UCI reagirao, “chicken way” za XCO stazu u Petropolisu

Danas počinje XCO Svjetski kup u Petrópolisu u Brazilu.

UCI je napravio neke promjene na samoj stazi u posljednjim trenucima prije početka utrke a sve kako bi dodatno podigao sigurnost samih vozača. Henrique Avancini je imao velik utjecaj na dizajn i izgradnju staze za Svjetski kup u Brazilu no i sam Avancini kaže da će neka područja sada biti opasnija.

Ruta uključuje velike „dropove“, neke od najvećih u Svjetskom kupu, a upravo je za njih UCI odlučio dodati rolling zone za vozače koji ih ne žele skakati, popularno nazvane chicken way.

"UCI je odlučio promijeniti nekoliko značajki staze Svjetskog kupa u Petropolisu. Govoreći kao dizajner staze, vjerujem da promjene dodaju veliki rizik za neke situacije u utrkama.

Razumijem njihovu zabrinutost oko toga da bi bilo sigurnije za neke scenarije, ali sam se potrudio podijeliti svoja razmišljanja i koncepte kako bih objasnio zašto vjerujem da promjene nisu pozitivne.Staza ostaje ista, ali neke od skokova sada je moguće samo zaobići.

Znam stazu koju sam napravio, i iako je vrlo zahtjevna razina sigurnosti je viša od većine staza na kojima se utrkujemo.Samo dijelim informacije i potvrđujem da se ne slažem s unesenim promjenama. Štoviše, mislim da će sada neki dijelovi biti opasni."

Prije nekoliko dana Carlos Coloma nam je zajedno s BH Templo Cafésima pokazao dionicu po dionicu dok su sami isprobali nekoliko ruta. A istina je da se nije činilo da najveći padovi predstavljaju komplikaciju za bilo kojeg profesionalnog biciklista.

Ova kontroverza također sadrži paradoks s obzirom da UCI Svjetski kup godinama pokušava dodati spektakl događajima sa sve zahtjevnijim tehničkim stazama, ali, kao što se dogodilo u Albstadtu, u isto vrijeme uključuje velik broj umjetnih elemenata koji su navodno sigurniji ali udaljavaju natjecatelje od prirodnih staza.

RASPORED UTRKA:

Petak 8.4. 2022

16:30 (19:20 GMT) XCC – Žene
17:15 (20:20 GMT) XCC – Muškarci

Subota 9.4. 2022

15:00 XCO U23 – Muškarci
16:30 XCO U23 – Žene

Nedjelja 10.4. 2022

11:20 (15:20 GMT) XCO – Žene
14:35 (18:35 GMT) XCO – Muškarci

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More