Uspjeh južnoafričkih biciklista na 3. etapi Absa Cape Epica

Matt Beers and Christopher Blevins win stage 3 of the 2023 Absa Cape Epic Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Današnji dan će biti zapamćen kao veliki dan za južnoafrički brdski biciklizam na 3.etapi Absa Cape Epica dugoj 100km koja se vozila iz Hermanusa do Oak Valley, s lokalnim biciklistima koji su osvojili etape u muškoj i CM.com ženskoj kategoriji.

Amy Wakefield i Candice Lill (e-FORT. net | SeattleCoffeeCo) osvojile su prijelaznu etapu u CM.com ženskoj kategoriji, dok je Matt Beers pobijedio u muškoj utrci 3.etape zajedno s američkim partnerom Christopherom Blevinsom (Toyota-Specialized-NinetyOne).

Lill i Beers aktualni su JužnoAfrički prvaci u maratonu, dok je Wakefield bio prvak Južnoafričke Republike u maratonu 2022.

Nino Schurter leads the bunch during stage 3 of the 2023 Absa Cape Epic Mountain Bike stage race from Hermanus High School to Oak Valley Wine Estate, Elgin, South Africa on the 22th March 2023. Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Uzastopni uspjesi na etapama za Wakefield i Lill dodatno su učvrstili njihovo ukupno vodstvo u CM.com ženskoj kategoriji. Sofia Gomez Villafane i Katerina Nash (NinetyOne-Songo-Specialized) sada zaostaju osam minuta na drugom mjestu u ukupnom poretku.

Još jedna taktička vožnja i eksplozivna završnica donijeli su Beersu i Blevinsu treću etapnu pobjedu u četiri dana. Također su napredovali jedno mjesto s petog na četvrto mjesto u generalnom plasmanu muškaraca.

Absa Cape Epic
Andri Frischknecht during stage 3 of the 2023 Absa Cape Epic Mountain Bike stage race from Hermanus High School to Oak Valley Wine Estate, Elgin, South Africa on the 22th March 2023. Photo by Nick Muzik/Cape Epic
Absa Cape Epic
Nino Schurter during stage 3 of the 2023 Absa Cape Epic Mountain Bike stage race from Hermanus High School to Oak Valley Wine Estate, Elgin, South Africa on the 22th March 2023. Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Toyota-Specialized-NinetyOne sada zaostaje sedam minuta i 40 sekundi za vodećim u Generalnom plasmanu: Ninom Schurterom i Andrijem Frischknechtom (SCOTT-SRAM MTB Racing) s Georgom Eggerom i Lukasom Baumom (ORBEA x Leatt x Speed Company) na drugom mjestu u ukupnom poretku te Fabianom Rabensteinerom i Woutom Allemanom (Wilier Pirelli Factory) na trećem.

Absa Cape Epic
The lead riders during stage 3 of the 2023 Absa Cape Epic Mountain Bike stage race from Hermanus High School to Oak Valley Wine Estate, Elgin, South Africa on the 22th March 2023. Photo by Nick Muzik/Cape Epic
Absa Cape Epic
Hugo Drechou and Enrique Morcillo Vergara during stage 3 of the 2023 Absa Cape Epic Mountain Bike stage race from Hermanus High School to Oak Valley Wine Estate, Elgin, South Africa on the 22th March 2023. Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Kao i sa svakom etapom Absa Cape Epica 2023. do sada, 3. etapa započela je snažnnim startom i sprintom. Phil Buys i Alex Miller (PYGA Euro Steel) izletjeli su sa startnog pozicije, praćeni velikom grupom biciklista.

Prvih 18 km muškarci su bili svi zajedno, ali od prve feed zone, pet timova je odustalo. Vodstvo se redovito mijenjalo između PYGA Euro Steel, SCOTT-SRAM MTB Racing, ORBEA x Leatt x Speed Company, Toyota-Specialized-NinetyOne i Wilier Pirelli Factory. PYGA Euro Steel je na kraju izblijedio, dečki su se potrošili i etapa se pretvorila u utrku četiri tima.

