UCI zabranio nastup transrodnoj osobi na britanskom nacionalnom prvenstvu za žene

Transrodnoj biciklistici Emily Bridges zabranjeno je ovog vikenda voziti britansko nacionalno omnium prvenstvo nakon što joj je UCI blokirao sudjelovanje.

British Cycling joj je planirao dopustiti sudjelovanje u ženskoj utrci . Britansko upravno tijelo je u večernjem priopćenju navelo da, prema pravilima UCI-ja, Bridges neće moći sudjelovati kao što je planirano, a svjetsko upravno tijelo reklo je da Bridges nije prihvatljiva.

Prošlog mjeseca, Bridges je pobijedila ili da kažemo pobijedio u muškoj utrci na bodove na britanskom sveučilišnom prvenstvu u svom posljednjem natjecateljskom nastupu u utrci samo za muškarce. Oborio je nacionalni juniorski rekord za muškarce na 25 milja TT 2018., a prethodno je bio dio programa Akademije Velike Britanije za muškarce.

UCI je rekao British Cyclingu da se Bridges ne može natjecati ovog vikenda jer je još uvijek registriran kao muški vozač. Svjetsko upravno tijelo reklo je da Bridges mora dopustiti da joj istekne registracija kao bicikliste prije nego što može započeti svoju karijeru kao biciklistica.

Bridges (21) je od prošle godine na hormonskoj terapiji – u sklopu liječenja rodne disforije. A budući da sada ima snižene razine testosterona, ima pravo natjecati se kao žena – ili će imati kada joj istekne muška UCI registracija.

Predsjednik UCI-ja David Lappartient rekao je za BBC Sport da su neke vozačice izrazile zabrinutost zbog pravednosti trans žena koje se natječu u ženskim utrkama. Rekao je da neki vozači ne vjeruju da su trenutna pravila dovoljna da osiguraju pravičnost.

British Cycling zauzeo je drugačiji stav i iz njegove je izjave jasno da je samo odluka UCI-ja blokirala Bridges da ovog vikenda vozi žensku omnium utrku.

“U British Cyclingu vjerujemo da bi transrodne i nebinarne osobe trebale moći pronaći dom, osjećati se dobrodošlo i uključeno, te biti slavljene u našem sportu“, priopćilo je britansko upravno tijelo. Prema britanskoj biciklističkoj politici transrodnog i nebinarnog sudjelovanja, Emily Bridges trebala je sudjelovati na britanskom nacionalnom omnium prvenstvu u subotu, 2. travnja.

“Sada nas je Union Cycliste Internationale obavijestio da, prema njihovim trenutnim smjernicama, Emily nema pravo sudjelovati u ovom događaju. Bili smo u bliskim razgovorima s UCI-jem u vezi s Emilynim sudjelovanjem ovog vikenda, a također smo blisko surađivali s Emily i njezinom obitelji u vezi s njezinom tranzicijom i sudjelovanjem u elitnim natjecanjima.“

“Priznajemo odluku UCI-ja u vezi s Emilynim sudjelovanjem, no u potpunosti prepoznajemo njezino razočaranje današnjom odlukom.”

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More