Chamois krema – Objašnjena

Gotovo tajanstvena kao i obrijane noge, ova krema je gotovo nepoznata ili nečujna među bicilističkom populacijom. Ali zašto?

Moramo priznati prije nekoliko godina kada smo biciklirali sa kolegama iz Londona došli smo na tu temu i bili upitani: “Pa vi vozite na suho?”, stajali smo u čudu i gledali ih blijedo. Odgovorili smo: “Pa kako trebamo voziti? Da se navlažimo?”, pokušavali smo prebaciti na šalu. No nakon što su nam objasnili, od tog dana, na svakoj dužoj vožnji Chamois krema je uz nas.

     

– Nismo iznenađeni kad čujemo koliko mali broj biciklista koristi ovu kremu. Čak i pojedine trgovine koje su imale u ponudi Chamois kremu, povukli su je zbog malog interesa, ljudi jednostavno nisu čuli i ne znaju za dobrobiti ove kreme. I u redu je ako ne koristite Chamois kremu tijekom svog bicikliranja, ukoliko vam tamo dolje nije neugodno, ne osjetite svrbež i nemate bolne točke na području sjedala. Ali mi znamo da većina vas ne karakterizira na taj način razinu udobnosti pri bicikliranju.

Svi ćemo se složiti da stražnjica prilikom vožnje na biciklu mnogima zna stvarati velike probleme: bolovi, crvenilo, osip, pa u ekstremnim slučajevim i infekcija. Ove posljedice se mogu javiti nakon dugih jednodnevnih vožnji ili višednevnih ukoliko ste natjecatelj ili čak cikloturist. Mnogi u neznanju počinju pribjegavati alternativnim metodama, pa bolna područja kada je već kasno počinju mazati raznim kremema ili baby puderima. No, Chamois krema je upravo ono što trebamo prije vožnje, pa čak nakon vožnje, ako osjetimo bol na stražnjici ili sjednim kostima.

No, što je zapravo Chamois? Od grubog prevoda (Chamois = Divokoza), laički možemo zaključiti da je to krema za divokoze. Pa zašto baš taj naziv? Da li stvarno ide na divokozu? Tko to koristi danas uopće? Koliko nam je potrebna ta krema? Vjerovatno su neka od pitanja koje vam se trenutno vrte po glavi. Vjerujemo da je vrijeme da dobijete odgovore na ova pitanja, da vam se krema predstavi u svom pravom svjetlu i donesemo vam prave savjete o tome kako da je koristite …

– Krenimo od početka, od samog korijena Chamois kreme. Pojam "Chamois" koristio se od 1560. godine (izvorno "koža divokoze"), što je opisivalo meku kožu. U ranijim vremenima, umetci ili ulošci na bib hlačama nisu bili pravljeni od spužve ili sintetičkih vlakana koje upijaju znoj i brzo se suše, već upravo od kože divokoze koja je bila jako mekana. No, nakon nekoliko pranja i nošenja, koža divokoze postane suha i kruta. (Ukoliko ste nekada nakon pranja automobil posušivali sa tzv.jelenskom kožom, znate o čemu govorimo).

Posebna Chamois krema se tada koristila i nanosila izravno na uložak od hlača, kako bi koža/uložak unutar kratkih hlača ponovo postala mekana i podatna za nošenje. Danas, postava hlača se izrađuje od sintetičkih materijala, koji nakon pranja i sušenja ne postaju kruti, tako da bismo pomislili da nam Chamois krema ne treba više.

No, unatoč tome što je uložak hlača doživio poboljšanja, biciklisti u donjim regijama i dalje imaju probleme i postaju ogorčeni nakon svake duže vožnje provedene na sjedalu, bez obzira kakvu vrstu uloška imate. Ako na to dodate znoj i/ili kišu šanse da bolovi pređu u crvenilo i svrbež su poprilično velike. I to vrijedi za sve, i muškarci i žene će nažalost u jednom trenutku trpjeti bolnu pozadinu.

Da rezimiramo, Chamois krema je anti-bakterijska, viskozna tvar koja pomaže pri eliminiranju trenja između kože i odjeće, a time i habanja i crvenila koje se može pojaviti tijekom vožnje. Ona dolazi u nekoliko oblika, ukljućujući balzam, kreme, pa čak i u prahu.

