Froome neće dočekati presudu prije Giro d’Italia

Predsjednik UCI-a David Lappartien izjavio je zbog složenosti cjelokupnog postupka presuda u slučaju Chris Froome vrlo vjerojatno neće biti donesena prije starta prvog Grand Toura sezone – Giro d'Italia. To znači da će se kapetan Team Sky-a gotovo sigurno pojaviti na startnoj liniji 4. svibnja u Izraelu.

Froome je bio pozitivan na salbutamol, lijek za astmu, tijekom prošlogodišnje Vuelta a Espana koju je završio kao ukupni pobjednik. Budući da se salbutamol tretira kao posebna supstanca Britanac ima pravo nastupa na utrkama sve dok se ne donese presuda Arbitražnog suda za sport. Froome od početka tvrdi da nije prekršio nikakva pravila te da je ispoštovao sportsku etiku. Sezonu je otvorio nastupom na Ruta del Sol, a potom je vozio i Tirreno – Adriatico koji je bio prvi pravi test forme uoči Giro d'Italia.

Lappartien je prethodno vršio pritisak na Team Sky da privremeno suspendira Froomea. Svjestan je da Britanac ima pravo nastupa, međutim njegovo pojavljivanje na Grand Touru prije donošenja konačne presude prema njegovom mišljenju bila bi katastrofa za biciklizam kao sport.

Francuz je boravio u Italiji za vrijeme klasika Milano – San Remo te je u intervjuu za La Gazzetta dello Sport izjavio kako kompleksnost slučaja može uzrokovati dugotrajniji sudski postupak što samim tim daje mogućnost da presuda ne bude objavljena prije početka Gira.

„Kad će sve biti gotovo? Da budem iskren, ne znam. Nadam se u što skorijem roku. Nadam se da će to biti prije Gira, ali sudeći prema trenutnom razvoju situacije mislimda to neće biti moguće,“ kaže Lappartien.

„Radimo sve što je u našoj moći da slučaj bude okončan što prije. To bi bilo najbolje za vozača, njegov tim, organizatore utrka i sam UCI. Međutim, sam slučaj prožima brojne tehničke poteškoće koje zahtjevaju određeno vrijeme da budu riješene.“

Froomeov slučaj aktualan je već duže od 6 mjeseci, dok je javnost za njeg saznala tek 13. prosinca. Anti-doping pravila vremenski ne ograničavaju trajanje postupka, međutim stalno odgađanje presude dovodi do brojnih špekulacija i povlači pitanje regularnosti samog procesa.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More