Umjetnost Utrkivanja Po Kiši

Utrkivanje po lošim vremenskim uvjetima može biti opasno, ali postoje i mogućnosti sigurne vožnje ako znate gdje „gledati“ 

Mnogi biciklisti izbjegavaju utrke po kiši. Razumljivo strah je opravdan. Vožnja u grupi po mokrim uskim cestama, mokra biciklistička oprema, hladnoća, te misli da bi i najmanja greška mogla rezultirati padom muče mnoge bicikliste. Ako dodamo još smanjenu vidljivost, zamagljene naočale, te niz neugodnih osjećaja dok se vozimo po kiši odustajanja su česta. Praćenje vremenske prognoze iz sata u sat, te nada da će se vrijeme promijeniti, i da će sunce ipak biti jače od tmurnih oblaka i kiše.

Osnovna načela utrkivanja te taktike ista su i po lijepom, ali i po ružnom vremenu. Naravno motivacija je ključna u svemu ovome, iako kiša često moze „ohladiti“ tu motivaciju. Donosimo vam nekoliko smjernica što činiti kada kiša krene padati.

Gume imaju ograničenu trakciju. Imajte na umu tu činjenicu te koristite ju pametno. Kočenja, skretanja i ubrzavanja utječu na gumu, te držanje bicikla po kiši. Pokušavajući napraviti više od jednoga navedenog u isto vrijeme loše će utjecati na vašu trakciju. Drugim riječima pustite kočnice dok ste u zavoju i skrećete, kada savladate zavoj počnite ubrzavati. Taj način je brži i sigurniji.

Tlak u gumama je jako važan. Niži tlak daje gumi veći i mekši kontakt sa podlogom. Druga pak strana medalje kaže da je takva guma veća prijetnja bušenjima pri nailasku na rupe. Kada je u pitanju kiša namjetite tlak u gumama na 6.0-6.5 bara. Pri tom pazite na rupe i neravnine koje možete izbjeći.

Držite balans na središte težišta u odnosu na bicikl. Ako ste nagnuti unutra sa svojim tijelom i vaše gume klize van, pad je neizbježan. Unutrašnji kut zavoja je obično najsigurnije mjesto.

Pazite na pojedine dijelove cesta. Nisu sve površine ceste iste. Metalni dijelovi ceste, kocke, te obojani dijelovi su uvijek skliskiji u usporedbi s normalnim dijelom ceste. Takvi dijelovi na kiši su poput leda. Također obratite pozornost na ulje na cesti. Ulje pak često vrbuje na mjestima gdje se obično parkiraju automobili.

Utrkivanje biciklom je često natjecanje sa samim sobom, natjecanje i treniranje snage volje. Mnogi vozači svoje mentalne sposobnosti treniraju baš po lošim vremenskim uvjetima. Za neke, kiša predstavlja gnjavažu, za druge, priliku. Nadamo se da ćete sa svakom kišom biti jači, čvršći  te mentalno spremniji. 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More