– Sada kada ste senzibilirani na koncept Chamois kreme, kako je koristiti? Iskreno za mene, pomalo je tupav i pogrešan naziv Chamois jer ulošci se više ne rade od kože divokoze, primarni zadatak kreme nije ublažavanje krutosti uloška. Umjesto toga, njen zadatak je da smanji trenje između kože i uloška, a sekundarni zadatak je da vas čuva od gljivičnih i bakterijskih infekcija tamo dolje. Da, ranije su proizvođači govorili da se Chamois krema nanosi na uložak od hlača, prije vožnje ili nakon pranja, ili oboje. Ali zapravo, danas ta krema nije za vaše hlače, ona je tu za vas. Nanosite je na sebe. Baš kao kremu za sunčanje, nanesite Chamois kremu na ruku i trljajte sjedno mjesto, odnosno kontaktna mjesta vaše stražnjice i sjedala. Koliko nanijeti, to je do vas – što više naneste manje je vjerovatno da će vas boljeti, ali nemojte pretjerati!

No svakako, pobrinite se da nakon vožnje operete vaše bib hlače, kako bi se izbjegle bilo kakve nakupine. To je zapravo i drugi ključni savjet kako da izbjegnete crvenilo na koži. Čim završite sa vožnjom, pa čak i ako nemate pristup tušu, obucite suhu i čistu odjeću. Sjediti okolo u vlažnim bib hlačama je zapravo jednako loše kao i duga vožnja bez Chamois kreme.

 

– Na tržištu možemo pronaći Chamois kremu za muškarce i žene? Da, postoji velika razlika između tih krema. Neke ženske vozačice su to otkrile na teži način, kada su koristile mušku Chamois kremu i nanijele je na delikatna područja, imali su osjećaj svrbeža i peckanja, umjesto da ih umiruje. Cilj muške i ženske Chamois kreme je isti, no sastojci su različiti kako bi krema bila sigurna za različite anatomije. Moguće je da muškarci koriste žensku Chamois kremu, ali ako ste žena svakako vam preporučujemo da se držite samo kreme za žene. Definitivno, uvijek je poželjno da pročitete sastojke i savjetodavne bilješke prije primjene kreme.

Nemojte nas pogrešno shvatiti!
Na kraju, nama je cilj da imate ugodnu i sigurnu vožnju, pobrinite se da ne pomješate kreme što vam može izazvati crvenilo i svrbež, upravo ono što i izbjegavamo. Netko će se i nasmijati, ali vjerujte, to se dogodilo mnogim biciklistima i događa se i dan danas. Ako počnete osjećati vatreni osjećaj i svrbež tamo dolje, idite doma odmah pod tuš i isperite kremu sa sebe.

– Koju Chamois kremu da izaberete? Postoji više vrsta Chaois krema na tržištu, sa različitim rasponom sastojaka, mirisa i rezultata. Na primjer, netko preferira da krema daje omamljujući, peckajući osjećaj, dok drugi to ne vole. Neki pak žele uživati u mirisu borovine ili nekim drugim mirisima, dok drugi to ne žele. Dakle, odabir Chamois kreme će vjerovatno biti osoban, no koju god da uzmete vjerovatno nećete pogriješiti. Pogledajte što vaše lokalne trgovine imaju u svojoj ponudi, pa se raspitajte o sastojcima i dejstvima.

– Dakle, Chamois krema je jako bitna za bicikliste? Nekima je veoma bitna, za druge, Chamois je gubitak vremena i novca. Sve je stvar osobnog ukusa. Ako imate savršeno sjedalo, poziciju na biciklu i veoma dobar uložak na bib hlačama, koji odlično odgovaraju vašem tijelu, te nemate neželjenih efekata i bolova, Chamois krema vjerovatno nije potrebna. Ali, ona još uvijek može unaprijediti vašu udobnost pri bicikliranju.

Na kraju, morate shvatiti da vas ništa ne košta probati Chamois kremu i vidjeti da li je to za vas. No, vjerujemo da će vam se svidjeti. Mi smo vozili bez nje godinama, ali kada smo je probali, počeli smo je koristiti pri svakoj dužoj vožnji.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More