstan, Grčka, Hrvatska i Slovenija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora…

Dio čitave Serbia EPIC serije na koji je Biciklistički klub Novi Sad veoma ponosan je održivost koji se ogleda u očuvanju životne sredine. Za svakog sportistu koji bude sudjelovao na utrkama klub će zasaditi po jedno drvo u studenom/novembru 2023. godine, sa željom da u narednih 10 godina bude zasađeno više od 100.000 stabala i da se napravi SERBIA EPIC šuma koja će ostati budućim generacijama.

Serbia Epic seriju podržali su Grad Novi Sad i Grad Požarevac, Gradska uprava za sport i omladinu, Gradska uprava za kulturu, Gradska uprava za privredu Novog Sada, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, Pošta Srbije, Halkbank ad Beograd, Capriolo, Yason, Salcano, Đak sportska oprema, Akov, Turska Ambasada u Beogradu, Color media communication, radio AS FM.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More