Romain Bardet oštro: “Da sam Froome ne bih startao Tour de France”

Romain Bardet (Ag2r La Mondiale), treći na Tour de France 2017, je izjavio da bi se jako sramio da se nalazi u situaciji  kao Chris Froome.

Francuz će se suočiti sa zvijezdom Team Skya na Touru, počevši od 7. srpnja. Froome je pobijedio prošle godine, ali od tada je potresen slučajem za astmu.

"Da sam na njegovom mjestu, ne bih samo razmišljao o startu na Tour de Franceau nego bih se i sramio biti povezan s takvim slučajem", rekao je Bardet.

Bardet je govorio u duljem razgovoru s belgijskim novinama Het Nieuwsblad. Ovaj tjedan se natječe u Critérium du Dauphiné, no pozornost je od prošlog prosinca bila na Froomeovom slučaju.

Zvijezdi tima Sky zabilježena je velika razina salbutamola, lijeka za astmu, nakon 18. etape Vuelta a España 7. rujna 2017. godine. Froome i Sky odbacuju svaku zloporabu i pripremaju pravni slučaj otkad su izašli rezultati kako bi se očistilo njegovo ime i kako bi se izbjegla suspenzija, kao i gubitak njegovog Vuelta naslova.

I dok ima pravo to činiti, Froome se i dalje natječe. Pravila za određene tvari razlikuju se od drugih koja povlače trenutne zabrane, a UCI pravila omogućuju vozačima da se utrkuju u takvom slučaju.

Froome je osvojio Giro d'Italia 2018 u spektakularnom stilu u svibnju s 80.3 kilometarskim solo napadom. Međutim kako su se jačale pohvale tako su i kritičari bili sve glasniji. "Ali svatko reagira drugačije, a činjenica je da pravila omogućuju Froomeu da nastupi u utrci", rekao je Bardet. "Svatko, uključujući njega, želi da se ovaj slučaj brzo riješi."

Froomeovi drugi suparnici također su rekli da bi „sjedili“ u sličnoj situaciji. "To nije dobro za biciklizam", rekao je Tom Dumoulin (Sunweb) prije nego što je bio drugi iza Froomea na Girou. "Svi bi voljeli da to nije tako, kao i Chris Froome, da Giro ne starta s dvojbama ili nesigurnostima".

Dodao je, jer Team Sunweb slijedi stroža pravila, "ne bih se natjecao", i da bi i on to tako preferirao.

Ovaj tjedan, predsjednik UCI-a David Lappartient podsjetio je sviju da se pravila moraju slijediti.

"Moje gledište je uvijek je bilo da bi najbolja stvar bila ako ne sudjeluje na natjecanjima. Ali on je odlučio natjecati se. Poštivamo njegovo pravo", rekao je Lappartient za Le Parisien. "Ovaj je slučaj puno složeniji od drugih. Moja je želja oduvijek bila da se odluka donese prije Giro d'Italia – i to se nije moglo dogoditi. Sada bih želio da se riješi prije Tour de Francea. Ali, moraš biti realan. Mislim da se ni to neće dogoditi."

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More