UCI najavljuje minimalnu plaću za Pro žene u novim WorldTeam ekipama

Nove UCI ženske WorldTeam ekipe startaju od 2020. godine i njehove plate bit će vrlo slične muškim timovima. UCI je najavio da će profesionalni ženski vozači biti plaćeni sa minimalnom plaćom i to počevši od 2020. godine. 

Upravno tijelo biciklizma priopćilo je kako će se predstaviti nove UCI WorldTeam ekipe, koje će biti "usporedive" s muškim timovima. Žene koje voze za te timove, koji će biti vrlo slični muškim WorldTeam ekipama, bit će plaćene minimalnom plaćom, a ugovori će se temeljito ispitati na isti način kao i kod muškaraca.

UCI nije dao izjavu po pitanju visine minimalne plaće za ženske WorldTeam vozače.
 


Predsjednik UCI-a, David Lappartient, rekao je: "Pozdravljam ovaj temeljni razvoj ženskog biciklizma i jačanje položaja žena u upravljanju sportom, što su dva predmeta koja su među središnjim točkama dnevnog reda UCI-a".

"Odluke koje su danas donijele povećavaju profesionalizaciju ovog sektora, ali ujedno i prilagođavanjem odgovarajućem modelu kojim se vodio profesionalni cestovni biciklizam kako bi postao jedno od najpopularnijih spotova na svijetu".

Kalendar ženskih utrka također će biti restrukturiran, uz uvođenje nove UCI ProSeries klase utrka. Od 2020. godine ženske utrke će pasti u četiri klase: UCI Women's WorldTour, UCI ProSeries, Klasa 1 i Klasa 2.

UCI je rekao da je to jako blizu modelu koji postoji za muškarce i osigurava razvoj ženskog biciklizma. Ove najave čine dio UCI-ove agende 2022, koja se sastoji od ciljeva za profesionalni ženski biciklizam.

U dokumentu su uključeni i planovi za povećanje atraktivnosti Women's WorldTour i ravnopravni pristup muškarcima i ženama na utrke. Izjednačavanje nagradnog fonda također je uključeno u taj dokument. UCI se nada postizanju jednakog nagradnog fonda za muškarce i žene već na Olimpijskim igarama u Parizu 2024. godine.
 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More