CIRO II: Biciklijada Ravno – Trebinje

U okviru projekta "ĆIRO II" održat će se promotivna biciklijada koja za cilj ima promociju turizma na otvorenom duž stare željezničke pruge koja povezuje Ravno i Trebinje.

Biciklijada dužine 90 km kružnog je tipa sa startom i ciljem u Ravnom, a tijekom koje slijedi obilazak starih i napuštenih Ćirinih stanica, Ćirine makete u Trebinju, kao i starog grada Trebinja uz vodiče. Nakon pauze i kave pod poznatim Trebinjskim platanima, biciklisti će obiti Hercegovačku kuću, gdje se biciklisti mogu kupiti i bolje se upoznati sa domaćim proizvodima iz Hercegovine, nakon čega slijedi povratak biciklima u Ravno.
 


"U biciklijadi "Ćiro II" koja je zakazana za Nedelju; 10.04.2022. vodimo vas na jednu nama poznatu, priznatu i jako dragu Ćirinu stazu, stazu koja nas vodi iz Ravnog do prelijepog turističkog grada Trebinja. Biciklijada u dužini 90km je kružnog tipa i potpuno ravna sa startom i ciljem u Zavali, a biciklirati počinjemo u 11:00h. Na lokaciji sastanka ispred "Gostionice Zavala" imamo veliki parking gdje gdje svi naši gosti mogu sigurno i bezbrižno parkirati svoja vozila dok uživaju u vožnji na Ćiro stazi i hercegovačkim krajolicima", poručuju organizatori.
 

 


Stara uskotračna željeznica Ciro u svoje vrijeme bila je pruga koja život znači za narode s područja Hrvatske, BiH i Crne Gore. Preživjela je čak 5 različitih državnih uređenja da bi krajem 1970-ih proglašena neprofitabilnom i u konačnici ukinuta. Ubrzo nakon ukidanja ostaci željezničke infrastrukture su nestali ili propali, a paraleleno s gašenjem pruge polako se i iseljavao narod s ovim prostora….danas, ĆIRO pruga predstavlja najveću cikloturističku ponudu Hercegovine.
 

 


"Plan je našim gostima u što boljem svjetlu prezentirati sve kulturne i povjesne znamenitosti koje Ćirina trasa na pomenutoj dionici ima za ponuditi. Imamo jako velik broj zainteresiranih sudionika, te vjerujemo kako će mnogi biciklisti iz zemalja regije u nedelju posjetiti Hercegovinu i uživati u lijepom vremenu, svježem zraku i ugodnom društvu. Naravno, tu su i naši cikloturistički vodiči koji će biti voditelji ove biciklijade i našim gostima prezentirati sve destinacije koje posjetimo na našem putovanju, a plan je osim bicikliranja na Ciro stazi i turistički obilazak starog grada Trebinja, kao i Hercegovačke kuće, te nezaobilazna kava pod Trebinjskim platanima, prije nego se biciklisti vrate u Ravno“, komentirao je Toni Zorić, predsjednik HerzegovinaBike.
 


Organizacija će se održavati na visokom nivou, a svim sudionicima kroz projekt "CIRO II" osigurani su i prigodni poklon paketi. Organizatori ističu kako će se za sigurnost svih sudionika brinuti velik broj redara, te će imati dva kombija u pratnji sa vodom i okrijepom, prvom pomoći i servisnom stanicom. Za sve one kojima 90km bude izazov i previše bicikliranja, omogućen je povratak iz Trebinja sa kombijem. Udruga "HerzegovinaBike" uz podršku biciklističkih klubova "Vučji zub" i "Leotar" u sklopu projekta "ĆIRO II" organiziraju biciklijadu Ćirinom prugom. Ovim putem organizatori Vam žele dobrodošlicu u uvijek lijepu Hercegovinu, te se nadamo lijepom vremenu i vjerujemo kako ćemo imati odlično druženje.

Okupljanje i polazak je u Nedelju 10.04.2022. sa početkom u 11:00h ispred Gostionice Zavala.

Više o događaju: https://fb.me/e/3cYqMDubb 
 


Projekt CIRO II – "Prekogranična tematska turistička destinacija: Stara uskotračna željeznica CIRO" financira Europska unija u okviru Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. Projekt se provodi u suradnji tri partnera iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore s Opcinom Ravno kao vodećim partnerom. Projekt je sufinanciran sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije.

Riječ je o projektu pod nazivom Cross-border Thematic Tourism Destination: Old Narrow Gauge Railway ĆIRO/ĆIRO II, koji je općina Ravno, kao glavni partner, provodila u partnerstvu sa Općinom Konavle (HR) i Agencijom za izgradnju i razvoj Herceg Novi d.o.o (CG). Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.770.362,68 EUR od čega je Europska unija finacirala 85% ukupnog proračuna, odnosno 1.504.808,26 EUR.

Kroz projekt su se nastavili infrastrukturni radovi na Ćirinoj stazi, uz instalaciju pratećih objekata, ojačalo se prekogranično partnerstvo i učinkovito upravljanje, te se održavaju nova biciklistička druženja, a sve s ciljem povećanja dolazaka inozemnih turista i produžavanju njihovog boravka, ne samo na putu ĆIRO-a, već i na širem području Hercegovine, Dubrovačko-neretvanskoj županiji i uvali Boka-Kotorskoj.
 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More