Absa Cape Epic
Alan Gordon and Herman Fouche fix a puncture during stage 3 of the 2023 Absa Cape Epic Mountain Bike stage race from Hermanus High School to Oak Valley Wine Estate, Elgin, South Africa on the 22th March 2023. Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Došlo je do manje drame kada je Nino Schurter pao na trećoj feed zoni, nakon čega je uslijedio problem s gumama za ORBEA x Leatt x Speed Company na 75 km. To je omogućilo trima timovima da se povuku, ali Baum i Egger su se impresivno vratili. S 10 km do kraja, nije se znalo tko vodi utrku za etapu, sve opcije su bile otvorene.

Kao i kod 2.etape, cilj je uključivao singletrack koji je skretao u širu cestu, ovaj put poljoprivrednu cestu umjesto asfaltne. Blevins –– dokazavši se kao glavni taktičar ovogodišnjeg Absa Cape Epica –– postavio se između biciklista na takav način da je Matt Beers mogao napredovati dok je Blevins kontrolirao tempo goniča.

Čim je Beers imao značajan zaostatak, Blevins je spustio glavu i pojurio za svojim partnerom, uvjerljivo odjahavši od grupe za etapnu pobjedu. Ova strategija nije ostavila impresioniranog Lukasa Bauma, s tim da je njemački biciklist upotrijebio neki voćni jezik kako bi opisao potpuno legitiman i inteligentan Blevinsov potez.

Ruta je danas bila teška“, rekao je Blevins. “Uspon nakon Houw Hoeka bio je brutalno težak. Grupa koja je jurila vratila se na Houw Hoek i svi su se otimali za poziciju. Samo smo se pobrinuli da budemo na pravom mjestu u pravo vrijeme. Taktika je jako zabavna i velika je uloga slagalice kad se voziš s partnerom. Stvarno uživam.”

Absa Cape Epic
Matt Beers and Christopher Blevins win stage 3 of the 2023 Absa Cape Epic Mountain Bike stage race from Hermanus High School to Oak Valley Wine Estate, Elgin, South Africa on the 22th March 2023. Photo by Nick Muzik/Cape Epic
Absa Cape Epic
Matt Beers and Christopher Blevins win stage 3 of the 2023 Absa Cape Epic Mountain Bike stage race from Hermanus High School to Oak Valley Wine Estate, Elgin, South Africa on the 22th March 2023. Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Beers je bio oduševljen još jednom etapnom pobjedom i svojim napretkom Absa Cape Epic općenito. “Ludo je pobjeđivati u etapama na Absa Cape Epicu“, rekao je.

Prije dvije godine ne bih mislio da je ovo moguće. Dobro poznajem područje s drugih događaja, tako da smo Chris i ja znali kada trebamo krenuti. Vrlo je zadovoljavajuće. Utrka zahtjeva veliku pozornost i komunikaciju i mislim da smo Chris i ja uspjeli to do sada ovaj tjedan.”

Schurter i Frischknecht su se otkotrljali preko ciljne linije kao četvrti na etapi. Oni ostaju u žutim majicama vodećih i imaju znatnu prednost od tri minute ispred Bauma i Eggera na drugom mjestu pred sutrašnju 4. etapu.

Utrka CM.com ženske kategorije pratila je sličan obrazac kao i na 2.etapi. Na startu su bile Sofia Gomez Villafane i Katerina Nash (NinetyOne-Songo-Specialized), Amy Wakefield i Candice Lill (e-FORT. net | SeattleCoffeeCo) i Kim Le Court i Vera Looser (Efficient Infiniti Insure) odmah su se odvojili od ostalih.

Riders during stage 3 of the 2023 Absa Cape Epic Mountain Bike stage race from Hermanus High School in Hermanus to Oak Valley Estate in Elgin, South Africa on the 22 nd March 2023.

Ostali su zajedno gotovo pola etape sve dok Looser i Le Court nisu počeli zaostajati nakon 50 km.

NinetyOne-Songo-Specialized i e-FORT. neto | SeattleCoffeeCo je napredovao, ali bilo je jasno da su Wakefield i Lill postajali sve jači kako je dan odmicao.

Obje južnoafričke biciklistkinje dobro poznaju regiju i na 70 km, na zadnjem usponu dana, njih dvije su napravili svoj potez. Villafane i Nash hrabro su uzvratili, ali na sljedećem usponu Nash nije imao odgovor na lokalno znanje i moć Južnoafrikanaca.

