UCI pokrenuo istragu zbog uporabe aerodinamičkog gela

Sitne bijele kugle na nogama pojedinih Lotto Soudalovih vozača tijekom TTT vožnje na Critérium du Dauphiné u srijedu zaintrigirale su šefove u UCI-u.

 

Najmanje četiri vozača – Thomas De Gendt, Jelle Vanendert, Victor Campenaerts i Jens Keukeleire – bili su uočeni s malim bijelim točkicama na nogama tijekom 35 km duge treće etape, u kojoj su završili treći iza Team Sky i BMC Racing. Timsko osoblje je objasnilo da je to bio poseban gel dizajniran za poboljšanje aerodinamike.

"To je aerodinamički gel", rekao je timski liječnik Servaas Bingé Sporzi. "To je Speed ​​Gel. Gel koji smanjuje otpor zraka."

"Što je veća brzina, veća je dobit koju možete steći od aerodinamike, svi mali djelići pomažu i nastojimo podržati naše vozače na bilo koji način, tako da brzinski gel daje aerodinamičku prednost a možda i mentalnu prednost".

Međutim, postavljena su pitanja o tome bi li ovaj gel mogao kršiti UCI pravila koja tvrde da je "zabranjeno nošenje nejednakih predmeta odjeće ili predmeta namijenjenih utjecaju na performanse vozača kao što je smanjenje otpora zraka ili mijenjanje tijela vozača„.

UCI predsjednik sudaca na Critérium du Dauphiné, Jean-Michel Voets izjavio je za Het Nieuwsblad da je tehnički odbor ispitivao uporabu gela, ali da će odluka biti donesena tek nakon utrke.

"Bez obzira je li to legalno ili ne, uopće ne mogu ništa reći", rekao je Voets. "Izvijestio sam (UCI menadžeru opreme) Jean-Christophe Pérauda o tome. Bolje je da donesemo presudu nakon Dauphina o tome kako bismo vidjeli što bi trebalo biti učinjeno na Touru."

Team Sky je također izazvao reakcije na Tour de France 2017 kada su nastupili sa svojim Vortex odijelima. Castelli TT Suit 4.0 sadržavao je zakrpe s čvorovima s uzorkom na rukavima kako bi poboljšao protok zraka. Unatoč kontroverzi i žalbama timova, uključujući FDJ, nastavili su ih koristiti.

"Znaš da se sve ovo zbraja i da je marginalna dobit", rekao je Nicolas Portal, športski direktor Team Sky-a prošlog srpnja. "Sve momčadi imaju one male stvari koje ih čine X brže na 100 kilometara tijekom testiranja.

2018 Tour de France ima dva kronometra u Espeletteu, timski i pojedinačni, od po 31km.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More