Umjetnost driftanja u krivinama

Nije lagano, ali taj napredni potez će vam pomoći održati veću brzinu i kontrolu u zavojima. Svjetski prvak u brdskom biciklizmu Chris Kovarik pokazati će vam kako.

Stručnjak: Chris Kovarik drži rekord za najveći drift koji je postigao pobjedivši u utrci Svjetskog kupa u DH-u: 14 sekundi, 2002 na događaju u Fort William, Škotska. Ovih dana, on i njegova supruga (također downhiller Claire Buchar) su usavršavali svoje mountain bike vještine u kampovima u Australiji, te u Whistleru, British Columbia. Uhvatili smo Kovarika kako se priprema za 2013 sezonu dok usavršava svoje vještine driftanja u krivinama zadržavajući brzinu i kontrolu.
 
Umjetnost driftanja: potez se događa kada uđete u krvivnu s brzinom, nagnuvši svoj ??bicikl za skretanje, a vaše gume će početi gubiti grip. To uzrokuje vaš bicikl prokliza, ili "Drifta" dok vas sila vuče ka vanjskoj kutu. Vješti vozači mogu predvidjeti to i kontrolirati – što im daje da održe brzinu u krivinama i brže se spuste. Drift se često događa na rastresitom ili mokrom terenu, gdje gume teško održavaju trakciju. To je različito od proklizavanja, koje se dogodađa kada stisnete svoju ??stražnju kočnicu i napravite polukružni trag sa gumama. Kočenje će vas usporiti, ali driftanje vam pomaže da održite svoju brzinu.
 
Pazite na brzinu: Profesionalci poput Kovarika intuitivno znaju sa kojom brzinom trebaju uci i izaci iz krivine. MI ostali moramo vježbati. Ali ako ste naučili da driftate, ne zaboravite da je upravo brzina najbitnija da bi vaše gume izgubile grip. Kovarik preporučuje vježbanje na rastresitim terenima, u brzim i dugim krivinama. Kada uđete u krivinu, držite svoje oči usmjerene ka izlazu i nagnite biciklo na stranu. Ponovite to više puta, povećavajući brzinu svaki idući put i nagnite biciklo dok gume ne počmu gubiti grip, dok se ne oslobode. Tada počinje zabava.
 
Balansiranje: Nakon što su se gume oslobodile, stvar je balansiranja svoje težine. Ključ je zadržati prednji kotač zalijepljenim na tlu, dok stražnji kotač čini ono što treba činiti – sa razlogom. Da bi to učinili, Kovarik kaže da svoju težinu prebacite malo naprijed. "Dok se približavam izlazu, prebacim svoju težinu preko upravljača i držim trakciju na prednjem kotaču," kaže Kovarik. "Ako svoju težinu ne prebacite dovoljno prema naprijed, usporiti će te na takvom driftu i izgubiti na brzini", rekao je Kovarik.
 
Stalne Ispravke: Cilj driftanja nije samo proklizati u krivini s velikim oblakom prašine i dima. To izgleda odlično na fotografijama i videu, ali neće pomoći vašoj vožnji. Želite što je brže moguće ući i izaći iz krivine. To znači održavanje upravljivosti guma pri driftu, baš kao kada automobil prokliza na zaleđenoj krivini. "Dok sam u driftu, konstantno ispravljam moj prednji kotač (kolam u suprotnom smjeru) kako bi spriječio stražnji kraj da ne ode predaleko", kaže Kovarik.
 
Postavite svoju nogu: Kako ste naučili driftati, Kovarik preporučava da unutarnju nogu u krivinu izbacite van i ispred koljena da vas spriječi od pada ako vaši kotači proklizaju previše ili ako ste nagnuti previše preko. Potez također pomaže da zadržati svoju težinu unisko. Ovo je najlakši učiniti s ravnim pedalama, ali može biti izvedeno i s clipless pedalama, ako uočite krivinu i otkopčate se na vrijeme. Pitate se kako sve ovo izgleda? Pogledajte Kovarikovu sliku ispod.
 
Noga vani, težina naprijed, u suprotnom upravljač, kotači kotrljaju, prašina leti – Kovarik je svladao driftanje. (Photo: Ian Hylands)
 
Preuzeto: bicycling.com

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More