Valverde dobitnik prestižne Velo d’Or nagrade

Alejandro Valverde (Movistar) dobitnik je prestižne Velo d'Or nagrade za najboljeg vozača godine, a dodijelio ju je legendardni Miguel Indurain, koji je bio prvi dobitnik ovog priznanja davne 1992.

Velo d'Or dodjeljuje francuski magazin Velo za vozača koji je prema njihovim kriterijima ostvario najbolje rezultate u sezoni. Još jedna nagrada, Velo d'Or Francais, dodjeljuje se najboljem francuskom biciklisti u prethodnoj sezoni, a ove godine ta čast je pripala Thibautu Pinotu (Groupama FDJ).

Valverde je osvojio nagradu nakon što je prošlog mjeseca postao svjetski prvak u Innsbrucku i prekinuo dominaciju Petera Sagana (Bora Hansgrohe). Španjolac je u prošlosti završavao na podiju Svjetskih prvenstava čak šest puta, ali do ove godine nijednom nije odnio zlatnu medalju.

38-godišnjak nije pobjedio na La Fleche Wallonne ili Liege-Bastogne-Liege, što je ovo prva sezona još od 2013. koju je završio bez pobjede na Ardenskim klasicima. Međutim, sjajni veteran je pobjedio svaku tjednu utrku u kojoj je nastupio, a to su Volta a la Comunitat Valenciana, Abu Dhabi Tour, Volta a Catalunya i La Route d'Occitanie. Na Tour de Franceu je završio kao 14. u generalnom poretku radeći za suvozače Naira Quintanu i Mikela Landu. Na Vuelti je bio u ulozi lidera te zauzeo 5. mjesto generalno, nakon što je na posljednjoj brdskoj etapi izgubio mjesto na pobjedničkom postolju.

Valverde je također ostvario i prvo mjesto na UCI mješovitoj rang ljestvici, dok je u World Tour konkurenciji završio na trećoj poziciji iza Simona Yatesa i Sagana.

„Ogromna mi je čast biti dobitnik priznanja Velo d'Or 2018, a još veći ponos što mi je nagradu uručio velikan Miguel Indurain,“ kratko je prokomentirao svjetski prvak.

Velo d'Or Francais pripao je Pinotu, koji je bio nezaustavljiv u završnici sezone. Vozač FDJ-a je bio pobjednik Tour of Alps, a potom vozio odlično na Giru sve do posljednje brdske etape gdje je zbog upale pluća izgubio plasman unutar TOP 5. Upala pluća ga nije koštala samo plasmana na Giru, nego je zbog dugotrajnog oporavka bio primoran propustiti Tour de France. Nakon povratka na stazu ostvario je etapne pobjede na Vuelti i završio šesti u generalnom poretku. Potom je na talijanskim klasicima zablistao, osvojio je drugo mjesto na Tre Valli Varesine, a potom pobjedio na Milano – Torino i prestižnoj Il Lombardiji.

„Počašćen sam što sam odabran za dobitnika Velo d'Or Francais 2018. Želio bih se zahvaliti svom timu i svim sponzorima na podršci koju su mi pružili,“ rekao je Pinot.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More