UCI zabrana prototipa Ekoi pedala

UCI je zaustavio upotrebu masivnih prototipnih pedala marke Ekoi manje od sat vremena prije početka 2. etape utrke Étoile de Bessèges.

Na drugoj etapi Étoile de Bessèges, vozači i mehaničari ekipe Nice Métropole Côte d’Azur bili su zatečeni posljednjom odlukom UCI-a da zabrani upotrebu njihovih prototipnih Ekoi pedala. Reporter MatosVelo-a, Guillaume Robert, proširio je priču, svjedočeći panici koja je nastala na startnoj liniji kada je UCI iznenada objavio zabranu manje od sat vremena prije početka utrke.

Navodno se preveliki Ekoi pedali mogu koristiti samo s Ekoi vlastitim cipelama, što i nije iznenađujuće s obzirom na njihov monstruozno veliki dizajn. S obzirom na njihovu nespojivost sa standardnim 3-vijčanim sustavom koji koriste Look, Shimano i Time, vozači su bili prisiljeni pronaći nove cipele u vrlo kratkom roku. Neki su posudili cipele od suparničkih natjecatelja, dok se izvještava da su drugi kupovali rabljene cipele na obližnjoj privremenoj štandu.

Još uvijek nije jasno zašto je UCI donio tako kasnu odluku o korištenju tih pedala. Prototipna oprema može se koristiti na utrkama, ali samo ako je unaprijed registrirana kod UCI-a. Možda je ekipa propustila registrirati opremu u određenom roku ili možda pedale krše neko drugo pravilo UCI-a (koje ne možemo zamisliti).

U svakom slučaju, čini se da su svi vozači ekipe Nice Métropole Côte d’Azur uspjeli pronaći zamjenske pedale i cipele te su svi stigli na startnu liniju spremni za utrku.

Ova situacija bacila je veo kontroverze na prototipe Ekoi pedala, koji su najveći cestovni biciklistički pedali koje smo ikada vidjeli. Francuski brend tvrdi da pedali, nazvani PW8, omogućuju uštedu energije od čak 8 vata u usporedbi s pedalama konkurencije, zahvaljujući neuobičajeno niskoj visini od samo 8 mm. Nije jasno pod kojim uvjetima su pedale testirane i od strane koga. U svakom slučaju, to nije zanemariv napredak, i sigurni smo da će vozači ekipe Nice Métropole Côte d’Azur željeti ponovno ih imati na svojim biciklima što prije.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More