Amy Wakefield and Candice Lill during stage 3 of the 2023 Absa Cape Epic Mountain Bike stage race from Hermanus High School in Hermanus to Oak Valley Estate in Elgin, South Africa on the 22 nd March 2023.
Amy Wakefield and Candice Lill during stage 3 of the 2023 Absa Cape Epic Mountain Bike stage race from Hermanus High School in Hermanus to Oak Valley Estate in Elgin, South Africa on the 22 nd March 2023.

Osjetili smo da se bore da održe korak s nama“, rekla je Lill. “Tako da smo napali oko 70 km. Prošli smo pokraj Sofije i Kate i spustili tempo. Prvo su nas uhvatili, ali onda smo se na sljedećem usponu uspjeli povući. I Amy i ja tako dobro poznajemo te staze, tako da smo točno znali što dolazi i što trebamo učiniti. Jutros smo pogledali rutu i pomislili da je danas dan kada možemo pronaći vremena ako se osjećamo dobro.

Wakefield je rekla da se malo patila na etapi, ali je pohvalila svoju partnericu za njezinu mentalnu i fizičku snagu. “Danas sam prošla kroz neka mračna mjesta“, komentirala je, objašnjavajući kako je Candice bila tu da pomogne kad joj je to trebalo. “Moja ruka je zapravo dobro, to je stara vijest! Danas sam se borila sa sobom u nekim dijelovima zbog vožnje. Ali izgurali smo i zadovoljni smo vodstvom i još jednom etapnom pobjedom.”

Uključite se u  4.etapu Absa Cape Epic putem prijenosa uživo od 07:30 u srijedu 22. ožujka na Absa Cape Epic Facebook stranici ili Epic Series YouTube kanalu.

The Mens Podium (L-R) ORBEA x Leatt x Speed Company, Toyota-Specialized-NinetyOne and Wilier Pirelli Factory during stage 3 of the 2023 Absa Cape Epic Mountain Bike stage race from Hermanus High School to Oak Valley Wine Estate, Elgin, South Africa on the 22th March 2023. Photo by Nick Muzik/Cape Epic
Amy Wakefield and Candice Lill during stage 3 of the 2023 Absa Cape Epic Mountain Bike stage race from Hermanus High School in Hermanus to Oak Valley Estate in Elgin, South Africa on the 22 nd March 2023.

Rezultati 3.etape Absa Cape Epic 2023:

Muška kategorija:

 1. Toyota-Specialized-NinetyOne – Matthew Beers, Christopher Blevins –  04:07:11.1
 2. Orbea X Leatt X Speed Company Racing: Georg Egger, Lukas Baum – 04:07:12.6 (+00:00:01.4)
 3. Wilier Pirelli Factory: Fabian Rabensteiner, Wout Alleman – 04:07:13.3 (+00:00:02.1)

CM.com ženska kategorija:

 1. e-FORT. net | SeattleCoffeeCo.: Amy Wakefield, Candice Lill– 04:59:42.6
 2. NinetyOne-songo-Specialized: Sofia Gomez Villafane, Katerina Nash – 05:02:40 (+00:02:57.4)
 3. Efficient Infiniti Insure: Kim le Court, Vera Looser – 05:08:24.7 (+00:08:42.1)

Generalni plasman nakon 3.etape Absa Cape Epic 2023:

Muška kategorija:

 1. SCOTT-SRAM MTB-Racing: Nino Schurter, Andri Frischknecht – 13:32:57.7
 2. Orbea X Leatt X Speed Company Racing: Georg Egger, Lukas Baum – 13:36:10.6 (+00:03:12.9)
 3. Wilier Pirelli Factory: Fabian Rabensteiner, Wout Alleman – 13:37:55.3 (+00:04:57.3)

CM.com žennska kategorija:

 1. e-FORT. net | SeattleCoffeeCo.: Amy Wakefield, Candice Lill – 16:45:44.6
 2. NinetyOne-songo-Specialized: Sofia Gomez Villafane, Katerina Nash – 16:54:06 (+00:08:21.4)
 3. Efficient Infiniti Insure: Kim le Court, Vera Looser – 17:05:07.1 (+00:19:22.5)

Kompletne rezultate sa 3.etape pogledajte OVDJE.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More